Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Zo kies je de juiste wandelsok

Het kiezen van de juiste wandelsokken krijgt vaak minder aandacht dan het uitkiezen van wandelschoenen. En dat terwijl sokken een cruciale rol spelen als het gaat om comfort en het voorkomen van blaren en drukpunten. Hoe kies je dan de juiste uit? Schoenenmerk Hanwag beantwoordt een aantal vragen hierover.

Wandelsokken van Hanwag

In samenwerking met Hanwag

Waarom zijn speciale wandelsokken nodig?

Je vraagt je misschien af: zijn wandelsokken echt nodig? Kan ik niet gewoon mijn dagelijkse sokken of andere sportsokken dragen? Net als bij veel andere sporten zijn wandel-of trekkingsokken speciaal ontworpen om te combineren met je schoenen. Daarnaast geven ze extra demping die je wandelingen comfortabeler maken. Andere sportsokken, zoals tennis- of hardloopsokken, zijn vaak minder dempend, wat niet ideaal is bij het dragen van stevige wandelschoenen. De meeste dagelijkse sokken zijn gemaakt van katoen en zitten iets losser. Daarnaast hebben de meeste sokken geen verdikking op plekken waar vaak drukpunten ontstaan. De combi van losse en niet verdikte sokken kan zorgen voor een grotere kans op blaren. En wie ooit heeft moeten wandelen met een pijnlijke blaar, wil dat niet nog een keer meemaken.

Heb ik lange of korte wandelsokken nodig?

De keuze van de lengte van je wandelsokken hangt af van je schoeisel. Wat je ook kiest, je wandelsokken moeten hoger zijn dan de boord van je schoen (minstens 3 cm). Anders loop je het risico dat de voering van de schoen tijdens het lopen tegen de blote huid wrijft, wat pijnklachten kan veroorzaken. Voor wandelschoenen die tot of over de enkel gaan, heb je langere wandelsokken nodig. Korte wandelsokken zijn alleen geschikt voor laag uitgesneden wandelschoenen.

Wandelsokken en schoenen van Hanwag
(Foto: © Hanwag)

Hoe dik moeten mijn wandelsokken zijn?

Een comfortabele dikte van je wandelsokken hangt af van een aantal factoren. Waaronder het weer, de pasvorm van je schoen, het type wandeling dat je vaak maakt en het soort schoen dat je draagt. We geven je per factor een uitleg.

Het weer

Het ligt redelijk voor de hand, maar in de herfst of in koudere klimaten zijn dikke wandelsokken het beste. Voor winterwandelingen zijn er extra warme wandelsokken verkrijgbaar zoals de Hanwag Thermo Sock. In de zomer en in warmere klimaten zijn dunne wandelsokken beter omdat je voeten er minder in zweten.

Wandelsokken van Hanwag

De pasvorm

In principe kies je een schoen met de juiste pasvorm voor jouw voet, maar geen enkele schoen zit als een tweede huid om je voet. Door verschillende sokdiktes uit te proberen, kun je een betere pasvorm creëren. Schuif je een beetje in je schoen, draag dan dikkere sokken om de ruimte op te vullen. Let er wel op dat je schoen door een te dikke sok niet té strak gaat zitten. Tijdens een flinke wandeling zwellen je voeten namelijk een beetje op, en ze moeten voldoende ruimte krijgen om niet te gaan knellen. Het is dan raadzaam om dunnere sokken te kiezen. Je kunt ook een extra paar sokken meenemen zodat je onderweg je sokken kunt wisselen.

Het type wandeling

Als je van plan bent om een kortere wandeling met een lichte rugzak te maken, dan zullen dunne sokken voldoende demping en comfort bieden. Maar als het om een langere trektocht met zware bepakking, dan zijn dikke sokken met goede demping prettiger. Deze ondersteunen en beschermen je voeten terwijl ze keihard moeten werken. De Hanwag Alpine Sock is speciaal ontworpen voor veeleisende bergtochten.

Het type wandelschoen

Zware bergschoenen zijn minder flexibel dan lichtgewicht wandelschoenen. Voor stijvere, minder flexibele wandelschoenen biedt een paar dikke wandelsokken meer comfort en bescherming tegen blaren. Voor lichtere, soepelere wandelschoenen volstaat meestal een paar dunne wandelsokken.

Wat is het beste materiaal van wandelsokken?

Alledaagse sokken zijn meestal gemaakt van katoen. Katoen absorbeert zweet en zorgt zo voor een aangenaam voetklimaat tijdens minder belastende activiteiten. Maar als je wandelt of sport en je voeten beginnen behoorlijk te zweten, dan heeft katoen zijn beperkingen. Het raakt verzadigd met zweet in plaats van het weg te voeren of te laten verdampen. Met het gesloten karakter van wandelschoenen leidt dit tot een zeer nat voetklimaat. En dat is een veelvoorkomende oorzaak van blaren. Dit betekent dat katoen een no-go is voor wandelsokken.

Wandelsokken van Hanwag

Synthetische vezels

Gespecialiseerde wandel- of trekkingsokken zijn tegenwoordig vaak gemaakt van synthetische vezels zoals polyamide of polypropyleen. Deze synthetische vezels hebben het voordeel dat ze zeer duurzaam zijn en ze zijn ook zeer effectief in het afvoeren van vocht naarbuiten, wat resulteert in drogere voeten. Dus hoe hoger het synthetische gehalte van wandelsokken, hoe beter ze blaren kunnen voorkomen. Bovendien zorgt elastaan, dat vaak wordt gemengd met synthetische vezels, ervoor dat ze rekbaar zijn en daardoor beter om de voet passen.

