Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Sta eens stil bij de veters in je wandelschoenen

Het is misschien wel het meest onderschatte onderdeel van je wandelplezier: de veters in je schoenen. Als we klein zijn, leren we allemaal hoe we moeten strikken, maar zijn we vaak gestopt om erover na te denken. In samenwerking met veterexpert Feterz geven we je wat goede redenen om toch eens stil te staan bij je veters.

Wandelschoenen met de veters van Feterz

Je wil natuurlijk niet dat de veters van je wandelschoenen het regenwater opnemen. Daarom kunnen ze het beste stevig en waterafstotend zijn. Maar er zijn nog veel meer dingen waar je op kunt letten. Zo heb je ronde veters, platte veters, wax-veters, elastische veters, elastische veters met draaisluiting, lock-veters, reflecterende veters en lichtgevende veters. En dan zijn ze ook nog eens verkrijgbaar in allerlei verschillende materialen: leer, siliconen, rubber, katoen en polyester. En wist je dat er wel meer dan 200 kleuren verkrijgbaar zijn in lengtes van 60 tot 300 cm? Maar welke veters zijn geschikt voor jouw wandelschoenen? En hoe kun je veters het beste rijgen? Dat leggen we je uit.

Pssst... onderaan dit artikel geven we een leuke kortingscode weg voor alle KWbN leden.

In samenwerking met Feterz

Voorkom pijnlijke voeten door goed te rijgen

De stevigheid van de veters in je wandelschoenen is belangrijk om te voorkomen dat je pijnlijke voeten krijgt. Door je veters goed te rijgen, voorkom je kleine ongemakken of blessures zoals blaren, knellende tenen of pijnlijke drukpunten. Met deze 5 rijgmethodes kun je je hakken, tenen en of wreef ontzien:

1. Crossed methode

De crossed methode is misschien wel de meest gangbare manier van strikken. Doordat de veters gekruist zijn aangebracht is het makkelijk om ze strak te trekken of juist losser te maken. Het is een makkelijke manier om je veters te rijgen en het geeft een comfortabel gevoel voor je voeten. Heb je platte voeten? Maak dan een extra lus aan het einde voor een betere ondersteuning.

IMGL1528 Verkleind

2. Wide Forefoot

Bij bredere voeten gebruik je de Wide-forefoot-methode. Je strikt je veters omhoog en kruislings, om zo de voet meer ruimte te geven, maar de voet alsnog goed te ondersteunen en houvast te bieden. De schoen zit dan losser, waardoor je meer voetruimte hebt. Ook fijn voor mensen met een hoge wreef, want deze methode geeft je wreef extra ruimte waardoor de druk afneemt.

3. High arches

De high-arches-vetermethode met een vetersluiting met een hoge boog, kan de strakheid helpen verminderen en comfort toevoegen aan de pasvorm van je wandelschoenen door het midden van het veterpatroon te openen. Heb je last van pijnlijke zijkanten van je voorvoet? Rijg dan je veter in het begin alleen verticaal door de zijkant van de schoen. Zo geef je je voorvoet meer ruimte en voel je minder druk.

4. Toe pain

Bij de toe-pain-methode heb je de minste kans op knellende tenen. Je strikt de veter zo dat één kant direct van het bovenste gaatje diagonaal naar het onderste gaatje die het dichts bij je grote teen zit gaat. De rest van de veter gaat gewoon steeds kruiselings omhoog.

5. Slash line

Bij deze methode gaan de veters kruislings onderdoor.

Hoe bepaal je de lengte?

Bij een te lange veterlengte heb je kans dat je over je veters struikelt. En bij een te korte veter wordt het lastig de veters te lussen. Hoe bepaal je de juiste lengte? De eenvoudigste manier is om je oude veters op te meten. Lukt dat niet meer? Dan kun je aan de hand van het aantal vetergaatjes of haakjes de lengte bepalen. Voor lage wandelschoenen zijn veters van 100 cm het beste, voor hogere wandelschoenen kun je meestal gaan voor veters van 140 cm. De meeste wandelschoenen hebben 7 tot 9 gaatjes of haakjes. Onderstaand schema geeft een goed beeld:

Vetergaatjes

Lengte veters

2x6

100 cm

2x6/7

120 cm

2x7

130 cm

2x8/9

160 cm

2x9

170 cm

2x9/10

180 cm

2x10

200 cm

 

Let op de vorm

Goede veters voor wandelschoenen zijn rond van vorm, omdat ze makkelijker door te gaatjes en haakjes te rijgen zijn en dus gemakkelijker aan te spannen zijn. Nadeel is wel dat ‘gewone’ ronde veters sneller losgaan. Ze zijn vaak gemaakt van rekbaar polyester, met een polyster omhulsel en een plastic nestel. Daardoor gaan ze minder lang mee dan bijvoorbeeld de Feterz. Deze schoenveters zijn speciaal ontwikkeld voor outdoorschoenen. Ze zijn slijt- en scheurvast, waterafstotend en voorzien van een extra stevige kern en kleurvast omhulsel. Feterz hebben een metalen nestel aan het uiteinde om rafelen te voorkomen. Zo kan je ze altijd weer eenvoudig door de gaatjes rijgen. Bovendien is er in het omhulsel een draadje geregen zodat ze minder snel los gaan.

Bekijk de veters hier
De veters van Feters in wandelschoen
Wandelschoenen met veters van Feters

Extra tips van de veterexperts

  • Zorg er bij het aantrekken van je schoenen voor dat je voeten goed op de bodem staan. Dus met de hiel tegen de hak en strek je tenen uit.
  • Zorg dat de tong van je schoenen goed aansluit op je enkel en je scheenbeen en dat hij nergens dubbel zit.
  • Span je veters van onderen naar boven aan, niet te los en niet te strak. Je voeten mogen niet schuiven maar ook niet afgekneld worden. 
  • Heb je categorie A of B wandelschoenen? Vergeet dan niet het metalen klipje in het midden van de tong te gebruiken bij het aanspannen van je veters.
  • Voel je dat je veters onderweg losser komen te zitten? span ze dan nog eens extra aan. Zeker nieuwe veters zijn nog erg veerkrachtig. Ook wanneer je aan een lange afdaling begint, kan het comfortabeler zijn om je veters wat strakker te trekken.
  • Maak na afloop van je wandeling je veters weer iets losser zodat je voeten kunnen ademen. Of verwissel je wandelschoenen voor een lichter, losser paar.
  • Neem een extra paar reserveveters mee tijdens je wandeling. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. 

Korting voor leden KWbN

Alle leden van KWbN ontvangen bij bestelling van de Feterz via www.sokkenenveterz.nl een vaste korting van 3 euro. Je ontvangt deze korting door bij het afrekenen gebruik te maken van de speciale kortingscode. Deze code vind je op de websitepagina waarvan alle KWBN-leden het adres hebben ontvangen of via je wandelvoordeelpas in de Wandel.nl app.*

* Heb je het adres van de websitepagina niet meer? Vraag deze dan op per e-mail: info@kwbn.nl. Vermeld in de mail je naam, geboortedatum en je lidmaatschapsnummer (deze staat op je Wandelvoordeelpas). Bellen kan ook op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur naar: 024 - 365 55 75. Zorg dat je bovenstaande gegevens bij de hand hebt.