Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Review: sportief op pad met de Hanwag Coastridge Low ES

De Hanwag Coastridge Low ES is een sportieve wandelschoen in een laag model, voor de langere afstanden op vlakker terrein. Wandel.nl-redacteur Lizanne testte de schoenen uit in de Brabantse bossen. Worden dit de schoenen waarmee ze haar eerste Kennedymars gaat lopen?

blauw-roze wandelschoenen van Hanwag in het gras.

Tekst & foto's: Lizanne Croonen

De eerste meters op mijn nieuwe schoenen maak ik binnen, op thuiswerkdagen. Zo weet ik direct dat ze goed aansluiten en nergens knellen. Inkoppertje maar waar: als je nieuwe wandelschoenen koopt, draag ze dan niet meteen buiten, maar loop eerst binnenshuis wat rond. Als ze onverhoopt niet lekker zitten, dan kun je ze nog moeiteloos ruilen.

Dan naar buiten! Tijdens een ommetje naar de supermarkt kijk ik trots omlaag. Leuke kleurtjes: navy blauw met fuchsia roze. Hier mag je mee gezien worden. Later in de week loop ik een paar kilometer door de Nijmeegse uiterwaarden, mijn ‘achtertuin’. Ik bouw het inlopen langzaam op, om mijn voeten goed te laten wennen, maar ik heb het idee dat ze instant als gegoten zitten. Er knelt en schuurt niets. Superfijn dat ik de ronde veters zo makkelijk strak kan aantrekken. Het textiel beweegt soepel mee en ook de tong trek ik stevig tegen mijn wreef. Ik wil dat alles stabiel voelt, zonder dat er iets schuift en zonder dat ik het zand van het Waalstrand met me mee zeul. Dat gaat prima zo!

wandelschoenen in blauw en roze op een boomstammetje in het droge gras.
Getest: Hanwag Coastridge Low Lady ES (kleur: navy/pink)
wandelschoen van Hanwag in het gras bij een boom.

Laag of hoog?

Eigenlijk ben ik altijd fan geweest van (mid)hoge wandelschoenen, omdat er weinig zand en vuil in komt. Mijn enkels zijn eraan gewend. Het is voor het eerst in tijden dat ik weer eens wat langer op lage schoenen wandel. Nu realiseer ik me dat het eigenlijk onzin is om in Nederland hogere schoenen te dragen. Bij wandelingen over relatief vlak terrein is de extra ondersteuning van de enkels vaak helemaal niet nodig. Je spieren worden er zelfs lui van, naar het schijnt.

Vooral bij sportief wandelen kun je beter op lage, lichte schoenen lopen. En laat ik nu net beginnen met trainen voor een Kennedymars (80 km) in september. Daarom ben ik extra blij met dit model zonder plompe hak, want die heb ik helemaal niet nodig. Dit model is platter en vederlicht. Daardoor zweef ik straks hopelijk de finish over. Ik stop per direct met het ‘verwennen’ van mijn enkels en zet ze aan het werk met deze lage stappers. Natuurlijk moet je vooral voor een hoger model gaan als je last hebt van chronische instabiliteit van de enkels.

Vooral bij sportief wandelen kun je beter op lage, lichte schoenen lopen

Het betekent overigens niet dat ik wankel op mijn benen sta. Ik voel voldoende stevigheid bij o.a. de hiel. Er is een speciale tussenzool van twee soorten polyurethaan (PU) geïnjecteerd tussen de loopzool en de schacht. Een bijzondere innovatie van Hanwag, die voor extra demping en comfort moet zorgen, zonder de schoenen te zwaar te maken. Mij geeft het een fijne balans en ondersteuning.

