Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer

Wandelen en inclusiviteit gaan hand in hand

Wandelen is voor iedereen! Wie behoefte heeft aan wat extra begeleiding, specifiek voor een doel traint en gezelligheid zoekt, kan zich aansluiten bij een wandelgroep of gaan wandelen met een wandeltrainer. Dat onze wandelopleidingen inclusief zijn, dat bewijst Friso.

Wandelen en inclusiviteit gaan hand in hand
Friso is trots op zijn diploma (Foto © Rien Roeleveld)

Friso Roeleveld is de eerste jongen met een licht verstandelijke beperking die de cursus Wandelbegeleider volgde. Apetrots is hij dat-ie ervoor geslaagd is. In de toekomst wil hij mensen begeleiden met wandelen. Of eigenlijk, daar is hij al mee begonnen. We spraken zijn vader Rien, die de cursus ook volgde, over de cursus zelf maar vooral over Friso, zijn passie voor wandelen, zijn eerste diploma ooit en emoties die je kunt uitzetten.

Wandelen en inclusiviteit gaan hand in hand
(Foto © Rien Roeleveld)

Passie voor wandelen

Acht jaar geleden begon bij Friso zijn passie voor wandelen. Twee jaar later liep hij mee met de Nijmeegse 4Daagse. “Het is fantastisch om te zien wat voor ontwikkeling hij heeft doorgemaakt. In het begin moest ik nog elke stap voor hem organiseren en nu regelt hij alles zelf. Zijn wekker zetten (om 3.30 uur), brood smeren, naar de start fietsen. Hij loopt 50 kilometer. Dat is voor mij te ver, dus hij loopt in zijn eentje. Inmiddels heeft hij zes keer meegedaan en alles uitgelopen. Tijdens de 4Daagse zit hij helemaal in een 4Daagse-bubbel. Hij ziet er alles over op YouTube, tot weken erna. Op een gegeven moment zei hij tegen mij: ik zou zelf ook wel mensen willen begeleiden.”

Inclusief en gelijkwaardig

Vervolgens informeerde Rien wat er mogelijk was bij KWbN. Of Friso de cursus Wandelbegeleider kon volgen. “Daar werd heel positief op gereageerd, wat echt te gek is. De afgelopen 25 jaar hebben we als ouders zoveel gedaan om hem te begeleiden en kwaliteit van leven te geven, maar het word je niet makkelijk gemaakt. We zijn ons bewust geworden dat de samenleving mensen zoals Friso structureel uitsluit. Daarom is het fantastisch dat KWbN hem wel het podium geeft om tot ontwikkeling te komen. Dat is pas echt inclusief en gelijkwaardig. Hoe dan ook, we hebben ons dus samen opgegeven voor de opleiding.”

Leuke en gemêleerde groep

De opleiding voor wandelbegeleider duurde een dag en was zeer geslaagd. “We hadden een heel leuke en gemêleerde groep. Sommige mensen deden beroepsmatig mee, anderen vanuit interesse. We hadden een psycholoog die mensen stimuleert om te gaan wandelen en daar tips bij wil geven. En er was ook iemand van een wijkcentrum dat start met wandelingen. Ze hadden een begeleider nodig, en dat leek hem wel wat. Hele leuke mensen allemaal, met een passie voor wandelen. Dat schept al snel een band.”

Wandelen en inclusiviteit gaan hand in hand
(Foto © Rien Roeleveld)

Dik verdiend diploma

De trainer die de opleiding gaf, Norbert Baas, was zeer te spreken over Friso. “Hij heeft gelijkwaardig meegedaan met iedereen. Friso wordt een meerwaarde voor onze groep gecertificeerde trainers en hopelijk een inspiratiebron voor anderen.” Friso zelf is apetrots op zijn diploma. Rien: “De eerste jaren van zijn leven waren zwaar. Ziekenhuis in, ziekenhuis uit. Hij is jarenlang elke dag naar de revalidatie gegaan. Dat hij nu een diploma heeft, zijn eerste ooit, nota bene van KWbN en gecertificeerd door NOC*NSF, dat betekent zo veel voor zijn eigenwaarde en zelfvertrouwen. Zijn diploma hangt op zijn kamer. Hij kijkt er elke dag naar.”

Wandelen en inclusiviteit gaan hand in hand
(Foto © Rien Roeleveld)

Sallandse Wandelvierdaagse

Tijdens de Sallandse Wandelvierdaagse heeft Friso zijn opleiding tot wandelbegeleider gelijk in de praktijk gebracht. Een jongen met een licht verstandelijke beperking die Friso kent, wilde graag een dag meelopen. “We zijn net terug. En het ging hartstikke goed. Friso heeft hem allerlei tips gegeven over looptechniek, hoe je moet lopen, waar je je handen met houden, dat soort dingen. We hebben 20 kilometer gelopen. Op een gegeven kreeg die jongen pijnlijke voeten. ‘Pijn is een emotie’, zei Friso tegen hem. ‘Dat kun je uitzetten.’  Dat hielp. Op een gegeven moment hoorde ik ze allebei zingen.”

In beweging brengen

Rien is al sinds zijn 25e freelancer. Hij laat zich inhuren door organisaties om mensen aan het bewegen te krijgen en in beweging te houden. Het zijn mensen die om wat voor reden dan ook willen gaan sporten. Dat kan iemand met een burn-out zijn, iemand die een auto-ongeluk heeft gehad of gewoon mensen die lekker aan de gang willen. “Mijn idee is om Friso daarbij te betrekken als het over wandelen gaat. Dat lijkt hem geweldig, en mij ook. Tijdens de opleiding Wandelbegeleider moest je ook aan de groep lesgeven. Dat deed hij hartstikke goed. Dat verbaast me niet. Friso is een bijzondere jongen die een energie bij zich draagt waar veel mensen wat van kunnen opsteken.”

Een trainer in de buurt

Heb jij behoefte aan wat extra begeleiding omdat je traint voor een specifiek doel, ben je op zoek naar een gezellige wandelgroep of train je voor een bepaalde afstand. Een goede KWbN gecertificeerde wandelbegeleider of -trainer houdt rekening met je wensen en mogelijkheden, zorgt voor een gevarieerde en verantwoorde wandeling, helpt je om je specifieke doel te bereiken en voorziet je van allerlei nuttige tips. Op wandel.nl kun je nu terecht voor een aanbod van wandeltrainingen van trainers die aangesloten zijn bij KWbN. 

Zoek een trainer bij jou in de buurt