Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer

Dit is het meest gevonden afval tijdens het plandelen

Wat staat – of beter gezegd: wat ligt – er straks allemaal op je te wachten op de Eneco Clean-Up Walk? Onze eigen Plandelman vertelt je alles over de ‘zwerfies’ die opruimhelden het vaakst tegenkomen en oprapen.

Veel gevonden tijdens het plandelen: blikjes. (Foto: © Jack Tillmanns, Foto Focus)
Veel gevonden tijdens het plandelen: blikjes. (Foto: © Jack Tillmanns, Foto Focus)

Door: Anton Damen

Zet 'm in je agenda: op zaterdag 21 en zondag 22 oktober vindt de Eneco Clean-Up Walk plaats. Samen met vrienden, familie of bijvoorbeeld je buren, maak jij je wandelomgeving afvalvrij tijdens dit landelijke event. Klik op de onderstaande button voor meer informatie. Benieuwd wat je dan zoal op straat vindt? Hieronder vind je een top-5 van plandelvondsten.

Bekijk de Eneco Clean-Up Walk

Opzet of niet

De mens is van nature een sloddervos. Niet elke stuk zwerfafval dat je op straat, in de berm of in het bos tegenkomt, is daar met bewust slechte intenties achtergelaten. Soms ontstaat zwerfafval bij gebrek aan een beter woord ‘spontaan’. Dan waait het uit je broekzak, wanneer je een zakdoek of je telefoon pakt. Het verklaart ook de vuilnisbak-paradox. Want waarom de pakkans vaak het grootst is uitgerekend rond plekken waar een paar meter verderop een vuilnisbak staat? Dat kan zomaar een vogel of ander dier zijn geweest die de volle vuilnisbak opentrok op zoek naar eten.

Ook andere voorwerpen die Plandelman met enige regelmaat vindt zijn beslist niet met opzet op straat beland: bankpasjes, ov-kaarten, sleutels, sieraden, smartphones. Die portemonnee met 425 euro cash ook niet. De kans dat je zo’n vette buit tijdens de Eneco Clean-Up Walk vindt, is natuurlijk niet erg groot. Maar wat zit er na afloop van de wandeling waarschijnlijk wél in de vuilniszak?

Vuilniszak vol met gevonden zwerfafval. (Foto: © Ingrid Simons Photography)
Vuilniszak vol met gevonden zwerfafval. (Foto: © Ingrid Simons Photography)
Bernadette Hakken, oftewel 'Het Peukenmeisje' in actie. (Foto: © Anton Damen)
Bernadette Hakken, oftewel 'Het Peukenmeisje' in actie. (Foto: © Anton Damen)

#1 Peuken, peuken, peuken

Helaas is het dé absolute topper onder het zwerfafval: de sigarettenpeuk. Helaas, want een zo’n filter bestaat uit plastic en bevat gifstoffen, waardoor het in zijn uppie duizend liter (grond)water kan verontreinigingen. Als je dat al veel vindt, lees dan maar niet verder. Per jaar belanden er 7,1 miljard peuken in de Nederlandse natuur. Allemaal oprapen is ondoenlijk, maar probeer er eens een stuk of tien. Overigens vind je in de buurt van rookplekken ook vaak lege sigarettenpakjes (met zo’n flinterdun plastic folie) en zijn ook rookwaren als vapes, snuff en nicotinekauwgom aan een opmars begonnen.

#2 Koffiebeker

Archeologen uit de toekomst kunnen straks aan de ontelbare gedumpte koffiebekers afleiden dat wij in het to-go-tijdperk leefden. Ze zijn schijnbaar van papier, maar bevatten plastic. Wil je wel een koffie of thee onderweg, neem dan gewoon een eigen navulbare beker mee.

Opruimhelden vinden nu veel minder flesjes en blikjes op straat – dat is het statiegeldeffect

#3 Flesjes en blikjes

Met deze categorie is iets bijzonders aan de hand. Tijdens de aankomende Eneco Clean-Up Walk zul je veel minder flesjes en blikjes verzamelen dan de voorgaande edities. Dat komt door het statiegeldeffect. Opruimhelden vinden daardoor tussen de 70 en 80 procent minder flesjes en blikjes op straat. Vind je wel een flesje of een blikje, dan is de kans groot dat het om een platgetrapt of etiketloos exemplaar gaat, want dat heeft geen opruimwaarde. Maar statiegeld is dus heel effectief in de strijd tegen zwerfafval.

Blikjes prikken met de CleanWalk stok. (Foto: © CleanWalk)
Blikjes prikken met de CleanWalk stok. (Foto: © CleanWalk)

#4 Drankpakjes

Omdat fabrikanten geen fan zijn van statiegeld, stoppen ze veel van hun drinkspul in pakjes. Of pakken, want tegenwoordig moet je niet raar opkijken als je een anderhalve literverpakking uit de berm vist. Ook heel hardnekkig zijn de drinkzakjes zoals die van CapriSun.

Gevonden verpakkingen. (Foto: © Jack Tillmanns, Foto Focus)
Gevonden verpakkingen. (Foto: © Jack Tillmanns, Foto Focus)

#5 Verpakkingen

De Mars-wikkel, het chipszakje en andere snackverpakkingen hebben een ding gemeen: ze zijn van plastic. Daarmee hebben ze, anders dan de inhoud, geen uiterste houdbaarheidsdatum, maar gaan ze tot het einde der tijden mee – als microplastic. Plandelman vond vorig jaar een Smiths paprikachipszakje uit het jaar 1982!

Plandelbingo

Op de Plandelbingo staan de 15 meest verloren en gevonden zwerfies, van tas en fles tot broodclip en ballon. Leuk voor jong en oud, en eigenlijk heb je altijd prijs. Ook als je kaart niet helemaal vol krijgt, want deze bingosessie levert hoe dan ook een goed gevoel op. Download hem gratis op plandelen.nl/bingo.

Heb je een vreemde, eigenaardige of exotische vondst gedaan die niet op de kaart staat? Stuur de foto maar naar info@plandelen.nl onder vermelding van ‘bijzondere plandelvondst’, dan maak je kans op een set exclusieve Plandelhandschoenen!

Plandelbingo. (Foto: © Anton Damen)
Plandelbingo. (Foto: © Anton Damen)
Eneco Clean-Up Walk.
Eneco Clean-Up Walk.

Doe je mee met de Eneco Clean-Up Walk?

Heb jij zin om die Plandelbingokaart uit te spelen? Ga dan mee plandelen tijdens de Eneco Clean-Up Walk op 21 en 22 oktober. Vorig jaar vond een van onze collega’s zelfs een strijkplank tijdens dit evenement, dus houd je blik gericht op opmerkelijke vondsten!

Je loopt de Eneco Clean-Up Walk met de Wandel.nl-app. De app brengt jouw gelopen route in kaart en laat zien waar in Nederland op dat moment de straten afvalvrij worden gemaakt. Op de onderstaande site vind je informatie en kun je je gratis aanmelden. De eerste tweeduizend deelnemers krijgen een grijpstok en andere leuke goodies thuisgestuurd!

Leuk, ik wil meedoen!