Op avontuur in Reusel

De volgende teststappen zet ik op de Peelse Heide in Reusel. In het Brabantse landschap loop ik 10 kilometer achtereen. Ik houd er rekening mee dat mijn benen of knieën moe zullen worden in de bossen. Maar nee hoor, de tijd is omgevlogen! Ik heb vooral genoten van alle mysterieuze verhalen onderweg, zoals een reusachtige kei van miljoenen jaren oud en de ‘Januskop’ met zowel een mannen- als vrouwengezicht. Op de wandelroute ligt een reconstructie van de Dodendraad, een elektrische draadversperring uit de Eerste Wereldoorlog op de grens van België en Nederland. Het voelt als de Vlaamse variant van de Berlijnse muur en dat maak indruk.

vrouw langs de Dodendraad, een grensversperring uit WOI op de grens tussen Nederland en België
Reconstructie van de Dodendraad bij Reusel.

Het is geruststellend dat ik tijdens het wandelen niet word afgeleid door enige voetklachten. De schoenen voelen steady! Ik klim naderhand de 26-meter-hoge uitkijktoren De Nieuwe Brandtoren op. Mijn Hanwags geven goed mee en ik kan niet anders zeggen: wat een fijne, flexibele schoenen voor dit wandelavontuur!

twee bomen op de heide met een blauwe lucht.
Op een zonnige lentedag in de Peelse Heide.

Wel warm

Toevallig wandelen we in Reusel op een vrij warme lentedag. Je kunt nog zulke ademende wandelschoenen aan hebben, maar ik draag vandaag (te) dikke sokken en het broeit een beetje in de schoen, zo merk ik op het eind van de dag. Ik heb er gelukkig geen blaren van gekregen. Beter trek ik dunnere sokken aan van ademend materiaal, zoals merinowol of bamboe. Het ademende vermogen van het EcoShell membraan komt dan beter tot zijn recht, zo is mij verzekerd.

Waterdichtheid

Nog even de waterdichtheid testen. Ik dip de helft van mijn schoenen in een waterplas en ja hoor: waterdicht. De tong heeft ook nog fijne flappen die vuil en water tegenhouden. Ik heb er vertrouwen in dat ik hiermee een regenbui doorkom. De schoen heeft ook wat leer op de neus en hiel, als extra bescherming tegen nattigheid en stoten.

Als ik ze op het eind van de dag afspoel, merk ik het nog beter: het water parelt eraf. Door ze goed te reinigen nadat ze vies zijn geworden, gaan je wandelschoenen langer mee en blijven ze water- en vuilafstotend. Ik knoop het altijd weer in mijn oren: nooit drogen bij de verwarming. Dat is niet goed voor het materiaal. Ik wil zuinig zijn op mijn nieuwe schoenen!

vrouw wandelt langs een waterplas op de Peelse Heide.
Waterplas op de Peelse Heide.
wandelschoen op een routepaaltje met wandelknooppunten.
In beeld: Hanwag Coastridge Low Lady ES (kleur: navy/pink)

Conclusie:

Supertevreden! Inmiddels ben ik er vaker mee op pad geweest en vind ik het vooral heerlijk dat ze zo licht zijn. Het zijn mijn nieuwe maatjes tijdens de vele wandeltochten die ik deze maanden wil gaan lopen, zoals de KiKa Haarlem City Walk of een Urban Walk. Hier ga ik vol vertrouwen mee de paden op, over de wat vlakkere terreinen. Laat die Kennedymars maar komen.

Technische details:

  • Sportief polyester met suède hiel- en teenbescherming
  • Hanwag ‘Hike Light’ rubberen zool met veel grip
  • 3D I-PU tussenzooltechnologie geeft extra demping bij de hiel en in de voorvoet, plus ondersteuning aan de middenvoet
  • De hele schoen is PFC-vrij, inclusief het (waterdichte, ademende) EcoShell membraan.

De redactie van Wandel.nl heeft voor deze test een gratis paar wandelschoenen van Hanwag ontvangen. De recensie is onafhankelijk tot stand gekomen.

wandelschoenen in het gras naast een grote kei.
Naast een van de Stenen der Zaligheden in Reusel. Wandelbroek van Royal Robbins.

Enthousiast geworden?

Ben je enthousiast geworden over de Hanwag Coastridge Low ES? De schoenen voor dames kun je hier bekijken. Voor heren is er een vergelijkbaar model.

Lees meer over Hanwag en bekijk de verkooppunten in de buurt via de onderstaande link.

Meer informatie