Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Hoge of lage wandelschoenen: wat kies jij?

Lekker wandelen begint met goed schoeisel. Maar wat is beter: een hoge of lage wandelschoen? Het antwoord op die vraag is voor iedereen weer anders en hangt helemaal af van wat voor wandelaar jij bent. Expert Elise Nuberg van Hanwag helpt je op weg door de verschillen tussen deze typen wandelschoenen uit te leggen.

Hoge of lage wandelschoenen: wat kies jij?
(Foto © Hanwag)

Elise is zelf een fervent wandelaar: ze woont in Ermelo midden in de bossen van de Veluwe, waar ze veel wandelt. “Ik heb een grote hond die veel kilometers nodig heeft. Ik ben ook echt opgegroeid met wandelen: wij gingen regelmatig naar de bergen. Tegenwoordig doe ik ook graag lange afstandswandelingen. Ik heb de Nijmeegse 4Daagse gedaan en vorig jaar de Dodentocht in België. Pelgrimstochten waarbij je vijf dagen aan het lopen bent vind ik ook heerlijk. Niet gek dus dat ik voor dit wandelschoenenmerk ben gaan werken”, zegt ze lachend. Eerder stond ze als inkoper en verkoper in outdoorwinkels en volgde voor die functie ook een opleiding sportvoetkundig podologie. Door die specialisatie en haar ervaring weet ze goed waar je op moet letten bij de keuze tussen hoge of lage wandelschoenen.

Hoge of lage wandelschoenen: wat kies jij?
Elise Nuberg (Foto © Elise Nuberg)

Wat voor wandelaar ben jij?

De keuze tussen een hoge of lage wandelschoen hangt helemaal van de wandelaar af, legt Elise uit. “In een outdoorwinkel wordt daarom altijd eerst aan je gevraagd: wat ga je doen? Waar ga je lopen? Op wat voor ondergrond loop je graag. Loop je met bepakking? En wat is je doel? Die vragen zijn bepalend of je voor hoog of laag moet gaan. Daarom is het belangrijk dat je voor goed advies naar een outdoor- of schoenspeciaalzaak gaat. Er is geen eenduidig advies, het is en blijft maatwerk. Koop je schoenen daarom ook niet online.”

Hoge schoen: stabiliteit

Een hoge wandelschoen is wat Elise betreft voor verschillende doeleinden geschikt. “Hoge wandelschoen geven meer stabiliteit en bescherming van de enkels tegen bijvoorbeeld vocht van buitenaf, vuil of teken. Het dragen van hoge schoenen biedt bovendien bescherming tegen blessures. Vooral als je snel je enkel verzwikt kan een hoge schoen je meer stabiliteit bieden. Hoe steviger de schoen is, hoe meer de schoen voor je opvangt. Daardoor word je ook minder snel moe, want die stevige schoen ondersteunt jou. Vooral als je lange afstanden loopt ga je dat merken.”

Hoge of lage wandelschoenen: wat kies jij?
(Foto © Hanwag)
Hoge of lage wandelschoenen: wat kies jij?
(Foto © Hanwag)

Lage schoenen: luchtig en licht

Een lage wandelschoen heeft zeker ook voordelen, vervolgt Elise. “Die zijn wat luchtiger en lichter. Dat vinden sommige wandelaars fijner lopen. Het terrein waar je op gaat lopen speelt natuurlijk ook mee in je keuze. Ga je voornamelijk op asfalt lopen dan is een lage schoen prima. Bij een lage schoen moet je het wel meer opbouwen.”
De keuze voor een lage schoen kan ook een persoonlijke voorkeur zijn. “Als jij heel erg sportief bent en je beweegt dynamisch dan kan een lage schoen je meer vrijheid geven. In een hoge schoen kun je dan het gevoel hebben dat je opgesloten zit.”

Type profiel

Het is ook goed om naar de zool van wandelschoenen te kijken, want dan zul je zien dat het profiel bij hoge en lage verschillend is. “Bij een lage schoen is het profiel vaak gericht op vlak lopen en een beetje heuvelachtig. Zodra jij meer op oneffen terrein komt dan zijn de zolen van lage schoenen daar niet op gemaakt”, legt Elise uit. Natuurlijk bestaan in het brede assortiment van wandelschoenen ook uitzonderingen, zoals zogenaamde Approach wandelschoenen. “Dat zijn lage lichte bergschoenen met hele stugge zolen waardoor je ook heel veel grip hebt. Dit soort schoenen is geschikt voor mensen met hele sterke enkels en voor het serieuze bergwandelen.” In Nederland worden dat soort schoenen niet veel verkocht, weet Elise. “Als mensen zeggen: 'ik ga de heuvels of bergen in' dan adviseer ik meestal een hogere schoen. Een lage schoen heeft ook meer te verduren dus die slijt ook eerder.”

Hoge of lage wandelschoenen: wat kies jij?
(Foto © Hanwag)

Afwisselen

Hoewel veel lage wandelschoenen een flitsend uiterlijk hebben, moet je die niet verwarren met trailschoenen. Die hardloopschoenen zijn weer compleet anders. “Die hebben zachter rubber voor meer grip. Een wandelschoen heeft een dikkere zool.” Zelf wisselt Elise bij het wandelen vaak af tussen trail-/lage wandelschoenen en bergschoenen. “Het hangt bij mij ook af hoe ik mij die dag voel: als ik me superfit voel dan doe ik trail-/lage wandelschoenen aan. Als ik mij minder fit voel, doe ik lekker mijn stevige wandelschoenen aan en dan geef ik mij over aan de bergschoenen. Die schoenen dragen mij dan.”

Mensen die twijfelen adviseert ze te kijken wat ze al in de schoenenkast hebben staan. “Vaak heb je al iets van lage sportschoenen voor korte stukjes. Dan zijn hoge schoenen breder inzetbaar. Je trekt ze toch vaak aan om door het bos te banjeren of als het vies weer is. Dan is het lekker om zo’n hoge schoen te hebben.”

Hoge of lage wandelschoenen: wat kies jij?
(Foto © Hanwag)

Minder snel moe

Elise ziet dat de vraag naar lage wandelschoenen toeneemt. Ook jongeren die meer zijn gaan wandelen, kiezen vaak voor sportieve modellen. Elise geeft zeker de beginnende wandelaar nog graag een advies: “Als je het wandelen leuk gaat vinden ga je steeds een stukje verder. Het is daarom goed om te bedenken dat je met zo’n flexibele lichte schoen meer zelf moet doen. Hoe soepeler de schoen hoe meer je zelf moet opvangen. Dan moeten de spieren in je lichaam dat wel aan kunnen. Anders ben je sneller moe en hou je het dus minder lang vol.” Naast goede schoenen is rustig aan opbouwen dus ook belangrijk. Meer weten over hoe je je wandelafstand vergroot? 

Ga naar de tips