Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer

Ook FitStap-trainer worden?

FitStap biedt mensen die vanuit gezondheidsoogpunt meer moeten of willen bewegen een uniek beweegprogramma. Het is een door de KWbN ontwikkelde interventie die effectief is en mensen helpt met een goede conditie en gezondheid. Remko Wemmenhove volgde de opleiding tot FitStap-trainer in 2020 en is al vier jaar superenthousiast. Hij ziet zijn deelnemers groeien, genieten en glunderen.

Ook FitStap-trainer worden?
(Foto © Shutterstock)

Sinds 2015 heeft Remko een goed lopende praktijk voor sportmassage en blessurepreventie in het Drentse Zuidwolde en Meppel. Niets aan het handje, tot corona kwam. Dat zette hem aan het denken. “Wat wil ik nog meer? Mijn werk is binnen terwijl ik een buitenmens ben. Ik zocht een extra dienst voor mijn bedrijf Actief & Balans, in de buitenlucht. Toen ik over de opleiding tot FitStap-trainer las, was ik meteen verkocht. Ja, dit is het! Nu combineer ik mijn behandelingen met het geven van FitStap-trainingen. In juli 2020 heb ik de cursus gevolgd en in augustus van dat jaar had ik al mijn eerste groep. Echt te gek.”

 

Ook FitStap-trainer worden?
(Foto © Remko Wemmenhove)

Beweeg- en leefstijlprogramma

FitStap is een beweeg- en leefstijlprogramma, zoals Remko het noemt. Het is veel meer dan wandelen alleen. “Dat maakt het interessant voor mijn deelnemers en voor mij. Het programma duurt 12 weken, zeg maar drie maanden. Elke week geef ik een training van anderhalf uur. Via de FitStaptraining in de Wandel.nl-app krijgen ze wandelopdrachten. Het gaat erom dat ze drie keer in de week in beweging zijn. Met de app ondersteunen we de deelnemers tegelijkertijd ook op het gebied van bijvoorbeeld voeding en mentale coaching.

Afwisseling

“Het sportieve wandelen is de basis”, gaat Remko verder. “We leren deelnemers wat een goede loophouding, voettechniek en armzwaai is, dat soort dingen. Tegelijkertijd is er met FitStap aandacht voor krachttraining, cognitieve fitness, core stability en leefstijl. Dat maakt de trainingen die ik geef leuk en afwisselend. Eerst een warming-up, dan gaan we lopen, dan doen we krachtoefeningen, weer lopen, vervolgens cognitieve fitness. Dan liggen mijn deelnemers bijvoorbeeld in een weiland te planken. Met een  boer heb ik afgesproken dat we op zijn land mogen."

FitStap is fun en heeft effect

Wat Remko belangrijk vindt, is dat elke wandeltraining een element van fun moet hebben. “Je wilt dat mensen het leuk vinden en terugkomen. Je wilt niet dat iemand afhaakt. FitStap biedt alle ruimte voor fun-momenten. Als ik naar mijn trainingen kijk, er wordt gewoon heel veel gelachen. Dat vind ik een goed teken. In de vier jaar dat ik nu FitStap geef, heb ik veertien groepen gehad. Soms kon iemand door ziekte of een blessure niet verder maar los daarvan heeft iedereen met veel plezier de drie maanden volbracht.”

Ook FitStap-trainer worden?
Fun is belangrijk (Foto © Remko Wemmenhove)

“Het allermooiste vind ik dat je ziet dat FitStap effect heeft. Het is geen bezigheidstherapie. Als trainer word ik daar blij van. Je ziet mensen groeien. Ze worden fitter, gedragen zich losser en krijgen meer zelfvertrouwen. ‘Hee, ik kan dit ook.’ Dat is mooi om mee te maken. Mensen zijn positief na afloop. Ik kom uit Drenthe en daar zijn we vrij nuchter. Als iets goed is, is het normaal. Daar hoef je geen extra aandacht aan te besteden. En toch krijg ik af en toe een mooi cadeau-pakket of een doosje Merci als extra dank voor de trainingen.”

Ook FitStap-trainer worden?
(Foto © Remko Wemmenhove)

Een inspirerende opleiding

FitStap is speciaal ontwikkeld voor mensen die meer moeten of willen bewegen. Het doel waar je naartoe werkt, is een gezonde geest in een vitaal lichaam. In de opleiding tot FitStap-trainer komt dat uitgebreid aan bod. “Ik vond de bijscholingen praktisch en heel inspirerend. Je richt je op meer dan wandelen. Je bent breder bezig dan dat. Je bent met leefstijl bezig. Met mindfulness. Dat is van deze tijd. Voor mij als ondernemer is dat commercieel ook interessant. Met FitStap kan ik een bredere doelgroep aanspreken.”

 

Om deel te nemen aan de opleiding tot FitStap-trainer moet je eerst Zelfstandig Wandeltrainer (niveau 3) zijn en daarna volg je de bijscholingen Wandelen met Reuma, Cognitieve Fitness, Gezonde Voeding en Mental Coaching/leefstijl. Dan pas mag je het FitStap programma aanbieden.

“Ik ben heel positief over de opleidingen en de bijscholingen. Het mooiste is dat je ook training geeft aan elkaar, aan andere ervaren trainers. Van iedereen steek je wel wat op. ‘Hee, die staat leuk voor de groep’. Of ‘Dat is een leuke oefening’. Je maakt elkaar beter. En tussendoor heb je de tijd om met elkaar van gedachten te wisselen. ‘Waar loop jij nou tegenaan?’ ‘Hoe krijg jij je groepen vol?’ Dat vond ik heel waardevol. Het sparren met elkaar.”

Mensen actiever en fitter krijgen

Terug naar de opleiding voor FitStap-trainer. “Waarom je die moet volgen? Je verrijkt je kennis, je kunt er je trainingen veel dynamischer mee maken, je spreekt er meer mensen mee aan en je bent heel gericht met leefstijl bezig, hoe je toewerkt naar een betere conditie en gezondheid. Mij geeft het voldoening dat FitStap werkt. Ik vind het heerlijk om mensen actiever en fitter te krijgen. Daar word ik blij van. En je kunt met FitStap gewoon hele leuke trainingen geven. Regelmatig denk ik: ik zou zelf ook wel mee willen doen!”

Ook FitStap-trainer worden?
In het weiland bij de boer (Foto © Remko Wemmenhove)

FitStap bijscholingen

Ben jij een zelfstandig wandeltrainer op niveau 3 en wil jij mensen op weg helpen naar een nieuwe, gezonde leefstijl? Een professioneel en erkend beweegprogramma aanbieden, waarbij er naast wandelen ook aandacht is voor voedingsadvies, mentale coaching en cognitieve fitness? Dan zijn de FitStap-bijscholingen echt iets voor jou.

Overzicht FitStap bijscholingen