Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Ga jij plandelen? Deze opruimgear en gadgets zijn handig

Ga jij je beste (plandel)beentje voorzetten tijdens de Eneco Clean-up Walk of een andere plandeltocht? Onze eigen Plandelman testte tientallen grijpers om zwerfafval mee te lijf te gaan, in alle soorten en maten. Dit zijn de belangrijkste aanraders.

Samen plandelen tijdens de Eneco Clean-Up Walk.
Samen plandelen tijdens de Eneco Clean-Up Walk.

Door: Anton Damen

Zet 'm in je agenda: op zaterdag 21 en zondag 22 oktober vindt de Eneco Clean-Up Walk plaats. Samen met vrienden, familie of bijvoorbeeld je buren, maak jij je wandelomgeving afvalvrij tijdens dit landelijke event. Klik op de onderstaande button voor meer informatie. Om goed beslagen ten ijs te komen, geven we je hieronder wat tips voor de beste opruimgear.

Bekijk de Eneco Clean-Up Walk
Afvalgrijpers. (Foto: © Ingrid Simons Photography)
Afvalgrijpers. (Foto: © Ingrid Simons Photography)

Grijp die grijper

Hét voorwerp waarmee je het snelst de wandelaar van de plandelaar onderscheidt, is de afvalgrijper. Of knijpstok, grijpstok, vuilgrijper, of hoe je het ook noemt – als het maar niet prikstok is, want prikken doen ze niet (zie hieronder voor de uitzondering op de regel). Dit stuk gereedschap is ideaal voor als je liever niet bukt of door de bramenstruik of brandnetel gepakt wil worden. Ze zijn er in alle soorten en vooral maten, opvouwbaar of niet, met of zonder magneten en zuignappen. Die laatste zijn totaal overbodig: blikjes blijven niet plakken en zo heel frequent vindt je die sleutelbos ook weer niet. De lengte van de steel maakt wel een groot verschil, dus een proefrondje heeft de voorkeur. Kijk dan ook even hoe het mechanisme bevalt.

In het ene model moet je echt met de hele hand knijpen – wat zwaar is – en andere varianten hebben een veel soepeler trekmechanisme, dat je maar één vingerbeweging kost. Soms heeft de LIDL of de Action ze voor een prikkie in de aanbieding, maar vaak is goedkoop ook duurkoop en ben je na drie keer alweer uitgeknepen. De gemiddelde prijs ligt tussen de 15 en 30 euro. Informeer voordat je je portemonnee trekt eerst even bij de gemeente; een aantal steden en dorpen verschaffen ze gratis. De eerste 2000 aanmelders van de Eneco Clean-Up Walk krijgen een gratis grijpstok thuisgestuurd, dus eh… grijp die kans! 

Helping Hand Tidy Jon en Graptor voor kinderen (rechts). (Foto: © Ingrid Simons Photography)
Helping Hand Tidy Jon en Graptor voor kinderen (rechts). (Foto: © Ingrid Simons Photography)
Helping Hand Litter Picker Pro en Tidy Jon (klein). (Foto: © Anton Damen)
Helping Hand Litter Picker Pro en Tidy Jon (klein). (Foto: © Anton Damen)

Het formaat telt

Plandelman heeft geen aandelen, maar gaat zelf altijd op pad met een grijper van de firma Helping Hand. Of eigenlijk een helping handje, want er is een ienieminie-uitvoering die slechts 45 cm meet en Tidy Jon heet, en dus in een dagrugzakje past. Het gros van de opruimhelden zal het beste uit de voeten kunnen met de Streetmaster Pro van 85 centimeter, een enkeling gaat voor het XXL-model. Met 180 centimeter kun je dan aan de kant drijfvuil uit het water vissen zonder angst op een nat pak. Voor kinderen tot tien jaar is de Graptor het fijnst én vrolijkst, want daarvan lijkt de bek op die van een dino. 

Peukenpakkers

Het meest voorkomende stuk zwerfafval is tegelijkertijd het venijnigst: de sigarettenpeuk. Eén zo’n filter, dat voor een groot deel uit plastic bestaat, is goed voor de verontreiniging van 1000 liter grondwater. Helaas hebben de filters de nare gewoonte om zich vast te klemmen tussen stoeptegels. Dat maakt het lastig ze met een grijpstok te pakken te krijgen. Maar met een pincet zijn ze geen partij voor je. Bijvoorbeeld een zogenoemd laboratoriumpincet van 30 cm, maar met een kleintje lukt het ook. Ook een satéprikker of tangetje bewijzen goede diensten.

