Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Zo gebruik je Google Maps bij het wandelen

Wil je liever je eigen wandelroute uitstippelen in plaats van bestaande wandelroutes lopen? Dat kan met onder andere Google Maps. Wandel.nl legt je uit hoe je dat doet en welke tips en tricks handig zijn in gebruik.

Zo gebruik je Google Maps bij het wandelen
Navigeren met Google Maps op je mobiele telefoon. (Foto: © Shutterstock)

De meesten kennen Google Maps wel om te navigeren van A naar B. Je voert je bestemming in en met een druk op de knop volgt daar de snelste route uit voor de auto, openbaar vervoer, te fiets of te voet. Maar wist je dat je ook je eigen route kunt maken voor een mooie wandeling? Hiervoor heb je dus geen (betaalde) apps nodig, zoals Komoot. Je hebt wel een Google-account nodig en het makkelijkste is om de route op een laptop of desktop te maken en niet op je telefoon.

Wandelroute maken met Google Maps

Eigenlijk is het maken van een route in Google Maps op de laptop of desktop vrij eenvoudig. Met dit stappenplan helpen we je op weg.

  1. Log in op je Google-account en open Google Maps.
  2. Klik op het menu links bovenin en dan op ‘opgeslagen’ en vervolgens op ‘kaarten’.
  3. Als je een routekaart wilt maken, klik je op ‘My Maps openen’. Je wordt naar My Maps gebracht, waar je je kaart kunt bewerken of maken.
  4. Voor een nieuwe route klik je op de button ‘+ nieuwe kaart maken’. Er opent zich dan een nieuwe kaart.
  5. Links bovenin staat in een venster ‘nieuwe kaart’. Als je hierop klikt kun je de naam wijzigen en een beschrijving toevoegen. Klik op ‘opslaan’ om de wijzigingen op te slaan.
  6. Vul vervolgens in de zoekbalk bovenaan de kaart je startpunt in.
  7. Klik op ‘Een lijn tekenen’ (een klein icoontje onder de zoekbalk) en kies voor ‘Looproute toevoegen’.
  8. Klik in de buurt van je startpunt op de kaart. Je ziet een blauwe lijn verschijnen en de ‘A’ (je startpunt).
  9. De blauwe lijn is je route. Die volgt de kortste toegankelijke weg tussen je startpunt en het punt waar je met de cursor op de kaart staat. Door te klikken met de muis zet je dat punt op je route vast: je waypoint.
  10. Steeds als je op de kaart klikt, wordt er een stuk aan je route toegevoegd.
  11. Wil je een waypoint of de lijn op de kaart verschuiven? Klik er op met de muis en hou de muisknop ingedrukt, terwijl je met je cursor over de kaart beweegt. Je ziet de blauwe lijn meebewegen. Laat de cursus los als je blauwe lijn naar wens loopt.
  12. Is je route klaar? Klik dan twee keer op de plek waar je eindpunt moet zijn. Er verschijnt dan een ‘B’ op de kaart.
  13. De route slaat zich zelf op op je Google-account.

Google Maps tijdens het wandelen gebruiken

Route gemaakt? Dan ben je klaar om op pad te gaan. Pak je telefoon erbij en open de Google Maps-app als je bij je startpunt bent. Let op dat je op hetzelfde account bent ingelogd als waarin je je route gemaakt hebt.

  1. Klik op ‘Opgeslagen’ en dan op ‘Kaarten’. Je ziet dan jouw opgeslagen route onder de naam waaronder je deze hebt opgeslagen.
  2. Open de kaart en navigeer naar de ‘A’, door op de ‘A’ te klikken en vervolgens op de blauwe button ‘route’. Zoals je gewend bent van Google Maps volgt er een stippellijn met de snelste route naar je startpunt. Je ziet jezelf op de kaart als een bewegend blauw bolletje, waarbij de blauwe driehoek je kijkrichting is.
  3. Druk op ‘starten’ voor de snelste route naar je startpunt.
  4. Om vervolgens met de wandeling van start te gaan, moet je even terug naar het beginscherm van je route (je hebt dan geen blauwe buttons meer onderin beeld staan). Je kunt nu de blauwe lijn gaan volgen. Je ziet aan het bewegende bolletje (dat ben je zelf) waar je je op de route bevindt.
Zo gebruik je Google Maps bij het wandelen
(Foto: © Shutterstock)
Zo gebruik je Google Maps bij het wandelen
(Foto: © Shutterstock)

