Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Hoe duurzaam zijn de onderhoudsmiddelen van je wandeluitrusting?

Zorg je goed voor je wandeluitrusting met de juiste technische onderhoudsmiddelen, dan gaan je spullen jaren langer mee. Maar hoe duurzaam zijn dit soort middelen nu echt en wat laat je achter bij het gebruik ervan?

afbeelding van natuurgebied De Lansing
Natuurgebied De Lansing, waar Nikwax een eilandje onderhoudt.

Onlangs krijgen wij een lezersvraag binnen in onze redactie-mailbox: wat is nu werkelijk de impact op het milieu als ik onderhoudsmiddelen gebruik voor mijn wandeluitrusting? De lezer reageerde op een artikel in ons magazine over het verzorgen van je regenkleding, met een verwijzing naar de producten van Nikwax.

Lezersvraag:
In het artikel over ‘regenmode’ miste ik de impact op het milieu. Ik heb de indruk dat er informatie van de fabrikant is overgenomen zonder er vragen bij te stellen die voor mij als lezer vandaag aan de dag ook van belang zijn. Bijvoorbeeld: welk effect heeft wassen met een technisch wasmiddel op het afvalwater? En is impregneren wel zo milieuvriendelijk? We ontkomen er niet aan of we zullen daar mijns inziens steeds dergelijke vragen bij moeten stellen.
Jakob van der Beek uit Apeldoorn

Wij vroegen Eric Lindemans, Benelux Head of Sales bij Nikwax, om een reactie. Nikwax is een van de grootste merken op het gebied van impregneren, reinigen en verzorgen van je outdooruitrusting.

afbeelding van een technisch wasmiddel dat in een dop wordt gegoten.
Foto: © Nikwax

Wat is het effect van een technisch wasmiddel op het afvalwater?

Eric Lindemans: “We werken met een streng Chemisch Management Systeem en een officiële lijst van verboden productiemiddelen om ervoor te zorgen dat geen enkel chemisch middel achterblijft dat serieuze schade kan aanrichten aan de mens, dier of onze natuurlijke omgeving. Dit systeem werkt volgens de ZDHC-richtlijnen (Zero Discharge of Hazardous Chemicals Foundation) en wordt gecontroleerd door een onafhankelijke derde partij: Carisbrooke Consultancy UK Ltd in Surrey. Al onze producten zijn PFC-vrij, op waterbasis en zijn in het afvalwater zodanig afgebroken dat ze niet schadelijk zijn voor het milieu. Binnen onze productiefaciliteiten, testen wij het afvalwater op een manier dat er niets in de riolering of in het regenwater terechtkomt.”

Is impregneren wel zo milieuvriendelijk?

“Zowel onze reinigings- als onze impregneermiddelen worden gemaakt volgens de richtlijnen van het Chemisch Management Systeem dat onafhankelijk wordt gecontroleerd. Wij hebben ook in onze imgreneermiddelen nooit PFC’s (PFOA’s) gebruikt en zetten ons al jarenlang in om deze te weren uit de outdoorindustrie.”

afbeelding van een schoen die geïmpregneerd wordt.
Foto: © Nikwax

Waar zijn jullie verpakkingen van gemaakt? Wat laat ik als gebruiker nu werkelijk achter?

“Onze flesjes en tubes zijn gemaakt van gerecycled plastic en zijn 100% recyclebaar. We kiezen nog steeds voor plastic omdat dit materiaal veel beter scoort dan bijvoorbeeld glas of aluminium, als je kijkt naar de levenscyclus en de impact die het materiaal heeft op het milieu, van productie tot transport en het functioneren zelf. We zijn continu bezig met het aanpassen en doorontwikkelen van onze verpakkingsmaterialen, om te kijken of we onze plastic voetafdruk kunnen verkleinen. Onderdeel van onze plastic-strategie is dat we het gebruik van nieuw plastic minimaliseren en gerecycled plastic zoveel mogelijk blijven gebruiken.”

afbeelding van Eric Lindemans van Nikwax samen met wandelaars in natuurgebied De Lansing.
Eric Lindemans van Nikwax laat wandelaars het bijzondere natuurgebied De Lansing zien.

