Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer

Opleiding tot wandelbegeleider of -trainer: iets voor jou?

Ben jij een fervent wandelaar en lijkt het jou wel wat om je wandelkennis en -enthousiasme over te brengen op anderen? Wellicht is een rol als wandelbegeleider of wandeltrainer iets voor jou! KWbN organiseert als enige in Nederland wandelopleidingen die gecertificeerd zijn door NOC*NSF: de opleiding Wandelbegeleider (niveau 1), de opleiding Assistent-wandeltrainer (niveau 2) en de opleiding Zelfstandig wandeltrainer (niveau 3).

Header | /wandeltrainer

Wat leer je tijdens een wandelopleiding?

Met een wandelopleiding op zak kun je jouw eigen wandelgroepen begeleiden. Natuurlijk kun je ook het voortouw nemen bij de vaste wandelingen die je misschien al maakt, maar de opleiding tot wandelbegeleider geeft je de extra kennis om verantwoorde en aantrekkelijke wandelingen te organiseren. Tijdens de eendaagse praktijkbijeenkomst (plus enkele uren zelfstudie) leer je onder andere hoe je een warming-up en cooling-down verzorgt, hoe je effectief instructies geeft aan een groep, en hoe je blessures en aandoeningen herkent. Daarnaast komt het juiste wandelmateriaal aan bod, en krijg je tips over veiligheid en organisatie.

De basis voor succesvolle begeleiding

In de opleiding tot wandelbegeleider (niveau 1) leer je de essentiële basisvaardigheden. Je hebt geen achtergrond nodig in lesgeven of fysiotherapie; iedereen die van wandelen houdt en die ervaring wil delen met anderen, is welkom. Lydia Alkema, Projectleider Opleidingen bij de KWbN, licht toe: “Onze huidige wandelbegeleiders zijn allemaal mensen die het leuk vinden om te wandelen, en deze passie graag willen overbrengen op anderen. Dan is het natuurlijk wel hartstikke mooi als je die anderen ook op een veilige, verantwoordelijke manier mee op pad kunt nemen. Denk aan het kiezen van wandelroutes die passen bij het niveau van de groep, het adviseren over geschikt schoeisel, en het kennen van warming-up en cooling-down oefeningen. Of stel je voor dat je met een groep een drukke straat moet oversteken of dat iemand in het bos zijn enkel verzwikt—hoe ga je daar dan mee om?”

Meer over de opleiding wandelbegeleider
Mensen in sportkleding leggen een parcours af
Foto: Debby Damkat
afbeelding van een groepje dat samen een wandeltraining doet.
Een wandeltraining zorgt voor een goede motivatie! (Foto: © Theo Tangelder)

In beweging brengen

Als wandelbegeleider draag je bij aan de grote sociale én sportieve functie die wandelgroepen hebben. Alkema: “Er zijn bijvoorbeeld veel ouderen die eigenlijk nog wel in beweging willen blijven, maar niet weten hoe ze dat aan moeten pakken. Zij denken: moet ik dan in mijn eentje ergens vijf kilometer naartoe gaan wandelen? Een wandelgroep onder begeleiding kan dan de ideale uitkomst zijn. Je gaat mensen helpen en motiveren om weer in beweging te komen. Dat kan met een wekelijks aanbod, bijvoorbeeld door iedere zaterdag met een groepje op pad te gaan, maar je mag het invullen zoals je zelf wil.”

Wandeltechniek

Wil je nog wat verder de diepte in, dan kun je een opleiding tot assistent-wandeltrainer (niveau 2) overwegen. “Die opleiding is erop gericht dat je mensen echt vaardigheden gaat bijbrengen”, legt Alkema uit. “Je leert observeren hoe iemand loopt, hoe je daar feedback op geeft en welke oefeningen goed zijn om te doen. Dat doe je niet alleen; je wordt de rechterhand van een zelfstandige trainer bij het aanleren van de juiste wandeltechniek. Je leert alle fijne kneepjes van het vak door met hem of haar samen te werken, maar mag niet zelf een heel trainingsprogramma ontwerpen en geven.”

Meer over de opleiding assistent wandeltrainer
Mannen en vrouwen in sportkleding op een veld die een oefening doen
Foto: Debby Damkat

Creëer maatwerk wandelprogramma’s

Daarmee is de brug geslagen naar de derde opleiding van KWbN. Als je de opleiding tot zelfstandig wandeltrainer (niveau 3) hebt gevolgd, mag je dus wél zelf programma’s ontwikkelen. Vaak gaat het dan om een reeks wandeltrainingen met een begin- en einddatum, waarin je echt naar een doel toewerkt. Dat kan een jaar duren, maar ook zes weken. “Je leert periodeplannen maken op basis van diverse trainingsvormen. Zo werk je bijvoorbeeld toe naar het doel om een langeafstandswandeling te voltooien of om wandelen weer in je ritme te krijgen nadat je ziek bent geweest. In dat geval heb je als zelfstandig wandeltrainer kennis van de achtergrond en motivatie van een wandelaar en weet je wat voor programma je kunt ontwikkelen om dat doel te bereiken.” Als zelfstandig wandeltrainer kun je je bij de KWbN ook specialiseren door bijscholingen te volgen.

Meer over de opleiding zelfstandig wandeltrainer
wandeltrainer-opleidingen2

Ook voor jongeren!

De opleidingen tot wandelbegeleider en (assistent-)wandeltrainer zijn toegankelijk voor iedereen vanaf zestien jaar. De wandelbond ziet graag meer jongeren aan het roer van wandelgroepen, maar begrijpt dat zij wandelen misschien niet als een echte sport beschouwen—terwijl er wel degelijk opleidingen en trainingen voor bestaan. “Wandelen wordt vaak onderschat. Het is echt een sport, en als wandeldocent ben je eigenlijk gewoon een sportdocent. Dat besef kan jongeren aanspreken, vooral omdat wandelen ook heel sociaal is en bovendien weinig kost. Steeds meer studenten gaan samen wandelen. Als iemand daar echt plezier in vindt, waarom zou diegene er dan geen baantje van maken en anderen helpen om ook te wandelen? Je kunt het zo dynamisch en divers maken als je wilt, bijvoorbeeld door elke kilometer een oefening toe te voegen. Wandelen is meer dan de ene voet voor de andere zetten.”

Wandelbegeleiders en -trainers ontzorgen

Dit jaar introduceert KWbN een service voor wandelbegeleiders en -trainers. “Hieronder valt onder andere een aansprakelijkheids- en ongevallenverzekering, een profielpagina op ons platform Wandel.nl, onbeperkte toegang voor de deelnemers aan je trainingsprogramma’s in de Wandel.nl-app (mits je zelfstandig wandeltrainer bent), maar ook zaken als een online inschrijfmodule voor je wandeltrainingen. Daarmee ontzorgen we de wandeltrainers en maken we het voor de deelnemers ook meteen makkelijker om wandelaanbod te vinden van begeleiders en trainers met een keurmerk.”

Opleidingsdagwb34 Dekwakel Sophietheunissen 2024

Wandelbegeleider of -trainer worden?

Bekijk het actuele opleidingsaanbod