Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Review: barefoot wandelschoenen van Wildling Shoes

Wandel.nl-redacteur Lizanne was nieuwsgierig naar de barefoot wandelschoenen van Wildling Shoes. Ze ging ermee op pad in stadspark Gulden Bodem in Arnhem en ervaarde het blotevoeteneffect op allerlei verschillende ondergronden zoals een kiezelpad, een dik bladerdek en nat gras. Je leest hier over haar bevindingen.

afbeelding van barefoot wandelschoenen op het mos op boomwortels.

Tekst & foto’s: Lizanne Croonen

Wilde plannen

Toen ik de Wildling Shoes net had ontvangen, had ik er wilde plannen mee. Ik nam ze mee op vakantie naar La Palma, waar ik een paar stevige wandelingen door bossen, over rotsen en naar de top van het eiland zou gaan maken. Ter plaatse kwam ik erachter dat de omgeving veel van mijn voeten en benen vroeg. Ik maakte pittige klimmetjes en afdalingen en overal lagen losse stenen langs steile afgronden, waardoor ik liever wat extra ondersteuning kreeg van mijn vertrouwde mid-hoge wandelschoenen. Ik durfde het niet aan om kilometerslang op barefoot schoenen te wandelen. Bang voor pijntjes en blessures, en bovendien bang om uit te glijden, want je mist toch wat profiel op de zolen.

Opbouwen

Misschien was dat maar goed ook. Eenmaal thuis ging ik mij pas beter inlezen. Barefoot wandelen moet je rustig opbouwen. Je lichaam heeft de tijd nodig om zich aan te passen aan deze nieuwe manier van lopen. Je gebruikt namelijk meer spieren en pezen. Loop je te hard van stapel, dan krijg je waarschijnlijk last van spierpijn. Gelukkig zijn de schoenen superlicht, waardoor het geen probleem was om ze de hele vakantie met mij mee te dragen.

afbeelding van een paar Wildling Shoes, model Yew, in het gras.

Eerst: op blote voeten

Ik besloot om eerst wat vaker op blote voeten te gaan lopen. In de ochtend bijvoorbeeld, in het parkje achter mijn huis en binnenshuis op speciale teensokken. Mijn voeten zijn het amper gewend om in direct contact met de ondergrond te zijn. Ze hebben immers bijna altijd een lekker dempend, corrigerend bedje onder zich. Daar schijnen ze lui van te worden! Blootvoets wordt de doorbloeding gestimuleerd en voel ik allerlei spieren die ik tot dan toe amper had gevoeld.

afbeelding van een wandelaar in park Gulden Bodem.
Wandelen op onverharde paden in park Gulden Bodem, Arnhem.

Verschillende ondergronden

De eerste echte test met de Wildling Shoes voer ik uit in het Arnhemse stadspark Gulden Bodem. Hier heb je asfalt, kiezels, mos, zompige zandpaden met bladeren en drassig gras, oftewel allerlei verschillende ondergronden. Het park staat bekend om haar bodem van zachte en voedingrijke löss. Dit vind je vooral in Zuid-Limburg maar dus ook op de stuwwal bij Arnhem en Nijmegen. Fijn om dat onder mijn voeten te kunnen voelen! Het park is niet zo groot en dat sluit aan bij mijn theorie: rustig aan beginnen met ongeveer 3 kilometer.

Eerste indruk

Ik ben altijd al nieuwsgierig geweest naar barefoot wandelschoenen, alleen zijn ze vaak niet zo mooi naar mijn smaak. Wildling Shoes hebben een toffe kleurstelling (in dit geval legergroen met okergeel) en je zou ze ook prima kunnen dragen naar een café of supermarkt. Niets om je voor te schamen! Ze zijn erg licht en de rubberen zool kun je makkelijk dubbelvouwen, dus ze zijn erg flexibel. Het textiel lijkt stevig genoeg om scherpe deeltjes tegen te houden, maar dun genoeg om dat echte blotevoetengevoel te geven. Kortom, een goede eerste indruk.

afbeelding van een dubbelgevouwen barefoot wandelschoen.
Flexibele Wildling Shoes.
afbeelding van barefoot wandelschoenen in het natte, zachte gras.
In het natte, zachte gras.