Wat doen jullie nog meer terug voor het milieu?

“Toen we Nikwax in 1977 lanceerden, stond de duurzaamheidsbeweging zoals we die vandaag kennen nog in de kinderschoenen. De term ‘global warming’ was nog amper bekend en het duurde nog zeker twee decennia voordat mensen begonnen te praten over hun CO2-voetafdruk. Tegen deze achtergrond was het voor ons best (positief) radicaal om milieubescherming en duurzaamheid direct mee te nemen als belangrijke grondwaarden van ons bedrijf. We maken ons inmiddels al 45 jaar hard voor deze waarden en nog steeds is het de basis van al onze doelstellingen. In de duurzaamheidsrapporten op onze site, kun je de ontwikkelingen volgen en zie je wat onze doelstellingen voor de komende drie jaar zijn."

afbeelding van een boottocht in natuurgebied De Lansing.
In september organiseerde Nikwax een excursie voor Wandel.nl-lezers in De Lansing.

"We werken bijvoorbeeld nauw samen met een aantal partners en goede doelen om te werken aan natuurbescherming en het beperken van onze CO2-voetafdruk. We zijn lid van de EOCA (European Outdoor Conservation Association) en nemen deel aan belangrijke discussies en onderzoeken over de milieu-impact van de outdoorindustrie.

Al jarenlang zijn we een liefdadigheidspartner van het World Land Trust (WLT), dat geld inzamelt om bedreigde natuur in Afrika, Azië en Centraal- en Zuid-Amerika te beschermen. En in de buurt van onze fabrieken onderhouden we actief de natuur en beschermen we lokale diersoorten.”

Hoe zit het met jullie showroom in Nederland, wat is dat voor een bijzondere plek?

“Enkele jaren geleden hoorden we het verhaal van Jan van Leeuwen in natuurgebied De Lansing, tussen Reeuwijk en Boskoop. Meneer van Leeuwen zet zich als eigenaar en beheerder al sinds 1965 in voor de uitbereiding en onderhoud van dit gebied. Vijftig jaar geleden was dit gebied nog sterk vervuild. Inmiddels is het oer-Hollandse natuur met bijna alleen maar inheemse soorten. Hij plaatste zelf planten en bomen maar creëerde ook waterpartijen, visvijvers en eilanden. Hij heeft dit zo succesvol gedaan dat een bijzondere populatie van (beschermde) planten en dieren zich vestigden. Zoals de krabzanger, gele iris, orchidee, ringslangen, bunzings, rugstreeppadden, karpers, ijsvogels en uilen."

afbeelding van meneer van Leeuwen in natuurgebied De Lansing.
Meneer van Leeuwen, eigenaar van natuurgebied De Lansing.
afbeelding van de showroom en trainingsruimte van Nikwax in De Lansing.
De showroom en trainingsruimte van Nikwax in De Lansing.

Eric vervolgt: "Om het natuurgebied goed te blijven onderhouden verhuurt meneer van Leeuwen op beperkte schaal de eilandjes aan natuurliefhebbers die hem meehelpen. Een van die eilandjes wordt onderhouden door Nikwax. Op het eiland staat een blokhut die ook als showroom en trainingsruimte wordt gebruikt. Het zelf onderhouden van ons eilandje weerspiegelt wie we zijn en waar we allemaal voor staan: op een duurzame manier genieten van het buitenleven. Klanten komen hier geregeld kamperen, leren, testen en ervaren.”

afbeelding van een huisje op een van de eilandjes op De Lansing.
Een huisje op een van de eilandjes in De Lansing.

Heb je ook een vraag over de duurzaamheid van een wandelproduct?

Wil jij weten of de kleding of wandelschoenen die jij draagt wel duurzaam zijn? Of heb je een andere vraag over wandelproducten en hoe milieuvriendelijk ze zijn? Laat het ons dan weten via redactie@wandel.nl o.v.v. Lezersvraag. Mogelijk zie jij dan binnenkort een uitgebreid antwoord terug op Wandel.nl. Hiervoor schakelen we experts in uit ons netwerk.