Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Trotseer de wind met deze tips

Niets zo onvoorspelbaar als het Nederlandse weer. Het ene moment is het lekker zonnig en nog geen uur later word je bijna van het wandelpad geblazen en krijg je de striemende regen in je gezicht geblazen. Maar: daar kun je je gelukkig wél op kleden. Met deze van top-tot-teen-tips kun je iedere storm of windhoos trotseren.

afbeelding van een wandelaar in de wind met een omgeklapte paraplu.

Wind is mogelijk de meest verraderlijke weersomstandigheid waar je mee te maken kunt krijgen. In combinatie met regen en lagere temperaturen kan wind zorgen voor ernstige onderkoeling (windchill) en met een stralend zonnetje voor een flinke zonnebrand. Laat je dus niet verrassen als je op pad gaat, maar wees verstandig en zorg dat je op de hoogte bent van de weersverwachtingen.

Smeer je in!

Eigenlijk zou het standaard in je wandelroutine moeten zitten. Zodra de zon een beetje aan zonkracht krijgt is het verstandig om je in te smeren tegen de schadelijke UV-stralen. In Nederland is dat doorgaans in de periode april tot en met september. Maar ga je ‘s winters de bergen in, dan kun je ook maar beter zorgen dat de blote huid voorzien is van een laagje zonnebrandcrème. Juist ook als het fris aanvoelt door de wind! De wind koelt de huid, waardoor je de zonkracht niet voelt. Maar die schadelijke stralen zijn er wel degelijk, waardoor verbranding op de loer ligt.

afbeelding van twee wandelaars die zich insmeren met zonnebrandcrème.
afbeelding van een winddichte jas.

Windwerend of winddicht

Hoe kleed je je nu het beste op wisselend weer? Als basis kun je het drielagensysteem aanhouden:

  • De eerste laag voert transpiratievocht af en houdt je droog.
  • De tweede laag is de tussenlaag en houdt je warm.
  • De buitenste laag beschermt je tegen regen en wind.

Afhankelijk van de temperatuur kun je natuurlijk meer (een fleecejack onder de buitenste laag) of minder (geen tussenlaag) aan doen.

Specifiek voor winderige omstandigheden kun je denken aan kleding met een winddichte of windwerende werking. Dergelijke kleding voorkomt dat je warmte verliest en het koud krijgt door de invloed van wind.

Winddichte kleding blokkeert de wind en windwerende kleding stoot de wind af, maar is poreuzer dan winddicht materiaal. Het ademend vermogen bij windwerende kleding is weer groter dan bij winddichte kleding. Beide stoffen zijn in een bepaalde mate poreus om het ademend vermogen te waarborgen. Daarmee onderscheidt deze kleding zich van regenkleding, die minder poreus is, maar daardoor ook slechter ventileert.

Van top tot teen ingepakt

Ga jij de wind trotseren? Afhankelijk van temperatuur, omstandigheden, omgeving, etc. kun je dan denken aan de volgende items om jouw wandeling een stukje aangenamer te maken.

  • Op het hoofd: bij frisse weersomstandigheden is het verstandig om iets op je hoofd te dragen, zoals een pet, muts of de ouderwetse noordwester. De meeste lichaamswarmte tijdens een inspanning verlies je via je hoofd. Door hoofdbescherming te dragen, voorkom je je dat je hoofd snel afkoelt. Scheelt je weer pijnlijke oren en hoofdpijn. Overigens ook bij een stralend zonnetje is het aan te raden iets op het hoofd te dragen. De makkelijkste manier om zonnebrand boven op je hoofd te voorkomen.
  • Windjack of windstopper: een windjack draag je als de buitenste laag. Door de isolerende werking van de stof houdt een windjack de wind tegen, waardoor je geen lichaamswarmte verliest. De jas heeft wel een ventilerende werking, zodat transpiratievocht wel wordt afgevoerd.
  • Windwerende broek: bij echt koude en winderige omstandigheden is het slim om ook de benen enige bescherming te geven tegen de wind. Je komt dan al snel uit op een softshellbroek. Deze broeken zijn vaak met fleece gevoerd. De buitenste laag van de broek houdt de wind tegen en is vaak gecoat of bestaat uit een speciaal materiaal, zoals Gore-Tex.
  • Beenbescherming: gaiters, of gamaschen, worden eigenlijk alleen gedragen bij extremere omstandigheden. Ze beschermen tegen sneeuw, regen, kou, modder, nattigheid en houden bovendien takjes en steentjes uit de schoenen. Lees alles over deze beenbescherming in dit artikel.
afbeelding van een wandelaar met beenbescherming.
afbeelding van omgevallen bomen in het bos.

Pas op!

Wandelen met de neus in de wind is hartstikke mooi! Je voelt je één met de natuur, je komt bijna niemand tegen en je kunt je hoofd heerlijk leeglopen. Maar pas op voor vallende takken. Niet voor niets worden er via het nieuws waarschuwingen uitgegeven om uit het bos te blijven als het stormt en soms worden bossen of paden zelfs afgesloten, wegens het gevaar van vallende takken of instabiele bomen. Gebruik je gezond verstand en zoek het gevaar niet op.