Peuken pakken met een tangetje. (Foto: © Anton Damen)
Peuken pakken met een tangetje. (Foto: © Anton Damen)
Afval prikken met een CleanWalk wandelstok. (Foto: © CleanWalk)
Afval prikken met een CleanWalk wandelstok. (Foto: © CleanWalk)

Solide wandelstok voor een prikkie

Het nadeel van met een grijpstok op pad gaan, is dat je kans hebt om de hele route naar de grond te turen. Als je juist wil genieten van een mooie natuurwandeling, is dat ook weer niet de bedoeling. Het Nederlandse CleanWalk vervaardigt duurzame en ambachtelijke wandelstokken die óók dienst doen als prikstok. Dat is een kwestie van een rubber dopje er even afhalen. Onder het motto ‘wandel-prik-geniet’ willen de makers wandelaars motiveren om dat ene blikje of flesje te prikken in natuurgebieden waar de meeste mensen (laat staan de afvalreiniging) ooit komt. Maar het is dus in eerste instantie gewoon een solide wandelstok die erg lekker in de hand ligt. In het Amsterdamse Bos en op de Sallandse Heuvelrug kun je een leenexemplaar oppikken, en via cleanwalking.com zijn ze te koop voor 35 euro, inclusief verzendkosten. 

Met de hand

De beste grijpers heb je altijd en overal bij je: je handen! Verfijnder en preciezer dan wat moeder natuur levert moet nog worden uitgevonden. Maar omdat zwerfafval niet altijd even fris is, is het niet raadzaam om met blote handen aan de plandel te gaan. Met gewone tuinhandschoenen houd je niet alleen de omgeving, maar ook jezelf schoon; ideaal voor als je ergens in de natuur loopt waar je geen enorme vuilnisberg verwacht.

Zwerfafval rapen met een tuinhandschoen. (Foto: ©  Jack Tillmanns, Foto Focus)
Zwerfafval rapen met een tuinhandschoen. (Foto: © Jack Tillmanns, Foto Focus)
Je vuilniszak kun je openhouden met een Handi Hoop. (Foto: © Ingrid Simons Photography)
Je vuilniszak kun je openhouden met een HandiHoop. (Foto: © Ingrid Simons Photography)

Bepakt & bezakt

De echte pro’s herken je niet per se aan hun grijpstok, maar aan het gadget dat ze in de ándere hand vasthouden: een ring die de vuilniszak geopend houdt. De zogenoemde Handi Hoop is erg prettig in gebruik, maar kost wel drie tientjes. Ben je een beetje handige knutselaar, dan kun je misschien iets vergelijkbaars knutselen van een gebogen pvc-buis.

Speciaal voor de snelle Jelle’s onder de plandelaars – ploggers geheten – is er de PlogSack (€ 60,-). Met deze modulaire rugzak kun je letterlijk alle kanten uit, want het bestaat uit een harnas-vest en tassen die je naar wens op je buik of op je rug bevestigt. Een doordacht en handsfree design, ook prima op de fiets of aan de wandel. De mensen die in de buitengebieden echt bergen zwerfafval verwachten te oogsten, gaan vaak met een boodschappentrolley of bolderkar op stap. Helping Hand maakte ook een karretje waarop hun Handi Hoop past: de Handicart Lite. Daar moet je wel heel veel statiegeldflesjes en -blikjes voor rapen, want deze afvalkar kost driehonderd euro.

Gevulde PlogSack. (Foto: © PlogSack)
Gevulde PlogSack. (Foto: © PlogSack)
Eneco Clean-Up Walk.
Eneco Clean-Up Walk.

Doe je mee met de Eneco Clean-Up Walk?

Heb je de smaak te pakken? Ga dan mee plandelen tijdens de Eneco Clean-Up Walk op 21 en 22 oktober. Je loopt dit wandelevenement met de Wandel.nl-app. De app brengt jouw gelopen route in kaart en laat zien waar in Nederland op dat moment de straten afvalvrij worden gemaakt. Op de onderstaande site vind je informatie en kun je je gratis aanmelden. De eerste tweeduizend deelnemers krijgen een grijpstok en andere leuke goodies thuisgestuurd!

Leuk, ik wil meedoen!