Tips om je regenjas waterdicht te houden
Met deze tips zorg je ervoor dat je regenjas waterdicht blijft. Van het op de juiste manier dragen van een regenjas tot het opnieuw impregneren van de jas.
Met deze tips zorg je ervoor dat je regenjas waterdicht blijft. Van het op de juiste manier dragen van een regenjas tot het opnieuw impregneren van de jas.
Soms ontkom je er niet aan: wandelen in de regen. Om jezelf te beschermen tegen plensbuien biedt een regenjas uitkomst. Heb je nét een duur of degelijk geval aangeschaft, blijk je na de eerste de beste bui alsnog met natte kleding rond te lopen. Dat is balen én onnodig. Met deze tips zorg je ervoor dat een regenbuitje jouw wandeling niet langer meer verpest.
1. Een goede overslag of rits is van belang. Op die manier krijgt regen niet de kans om alsnog naar binnen te waaien. Vaak is klittenband beter dan een paar drukknopen, omdat dit de jas beter afsluit.
2. Zorg dat de kraag goed aansluit. Zo voorkom je dat lichaamswarmte ontsnapt én dat het water alsnog naar binnen sijpelt.
3. Mouwen die te wijd of te ver openstaan, laten kou en regen binnen. Heb je een extra boord of klittenband, trek die dan aan voor betere bescherming.
4. Soms kan regen alsnog binnendringen via de zakken van de jas. Let er daarom op dat je zakken gesloten zijn met een goede overslag of rits.
1. We vergeten vaak om een regenjas te wassen. Een wasbeurt is niet alleen belangrijk om je regenjas schoon te houden, maar ook om ervoor te zorgen dat de jas goed blijft ademen. Op plekken waar vuil aanwezig is, kan de jas niet meer goed ademen. Was je regenjas daarom regelmatig nadat je deze hebt gedragen.
2. Kijk altijd goed naar het waslabel van de jas. De coating van een regenjas is namelijk kwetsbaar en kan beschadigen bij een wasbeurt. Controleer altijd goed of de jas in de wasmachine mag en op welke temperatuur je de jas mag wassen. Sommige jassen kun je alleen op de hand in koud water wassen.
3. Gebruik nooit een poederwasmiddel (vanwege zeepresten) of een wasverzachter. Was de regenjas uitsluitend met een wolwasmiddel voor fijne was. In outdoorspeciaalzaken kun je speciaal voor regenjassen geschikte wasmiddelen kopen.
4. Spoel de regenjas na de wasbeurt altijd heel goed uit. Zeepresten kunnen de ademende werking van de regenjas verstoren.
Als je een regenjas veel gebruikt en regelmatig wast, zal de waterafstotende laag aan de buitenkant van de jas uiteindelijk slijten. Regendruppels blijven dan niet meer op de stof van de jas liggen, maar trekken in de jas. Je krijgt hierdoor een klam gevoel in de regenjas en dat is natuurlijk niet prettig. Impregneer de jas dan om deze weer waterafstotend te maken.
1. Zorg ervoor dat de jas schoon is voordat je deze gaat impregneren. Anders hecht het impregneermiddel onvoldoende of komt vuil tussen de impregneerlaag en de stof van je jas te zitten.
2. Impregneermiddelen voor regenjassen kun je kopen bij outdoor- en sportwinkels. Je kunt kiezen tussen een inwasmiddel of een spray. Het voordeel van een inwasmiddel is dat je de jas op een makkelijke manier egaal impregneert, maar dat de laag wel dun is. Sprayen is over het algemeen beter, maar kost wel wat meer moeite.
1. Leg je regenjas nooit op de verwarming te drogen, want dat is slecht voor het materiaal. Hang je natte regenjas goed uit, zodat deze goed kan drogen.
2. Als het eenmaal begint te plenzen, wacht dan niet te lang met het aantrekken van je regenkleding. Als je met vochtige kledij in je regenjas moet, is de kans groot dat alles gaat schuren en broeien. Het vocht zit dan al onder je regenjas, terwijl je dit juist buiten je jas wilt houden.
3. Zorg ervoor dat je regenjas nog droog is als je deze aantrekt. Neem je regenjas onderweg dus mee in een waterdichte verpakking, bijvoorbeeld in een afgesloten plastic zak of hoes.