Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Komen jouw wandelschoenen nog door de APK?

Ze brachten je over de mooiste paden en wegen en waren je metgezel tijdens de vele tochten die je liep. Hoe weet je of je oude trouwe wandelschoenen definitief versleten zijn? En wanneer zit er niets anders op dan een nieuw paar aan te schaffen? Wandel.nl geeft je advies.

Wanneer zijn je wandelschoenen aan vervanging toe?

Wat de wielen van een auto of fiets zijn, zijn de wandelschoenen voor jou als wandelaar. Zoals je af en toe de banden van je auto of fiets moet vernieuwen, zo moet je ook na verloop van tijd je schoenen vervangen door een nieuw paar. Tijd voor een APK (algemene periodieke keuring) van jouw schoenen!

Op tijd vervangen

Schoenen geven je voeten tijdens het wandelen steun en dempen de schokken die er ontstaan bij het landen van je voeten op de grond. Na verloop van tijd, zeker als je veel wandelt, worden de schoenen minder stevig en verliezen de zolen langzaam hun dempende werking. Hierdoor kun je klachten van je voeten, enkels of knieën krijgen. Op tijd je wandelschoenen vervangen kan dus de kans op blessures verkleinen.

afbeelding van een paar gedragen wandelschoenen.
(Foto: © Shutterstock)

Hoe lang gaan wandelschoenen mee?

Hoe snel je schoenen slijten en hoe lang je schoenen meegaan, hangt af van de volgende factoren:

  • Het aantal kilometers dat je op de schoenen loopt: hoe meer je loopt, hoe sneller je aan een nieuw paar schoenen toe bent. Er wordt wel eens gezegd dat wandelschoenen gemiddeld 1000 tot 1500 kilometer meegaan, maar dit hangt ook van de onderstaande factoren af.

  • De ondergrond waarop je loopt: op asfalt of paden met veel stenen en keien slijten schoenen sneller dan op zachte bos- en zandpaden.

  • Je gewicht: als je wat zwaarder bent of met zware bepakking wandelt, dan slijten je schoenen sneller.

  • De omstandigheden waarin je wandelt: regen en modder verkorten de levensduur van schoenen.

  • De looptechniek, dus de manier waarop je je voeten neerzet en afwikkelt: door een verkeerde techniek kunnen de zolen schuin afslijten. Hierdoor zijn deze sneller aan vervanging toe.

  • De mate van het onderhoud van je schoenen: hoe beter je je schoenen onderhoudt, des te langer gaan ze mee. Op deze pagina lees je alles over hoe je je wandelschoenen goed kunt onderhouden.

  • De kwaliteit van de schoenen: het spreekt voor zich dat schoenen van een betere kwaliteit langer meegaan dan schoenen van mindere kwaliteit.
afbeelding van een aantal mensen naast elkaar met wandelschoenen aan.
(Foto: © Dick Sijtsma, Flickr)

Waar moet je op letten?

Inspecteer regelmatig je schoenen op slijtage en voel ook tijdens het lopen kritisch of je schoenen nog prettig zitten. Let hierbij op de volgende onderdelen:

  • buitenzolen
  • het buitenwerk, zoals de stiksels
  • stootranden
  • het binnenwerk en de binnenzolen

De buitenzolen

Let op het profiel van je buitenzolen. Is het profiel minder diep geworden of zijn er stukjes aan het loslaten, dan zijn de zolen aan vervanging toe. Kijk ook of de zolen recht of schuin zijn afgesleten. Is de zool aan de ene kant van de schoen meer versleten dan aan de andere kant, dan zet je waarschijnlijk je voeten niet goed neer. Ga dan eens langs een podoloog om uiteindelijk voet- of knieklachten te voorkomen.

afbeelding van een schoenzool vol zand.
Heeft jouw schoen nog voldoende profiel? (Foto: © Kitty Terwolbeck, Flickr)
Versleten buitenzool van wandelschoenen

Is de rest van de schoen nog in orde en wil je nog geen afscheid nemen van je fijne stappers? Bij een schoenmaker kun je de zool eventueel laten vervangen. Doe dit alleen als alle andere onderdelen nog een tijd mee kunnen, anders is dit zonde van de investering en kun je beter nieuwe schoenen aanschaffen.

Slijtage van de buitenzolen is niet altijd zichtbaar. Soms kun je tijdens het wandelen ervaren dat de schoenen weinig steun meer geven. In extreme gevallen voel je harde stenen op de grond door de zool heen. Het spreekt voor zich dat je zolen dan aan vervanging toe zijn.   

Het buitenwerk

Schoenen kunnen gemaakt zijn van leer of van kunststof. Leer heeft, mits je dit goed onderhoudt, een lange levensduur. Ook kunststof is over het algemeen sterk en gaat lang mee. Als er scheurtjes in het leer of kunststof komen, dan zijn je schoenen niet meer waterdicht. Versleten bovenwerk kan er ook voor zorgen dat je schoenen niet meer stevig om je voeten zitten.

afbeelding van versleten buitenwerk van een wandelschoen: scheurtjes.
(Foto: © Pixabay)

De stootranden

Zie je scheurtjes in de stootranden of beginnen deze zelfs los te laten? Ook dat is een teken dat je schoenen hun beste tijd hebben gehad.

Het binnenwerk en de binnenzolen

Voel af en toe in je schoenen naar oneffenheden en slijtageplekken. Een schoenmaker kan slijtage nog wel repareren, maar dit heeft alleen zin als de rest van de schoen nog in orde is.

Haal de binnenzool uit de schoen en kijk of deze nog voldoende dik is. Met name onder de bal van je voet kan de zool dunner zijn geworden. Hierdoor hebben je voeten minder demping. Vervang dan de binnenzolen.

Wandelschoen met kapotte zool hangt met veter aan een tak