Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Haal meer uit je smartphone tijdens het wandelen met deze apps

Bijna niemand gaat nog de deur uit zonder de telefoon mee te nemen. Maar wist je dat je smartphone een aangename toevoeging kan zijn aan je wandeling? Wandel.nl zette een aantal handige apps voor je op een rij.

Beste activity trackers

Met de apps op deze pagina raak je nooit meer de weg kwijt, zijn regenbuien voortaan geen verrassing meer en kun je bovendien opzoeken welke plant of welk dier je langs de route ziet. Zorg wel dat je batterij volledig opgeladen is en neem eventueel een powerbank mee.

Apps voor wandelinspiratie

Iedere keer hetzelfde rondje wandelen gaat misschien wel vervelen. Laat je daarom inspireren met onderstaande apps en ga zelfs de uitdaging aan met andere wandelaars!

Wandel.nl-app

De Wandel.nl-app is dé plek om wandelingen en prestaties te delen met al jouw wandelvrienden. In de app vind je exclusieve digitale evenementen en leuke challenges. Met nieuwtjes, tips en natuurlijk elkaars support, blijf je gemotiveerd om steeds meer te wandelen en te ontdekken. De app is beschikbaar voor Android en Apple.

Komoot

Op ontdekking in eigen land, of als het straks weer kan in het buitenland, maar weet je niet zo goed waar je mooi kunt wandelen en wil je niet over de gebaande paden? Komoot is een database voor en door gebruikers. Zo ontdek je de mooiste plekjes van de locals in jouw uitgekozen gebied. Ga met je offline kaart of .gpx bestand op pad. Aanmelden is gratis, maar wil je meerdere regio’s ontdekken dan betaal je een eenmalige bijdrage voor Komoot Maps. Bij een premium abonnement krijg je nog meer voordelen. De app is er zowel voor Android als voor Apple.

Walkthecity

Wil je eens een voor jou onbekende stad bezoeken? Gebruik dan de app Walk the city. Hierin staan wandelingen in diverse steden die je in je eigen tempo kunt maken. De meeste zijn rond de vijf kilometer lang. De app werkt zowel op GPS, maar om de batterij te besparen kun je ook offline met de fotonavigatie de routes wandelen. Een aantal routes is gratis, anders betaal je € 1,09 per route. De app is beschikbaar voor Android en voor Apple.

Ommetje-app

Vandaag al een ommetje gemaakt? Wandelen houdt de hersenen gezond. In samenwerking met hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder ontwikkelde de Hersenstichting de gratis Ommetje-app. Start een wandelcompetitie met vrienden, familie, collega’s of ga de uitdaging aan tegen de rest van Nederland. Met de app kun je op een leuke manier samen wandelen en elkaar motiveren, zonder dat je op dezelfde locatie bent. Coronaproof dus! Na ieder ommetje krijg je van Erik Scherder ook nog een leuk hersenfeitje. Je kunt de app zowel op Android- als op Apple-apparaten gebruiken.

Smartphone in bos

Fotografie

Om de mooiste foto’s te kunnen maken met je smartphone, heb je wel een goede camera-app op je telefoon nodig. Wij raden daarom deze apps (Android) aan:
Manual (betaald)
A Better Camera 
- Open camera

Wil je je foto’s nog nabewerken, dan zijn deze gratis apps een aanrader:
- Lightroom
- Photoshop
- VSCO CAM

Navigatie

Het zal je maar gebeuren. Je staat midden in het bos en je hebt geen idee welke kant je op moet. Waarschijnlijk een paaltje gemist. Hoe kom je nu terug bij je startpunt? Als je je smartphone bij de hand hebt, kun je de weg vrij eenvoudig weer terug vinden.

Google Maps

Waarschijnlijk de meest gebruikte navigatietool op de smartphone. Voordat je van start gaat met je wandelroute zet je je startlocatie vast in Google Maps (wel je locatiefunctie van de telefoon aanzetten) of zorg dat je het adres van je startlocatie hebt opgeslagen. Vervolgens kun je een offline kaart maken van het gebied waar je gaat wandelen. Dit doe je door via het zijmenu en de keuzeoptie ‘offline kaarten’ te kiezen. Zo kun je ook de weg terug vinden als je geen netwerkbereik hebt. Tip: Hoe groter het te downloaden gebied, hoe meer data het kost. Het beste kun je je kaart downloaden op de wifi van je startlocatie, als dat beschikbaar is. Google Maps is er zowel voor Android als voor Apple.

Het weer

Voordat je de deur uitstapt weet je ongeveer wat je die dag van het weer kunt verwachten. Maar met het gebruik van deze apps hoef jij je niet meer te laten verrassen door die ene plaatselijke regenbui en kun je als een weerdeskundige voorspellen wanneer het tijd is voor een beschutte lunch- of koffiepauze.

Buienalarm

Nauwkeurige weersinformatie op basis van jouw exacte en/of ingestelde locatie. Heel handig is de alarmfunctie, waardoor je de app niet continu hoeft te openen, maar gewoon een melding krijgt. Naast het actuele weer geeft de app ook een 14-daagse weersverwachting. Voor Android en iOS.

Weer & Radar

Net als Buienalarm een actueel inzicht in wat er boven je hoofd hangt en wat er de komende 10 dagen voorspeld wordt. Daarnaast beschikt deze app ook over hooikoortsinformatie. Klik hier voor meer informatie of om de app te downloaden.

Wandelaars in de regen
Wandelaars met fototoestel en verrekijker

Ogen en oren open!

Kun je ook zo genieten van de natuur? De vogels in de bomen die vrolijk kwetteren, de paddenstoelen die in de herfst uit de grond schieten, sporen in het bos van reeën en andere dieren. Maar… wat zie en hoor je nu precies?

Birdnet

Met deze app kun je vogelgeluiden opnemen en de kwetteraars identificeren. De app is er voor Android en iOS.

ObsIdentify

Geen idee wat je nu ziet? Maak er een foto van, upload deze in de app ObsIdentify en je antwoord rolt er uit. Vooral heel handig bij planten, paddenstoelen en stilzittende insecten en vogels. Voor Android en iOS.

Veldgids

Met deze app heb je altijd een digitale veldgids bij de hand. Je betaalt er wel een kleine bijdrage voor, maar dan heb je wel een behoorlijk compleet overzicht van vogels en geluiden, veldbloemen, paddenstoelen, zoogdieren en vlinders in Nederland. De app is zowel beschikbaar voor Android als voor iOS.