Google Maps: de voordelen

Voor wie nog niet eerder met Google Maps heeft genavigeerd, kent deze app wat handige voordelen:

  • Google Maps is gratis.
  • Google Maps heeft een gebruiksvriendelijke interface en is makkelijk in gebruik bij het navigeren.
  • Als je een ‘looproute’ maakt in Google Maps gaat je blauwe lijn alleen via wegen en paden die toegankelijk zijn voor wandelaars. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de route je via een snelweg voert.
  • Je hoeft geen GPX-bestanden te downloaden en te syncen naar je telefoon of sporthorloge.
  • Door het gebruik van satellietbeelden en -kaarten heb je een heel duidelijk beeld van waar je je bevindt op de route. Zowel tijdens het maken van de route als het daadwerkelijk lopen.
  • Google Maps gebruikt de GPS van je telefoon en kan daarmee zeer nauwkeurig je positie bepalen.
  • Met de optie ‘live view’ helpt Google Maps je te navigeren naar het startpunt.
  • Google Maps is wereldwijd te gebruiken. Houd alleen wel rekening met datagebruik in het buitenland!

Google Maps: de nadelen

Google Maps is makkelijk in gebruik, maar kent (helaas) toch een paar nadelen.

  • Bij het maken van je wandelroute gebruikt Google Maps alle op kaarten ingetekende voor wandelaars toegankelijke paden. Daar zitten ook paden bij die niet daadwerkelijk toegankelijk zijn, omdat het bijvoorbeeld rustgebied voor dieren betreft en verboden toegang is. Daarnaast kan het ook voorkomen dat wandelpaden door Google Maps niet worden herkend en dus ook niet aan de route worden toegevoegd.
  • Het makkelijkst maak je je route op de laptop of desktop. Omdat je punten op de kaart aan moet klikken is dat met de muis nauwkeuriger te doen dan met je vinger op je telefoon.
  • My maps houdt niet bij hoe lang je route is. Het is een omslachtige manier om de afstand te meten met het icoontje van de meetlat (meest rechtse icoontje onder de zoekbalk).
  • Offline kaarten gebruiken werkt helaas niet voor wandelroutes. Daardoor ben je genoodzaakt gebruik te maken van je internetbundel. Zorg dus dat je genoeg data op je telefoon hebt staan als je een wandeling met behulp van Google Maps wilt lopen. Is je bundel niet geldig in het buitenland? Dan is Google Maps niet aan te raden wegens hoge kosten.
  • Je zult je route continu in beeld moeten hebben op je telefoon om je route te kunnen volgen, omdat Google Maps je geen aanwijzingen geeft tijdens het wandelen. Dit in tegenstelling tot de reguliere navigatie van Google Maps. Zorg dat de batterij van de telefoon opgeladen is en neem eventueel een powerbank mee.
  • Omdat je dus zelf de blauwe lijn moet volgen, geeft Google Maps onderweg geen (geluids)signalen als je een splitsing nadert.

Virtueel wandelen

Je kent vast de optie van het gele poppetje wel. Als je in Google Maps Street View het gele poppetje oppakt en loslaat boven de kaart, dan zie je een 360 graden foto van de exacte locatie. Alsof je zelf op die plek bent. Het poppetje kun je alleen plaatsen op wegen waar de camerawagen heeft gereden. Daar behoren de wandelpaden in het bos dus weer niet toe. Maar Natuurmonumenten heeft dit voor een aantal wandelgebieden opgelost, zodat je vanachter je laptop of met de telefoon op de bank toch virtueel door een natuurgebied kunt lopen. Deze optie staat dus los van Google Maps.

Bekijk virtueel wandelen met Natuurmonumenten
Zo gebruik je Google Maps bij het wandelen
(Foto: © Shutterstock)