Merinowol

Sommige wandelsokken zijn ook gemaakt met een hoog aandeel merinowol (40-80%) gemengd met synthetische vezels. Merino neemt tot 30% van zijn eigen gewicht aan vocht op, maar voelt in tegenstelling tot katoen niet nat aan. De wolvezels van het merinoschaap zijn ook bestand tegen nare geurtjes, waar synthetische vezels vaak gevoeliger voor zijn. Merinowol is daarom de beste optie als je wandelsokken wilt die niet stinken. In tegenstelling tot andere soorten schapenwol heeft merinowol uitzonderlijk fijne vezels en schuurt daarom niet op de huid. De Hanwag Hike Merino Sock maakt gebruik van 85% merinowol.

De hogere isolatieprestaties van merinowol maken het zeer geschikt om te wandelen in koudere klimaten. Voor flinke wandelingen en trektochten in warme omstandigheden zijn synthetische vezels de beste optie.

Wandelsokken van Hanwag

Hoe strak moeten mijn wandelsokken zitten?

We hebben het eerder al benoemd: wandelsokken moeten goed aansluiten om blaren te voorkomen. Losse sokken zorgen namelijk voor wrijving, met blaren als gevolg. Het is een goede zaak als je aan je sokken moet trekken en kracht moet gebruiken om ze aan te trekken. Het is zelfs prima om wandelsokken een of twee maten kleiner te kopen dan je normale schoenmaat. Aangezien wandelsokken vaak verkrijgbaar zijn in maatklassen (bijvoorbeeld 39-41), moet je kiezen voor de reeks met je normale schoenmaat bovenaan – of zelfs kleiner.

Kunnen wandelsokken ook helpen bij het verlichten van hallux valgus-klachten?

Naast de sokken die geschikt zijn voor zomerse of winterse wandelingen, zijn er ook speciale wandelsokken voor mensen met hallux valgus-klachten. Hallux valgus is een scheefstand van de grote teen of een verstijving van het grote teengewricht. Vrouwen en oudere mensen hebben het vaakst last van deze klachten. Lopen op normale schoenen kan met deze blessure uiterst pijnlijk zijn.

De combinatie van een geschikte schoen en een goed passende sok kan uitkomst bieden aan wandelaars met een hallux valgus (ook wel bunion genoemd) die van het buitenleven willen genieten. Hanwag ontwikkelde voor deze groep wandelaars de Hanwag Bunion wandelsokken én schoenen. De sok bevat pluche aan de zool, hiel en in het hallux valgus gebied die zorgt voor extra demping en comfort. Daarnaast ondersteunt de sok de pasvorm van de Hanwag Bunion wandelschoen. De sokken zijn gemaakt van 40% merinowol, wat zorgt voor een natuurlijke thermoregulatie.

Ik weet nu welke sokken ik moet hebben, maar hoe moet ik ze wassen?

De meeste wandelsokken kunnen samen met je gewone was in de wasmachine worden gewassen. Raadpleeg echter altijd de onderhoudsinstructies van de fabrikant op de verpakking. Dit geeft ook de beste temperatuur aan om ze te wassen. Als je geen was-instructies kunt vinden, was de sokken dan op basis van het materiaal waarvan ze gemaakt zijn.

Wandelsokken van Hanwag

Voor sokken met merinowol:

  • Het is altijd beter om op safe te spelen door een mild wasmiddel of wolwaspoeder/vloeistof te gebruiken. Deze bevatten geen bleekmiddelen of enzymen die de wolvezels kunnen beschadigen.

  • Selecteer een fijne was of een gewoon wasprogramma. Goed naspoelen is de boodschap, zodat er geen wasmiddelresten achterblijven.

  • Niet meer dan 30 graden, anders kunnen sokken krimpen.

  • De meeste fabrikanten geven aan dat drogen in de droogtrommel op een lage temperatuur prima is (zie onderhoudsinstructies). Maar voor het milieu én je sokken is het beter om ze aan de lijn te drogen.


Voor synthetische sokken:

  • Voor het wassen van synthetische sokken kan je 'normaal' wasmiddel gebruiken, of wasmiddel speciaal voor sportkleding.

  • Selecteer een sport- of gewoon wasprogramma. Ook voor deze sokken geldt de boodschap: goed naspoelen, zodat er geen wasmiddelresten achterblijven.

  • Was op 30 of max. 40 graden.

  • De wasdroger kan op een lage temperatuur, maar luchtdrogen is altijd beter.

Extra tip: was je sokken binnenstebuiten. Het meeste echte vuil, zweet en huiddeeltjes zitten aan de binnenkant van de wandelsokken en dit kan zo gemakkelijker uit de vezels worden gewassen.

Over Hanwag

Als traditionele schoenmaker streeft Hanwag voortdurend naar het produceren van hoogwaardige en duurzame producten. Daarbij vinden zij het belangrijk dat hun ambachtelijke oorsprong niet wordt vergeten. Al vanaf 1921 staat Hanwag voor traditioneel vakmanschap in combinatie met technische innovatie, kwaliteit en een unieke pasvorm. Wil je meer weten over Hanwag, klik dan hier

Liever persoonlijk advies ontvangen? Zoek één van de dichtstbijzijnde winkels op. Hier vind je alle verkooppunten van Hanwag.

Zool wandelschoen Hanwag