Wandelbroek kopen? Hier moet je op letten
Niets is zo vervelend als een broek die tijdens het wandelen schuurt, te strak zit of te warm is. Daarom geven we je tips om jouw perfecte wandelbroek te vinden.
Niets is zo vervelend als een broek die tijdens het wandelen schuurt, te strak zit of te warm is. Daarom geven we je tips om jouw perfecte wandelbroek te vinden.
Als je veel wandelt, is een goede broek onmisbaar. In tegenstelling tot een spijkerbroek is een wandelbroek licht, comfortabel en beschermt deze je tegen verschillende weersomstandigheden. Maar er zijn veel verschillende wandelbroeken, elk geschikt voor verschillende wandelomstandigheden. Daarom geven wij je tips bij het vinden van die perfecte broek.
Het is belangrijk dat je wandelbroek gemaakt is van het juiste materiaal. Synthetische stoffen zoals polyamide, polyester en nylon zijn een goede stof voor een wandelbroek. Broeken van deze materialen zijn licht, ademend, elastisch, sneldrogend en bieden veel comfort.
Afhankelijk van de omgeving waar je gaat wandelen, komen bepaalde eigenschappen van pas. Ben je avontuurlijk en ga je veel klimmen, dan is het fijn om meer elasticiteit te hebben. Ga je ergens wandelen waar het veel regent, dan is waterafstotend materiaal belangrijk. Let er in de winkel op dat er een verschil is tussen waterbestendig en waterdicht. Waterdicht materiaal laat geen water door, terwijl waterbestendige materialen bij zeer natte omstandigheden toch water door kunnen laten.
Wandelbroeken heb je in allerlei soorten en maten. De ‘perfecte’ pasvorm kunnen wij niet voor je bepalen, deze is grotendeels afhankelijk van wat je zelf comfortabel vindt. We raden je wel aan om niet een te strakke wandelbroek te kopen en te zorgen voor bewegingsruimte. Qua lengte moet je broek niet te lang zijn, want een te lange wandelbroek kan in de weg zitten bij je schoenen. Sommige broeken hebben hiervoor verstelbare pijpen doormiddel van een drukknoop-systeem. Broeken variëren in wijdte van de pijpen en de ene broek heeft een hogere taille dan de andere. Bedenk vooral wat jij prettig vindt zitten. Loop je vaak met een rugzak op? Controleer dan goed of er naden op heuphoogte zitten. Valt de heupband van je rugzak over deze naden, dan kan dit pijnlijk aanvoelen of zelfs beurse plekken veroorzaken.
Voor een trektocht door een warme streek zijn korte broeken een aantrekkelijke optie. Hier zitten echter voor- en nadelen aan. In een korte broek heb je veel bewegingsvrijheid en kan je lichaam de warmte sneller kwijt. Daar staat helaas wel tegenover dat korte pijpen je benen niet beschermen tegen doornstruiken of insecten als teken. Ook is de kans op spierpijn veel groter wanneer je in een regenbui terecht komt (door afkoeling). Loop je vooral in de zomer in open terrein, neem dan lekker een korte wandelbroek. Vergeet dan alleen niet je benen goed in te smeren met zonnebrandmiddel. Zitten hier veel insecten of ga je tochten maken in ruiger gebied, neem dan een lange broek. Deze biedt je meer bescherming en is, wanneer nodig, wind- en waterdicht.
Een afritsbroek is een broek die je op één of twee plekken kan afritsen. Handig aan deze broek is dat je onderweg van korte naar lange broek kan wisselen (en andersom) zonder je schoenen uit te hoeven trekken. Let bij het kopen van een afritsbroek wel op de plek van de ritsen. De ritsen moeten net boven en/of onder je knieën zitten. Op je knie kan de rits voor irritatie zorgen.
Wandelbroeken komen vaak met een heleboel extra’s om je wensen tijdens het wandelen te vervullen. Neem je veel spullen mee, zoals een camera, je telefoon of een routekaart? Neem dan een broek met voldoende zakken. Ga je wandelen in een gebied waar het warm kan worden, maar wil je toch lange pijpen om jezelf te beschermen? Zorg dan dat je broek ventilatieritsen heeft. Dit zijn ritsen die je kan openen om het ademend vermogen van de wandelbroek te vergroten. En riemlussen bieden de oplossing voor broeken die snel afzakken.