Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Waar en door wie worden de wandelschoenen van Hanwag gemaakt?

Wandelaars die een paar wandelschoenen van Hanwag hun bezit hebben, is het vast niet ontgaan: het 'Made in Europe'-label. Wat houdt dit label precies in en door wie worden de schoenen eigenlijk gemaakt? Wandel.nl gaat op onderzoek uit.

Fabriek Hanwag

In samenwerking met Hanwag

Voor alle schoenen die Hanwag produceert geldt: 100% Made in Europe. Naast de hoofdvestiging in Duitsland heeft het bedrijf ook productievestigingen in Kroatië, Hongarije, Bosnië, Herzegovina en sinds 2022 ook in Roemenië en Servië. Maar wat betekent 'Made in Europe' nu precies? En welke ambachtslieden maken dit waar?

Hoe worden jouw wandelschoenen gemaakt?

Een wandelschoen heeft een complexe constructie waarin tot 180 afzonderlijke delen worden verwerkt. In tientallen productiestappen wordt uit leer, draden en zool een schoen gecreëerd die zijn drager jarenlang zal vergezellen op wandel-en trekkingtochten.

Hoe het werkt? Dubravka Pirović is hoofd inkoop en logistiek en kan het je precies uitleggen. Zij werkt bijna vanaf de oprichting al in de productiefaciliteit van Hanwag in Kroatië. "Op onze stikafdeling stellen we het bovenwerk voor bijna alle Hanwag-modellen samen. Voor bijvoorbeeld een Hanwag Tatra Light zijn er alleen in de stikafdeling al ongeveer 60 handelingen nodig. Dan volgen er nog eens 40 voor de montage van het bovenwerk op het onderwerk. Hier werken voornamelijk mannen die met behulp van grote machines de schacht van de schoen van een zool voorzien. Bij de overgrote meerderheid van de Hanwag-modellen wordt dit gedaan volgens de zogenaamde gecementeerde constructietechniek. Dankzij deze techniek kan de zool makkelijker vervangen worden."

Fabriek Hongarije
Hanwag Made in Europe

Europa: een keuze voor kwaliteit en duurzaamheid

Dat Hanwag nog steeds uitsluitend in Europa produceert, heeft volgens Stefan Jerg, hoofd productie & inkoop, vooral kwalitatieve en ecologische redenen. "De belangrijkste voordelen die ik zou noemen zijn de aspecten kwaliteit, betrouwbaarheid en betere planning. In Europa vinden we goed opgeleid personeel met ervaring in het schoenmakersambacht. Deze mensen zijn onze grootste troef!"

Ook het thema duurzaamheid speelde een rol bij de beslissing om in Europa te blijven, toen andere merken hun productie naar Azië verplaatsten. Het zijn vooral de korte transportafstanden waarmee klimaatschadelijke emissies kunnen worden bespaard. "Ik zeg altijd dat een Hanwag-schoen niet verder moet zwemmen dan hij later zal lopen." De materialen komen ook bijna allemaal uit Europa. Van het leer tot de zolen tot kleine onderdelen, zoals de veters. "Uiteindelijk heeft dit dezelfde voordelen als in de productie: kwaliteit, betrouwbaarheid en duurzaamheid."

De voordelen in het kort:

  • Duurzaamheid: korte transportroutes verminderen de CO2-uitstoot
  • Beschikbaarheid: betrouwbare en altijd transparante bevoorradingsketen
  • Arbeidsomstandigheden: sociaal en eerlijk. Decennialange relaties met zowel werknemers als partnerbedrijven
  • Materiaal: Europese leveranciers maken gecontroleerde en hoge kwaliteit mogelijk
Herkomst Hanwag wandelschoenen
afbeelding van een vrouw die in een Hanwag-fabriek een schoen produceert.

Komen echt alle producten uit Europa? En hoe zit dat juridisch?

In sommige landen, zoals de VS, moet op het product het land van oorsprong vermeld worden. In de Europese Unie is een dergelijke etikettering niet verplicht. Desalniettemin geeft Hanwag het productieland van zijn schoenen wel aan. Bijvoorbeeld door de vermelding 'Made in Croatia'.

Net als de meeste producten, zijn ook schoenen samengesteld uit talrijke materialen. In de wereldeconomie zijn deze gewoonlijk afkomstig uit verschillende landen. Wanneer kan je dan claimen of een product uit een bepaald land komt? Volgens het EU-douanewetboek zijn er twee aspecten van belang: in het vermelde land moet de de laatst wezenlijke en economisch gerechtvaardigde be- of verwerking plaatsvinden en de waarde van het product moet daar met tenminste 45% stijgen. 

De schoenen zijn 100% vervaardigd in Europese landen

Theoretisch zou een fabrikant bijvoorbeeld leren bovenwerken in Azië kunnen laten naaien, deze in Duitsland op de zolen monteren en er 'Made in Germany' op kunnen schrijven. Bij Hanwag beloven ze echter dat de schoenen 100% vervaardigd zijn in Europese landen. En daarin onderscheiden ze zich ten opzichte van andere schoenmerken.

De meeste materialen en onderdelen komen ook uit Europa. Een van de weinige uitzonderingen is yakleer, dat uit Mongolië komt. Maar zelfs yakleer wordt in Duitsland bewerkt en verfijnd voordat in er de fabrieken in Hongarije en Kroatië schoenen van worden gemaakt. En daarom zijn Hanwag schoenen 100% 'Made in Europe'.

Drie schoenmakers in de spotlights

Welke mensen zijn er verantwoordelijk voor de vervaardiging van jouw wandelschoenen? Wij geven een kijkje in de productiekamers van Hanwag. Maak kennis met drie schoenmakers!

Csilla

Csilla is geboren met een liefde voor schoenen. Haar vader was schoenmaker. In de Hongaarse fabriek in Hajdúböszörmény is zij verantwoordelijk voor de kwaliteitscontrole. Het is haar taak om ervoor te zorgen dat de schoenen de fabriek onberispelijk verlaten.

Schoenmaakster Csilla

Vladut

Voor de jonge Roemeen Vladut, wiens vader ook schoenmaker was, is het schoenmakersambacht een vak waar hij trots op is. Om de ambachtelijke techniek van het dubbel stikken te leren, volgde hij een tweejarige opleiding bij de firma Reck in Ölkofen (Oost-Zwaben/Duitsland).

Schoenmaker Vladut

Stanko

Stanko is een expert op het gebied van zolen. Hij slijpt de tussenzolen en bereidt ze voor om vast gelijmd te kunnen worden op de rubberen loopzolen. Samen met 250 schoenmakers in Varaždin, Kroatië, maakt hij al 23 jaar lang schoenen.

Schoenmaker Stanko

Bekijk meer

Op deze pagina lees je nog veel meer over de mensen achter de Hanwag-wandelschoenen en kun je een virtuele tour maken door de fabrieken in Hongarije, Kroatië, Bosnië en Duitsland.