Aan de wandel

Ik probeer de schoenen uit op een koude maar zonnige winterdag in het park. De paden zijn nog nat van eerdere buien. Bij mijn eerste passen voel ik de kou. Dat voel je beter dan bij andere wandelschoenen, ondanks de wollen voering. Ik merk dat ik bang ben voor natte tenen, want het textiel onderop de schoen verkleurt meteen van de nattigheid. In principe zouden deze schoenen toch waterdicht moeten zijn? Het duurt even voordat ik hier op durf te vertrouwen, want je voelt het water en de kou goed. In het ergste geval heeft de schoen een flap die water tegen moet houden.

Als een massage

Al wandelend krijg ik er steeds meer lol in: ik ervaar de zachtheid van een dik bladerdek, laat mijn voetzolen ‘masseren’ op een kiezelpad en loop een keer het gras op om mijn voeten er bijna in te laten verdwijnen. Dat voelt lekker! Ik vind het fijn dat ik de boomwortels onder mijn voetzolen kan voelen. Je bent zo echt meer één met je omgeving.

afbeelding van barefoot wandelschoenen op een kiezelpad.
Wandelen op een kiezelpad voelt als een massage.
afbeelding van de wortels van een boom, met mos.

Opletten

Barefoot wandelschoenen bieden geen enkele correctie. Je moet dus bewuster lopen en uitkijken waar je je voeten neerzet. Soms kijk je even niet goed voor je, afgeleid door bijvoorbeeld een dier of door het maken van een foto, en dan stap je zo mis op een scherpe steen of tak. Het vraagt om aandacht bij het lopen en dat is wennen.

Conclusie

Het is niet onverstandig om barefoot wandelen langzaam op te bouwen. Op Wildling Shoes ben ik heel bewust van wat ik voel: kou, nattigheid (weliswaar zonder natte sokken te krijgen), zachte en harde ondergronden, zelfs spieren die ik niet eerder voelde. Dat maakt de wandeling tot een bijzondere, mindful ervaring.

Voor korte ommetjes zijn de Wildling Shoes perfect, bijvoorbeeld door parken. Voor wandelingen over langere afstanden met hoogteverschillen en struikelrisico, zou ik meer stevigheid en ondersteuning van je voeten en enkels aanraden. Ik zou ze thuis laten op de allerkoudste en natste wandeldagen, want de schoenen zijn niet 100% waterdicht. Al met al is het een bijzondere wandelervaring. Ik kan het iedereen aanraden, voor de afwisseling.

afbeelding van barefoot wandelschoenen bij sneeuwklokjes.
Wandelen tussen de opkomende sneeuwklokjes.
afbeelding van een wandelschoen op een afgezaagde boomstam in het bos.

Specificaties van de schoenen

  • Model: Wildling Shoes Yew (Herfst/winter 2022-2023)
  • Handgemaakt in Europa
  • Rubberen zool met uitsparingen
  • Polyester membraan
  • Binnenvoering van Duits schapenwol (Nordwolle Rügen)
  • Verkrijgbaar voor volwassen en kinderen.
Ga naar Wildling Shoes

Over het wandelgebied

In het Arnhemse park Gulden Bodem kun je vrij struinen. Het is een klein park met een heuvelachtig, gevarieerd landschap en veel oude bomen. De naam stamt af van de ondergrond, je wandelt er namelijk over voedingsrijke löss. Het park ligt tegenover kasteel Zypendaal en je wandelt zo de andere Arnhemse stadsparken in, zoals Park Zypendaal en Sonsbeekpark. Gulden Bodem is een rijksmonument sinds 2006. Bij de entree staan de drie ‘Poortwachters’ van het park, oftewel drie monumentale tamme kastanjes van bijna 300 jaar oud. Een indrukwekkend gezicht.

afbeelding van drie monumentale bomen in Park Gulden Bodem.
'Poortwachters' bij de entree van park Gulden Bodem in Arnhem.
afbeelding van het uitzicht op Huize Zypendaal vanuit Gulden Bodem.
Uitzicht op Huize Zypendaal vanuit park Gulden Bodem.

Winactie (gesloten)

Wil jij de barefoot wandelschoenen van Wildling Shoes ook ervaren? Wandel.nl mag 2 paar t.w.v. € 109,- weggeven! Het model dat Wandel.nl heeft getest, is bij uitstek geschikt voor de herfst/winter. Het (eveneens) halfhoge model dat je kunt winnen, is de Atmo Black. Deze wordt aangeraden voor in het voorjaar. Je kunt de schoen hier bekijken.

Deze winactie liep tot 7 april 2023 en is inmiddels gesloten. Wandel.nl neemt persoonlijk contact op met de prijswinnaars van de schoenen.