Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Fotograferen in de lente doe je zo: 5 tips

De lente is een mooi moment om je camera te pakken en naar buiten te gaan. Met de fotografietips van fotograaf Linda Verweij maak jij de mooiste wandelfoto’s in dit seizoen.

afbeelding van een kuiken.
(Foto's: © Linda Verweij)

Waar moet je op letten bij het maken van een goede lentefoto? Wij vroegen fotograaf Linda Verweij om tips. Zij is een kei in het uitlichten van mensen en dieren en geeft fotografieworkshops waarbij je met haar op pad gaat in de natuur. Tijdens de workshop trekt ze te voet de Hatertse Vennen in, bij Nijmegen. In enkele uren steek je heel wat op over fotografie, of dat nu met een fotocamera of je smartphone is. Hieronder geeft ze je alvast een paar gouden tips.

afbeelding van fotograaf Linda Verweij met een camera in haar hand.
Linda Verweij.
afbeelding van twee voorbeelden: portret met hard zonlicht en portret met zacht schaduwlicht.
Links: hard zonlicht. Rechts: zacht schaduwlicht.

Tip 1: Zet je onderwerp in de schaduw

Het klinkt misschien gek nu eindelijk de zon weer schijnt, maar Linda zegt terecht: het is mooier om iemand in de schaduw te zetten dan in het volle licht. “In het volle zonlicht heb je te maken met hard licht en harde schaduwen. Het onderwerp dat je fotografeert, raakt al snel overbelicht of juist onderbelicht. Schaduw doet iets met de kleur van je onderwerp en maakt het licht zachter. Probeer het maar uit en kijk of je inderdaad verschil ziet."

Ze vervolgt: "Soms kun je je onderwerp niet in de schaduw zetten, maar dan kun je wel zelf voor schaduw zorgen. Een narcis kun je bijvoorbeeld niet verplaatsen, maar je kunt er wel een schaduw overheen werpen. Houd het licht tegen met een voorwerp, of vraag bijvoorbeeld iemand om er voor te staan. Je kunt een foto ook zachter maken door de schaduw op te lichten. Weerkaats de zon bijvoorbeeld met een plaat van piepschuim of verlicht een klein object met een zaklamp.”

Tip 2: Verander zelf van plek

“Kijk eens welke positie jij als fotograaf het beste kunt innemen. Tijdens een fotografieworkshop, laat ik iemand eerst een foto maken en dan probeer ik hem of haar uit te dagen door vragen te stellen. Ik vraag bijvoorbeeld om eens anders te gaan staan. Zak door je knieën of maak eens een doorkijkje via planten. De foto die vervolgens wordt gemaakt, is vaak interessanter dan de eerste foto.”

afbeelding van iemand die een foto van een koe maakt.
Door de knieën voor een mooie foto.
afbeelding van een tulp in het zonlicht.
afbeelding van een kuikentje.
Dit ene kuikentje trekt duidelijk de aandacht.

Tip 3: Zorg dat je oog direct naar het onderwerp gaat

“Maak een duidelijke keuze wat je onderwerp is. Mensen willen vaak teveel op één foto. Zet je onderwerp zo in beeld, dat je oog er direct naartoe gaat. Stel, je hebt een knalgele bloem en een knalrode bloem. Misschien wordt dat wat druk. Hoe kun je je positie dan zo veranderen dat je oog naar één onderwerp gaat? Of bij een heleboel lammetjes in de wei: hoe kun je een doorkijkje maken of iets veranderen aan de scherptediepte (de voor- of achtergrond vervagen), zodat je oog niet naar alle dieren tegelijk gaat? Kun je een stap dichterbij doen? Of is het beter om vanaf de grond te fotograferen? Neem de tijd om de opties te bekijken.”

Tip 4: Pas de regel van derden toe

“We zijn geneigd om een persoon in het midden van de foto te zetten, maar dat kan ook een beetje saai zijn. In je fotocamera maar ook in je smartphone kun je ‘hulplijnen’ aanzetten. Die helpen je bij het maken van een interessante compositie. De instelling verdeelt het beeld zowel horizontaal als verticaal in drie gelijke delen. Je kunt hiermee spelen door je onderwerp op de snijpunten en lijnen te plaatsen. De 'regel van derden' heet dit.”

afbeelding van een vrouw die gefotografeerd wordt met hulplijnen in de camera.
Hulplijnen in beeld.
afbeelding van een zonsopgang.
Zonsopgang.

Tip 5: Speel met het ochtend- of avondlicht

“In de ochtend en de avond hangt de zon laag en kun je hier op een prachtige manier foto’s mee maken. De zomertijd is nu net ingegaan, dus je moet nog iets vroeger uit de veren voor een mooie zonsopgang, maar het is enorm de moeite waard. Als de zon onder de horizon staat kleurt alles letterlijk blauw, het zogenaamde 'blauwe uur'. Staat de zon vlak na zonsopkomst of voor zonsondergang laag boven de horizon, dan krijg je prachtig zacht licht in goudgele kleuren. Dit noemen we dan ook het 'gouden uur'. De kleuren kunnen heel mooi werken voor je foto, ze staan extra in contrast met je onderwerp.”

Nu te fotograferen in de lente:

Vergeet niet dat elk seizoen zijn eigen natuurfenomenen voor je in petto heeft. In de lente kun je bijvoorbeeld denken aan het fotograferen van: meidoornbloesem, bosanemonen, boshyacinten, kievitsbloemen, vlinders, libellen, tulpen, de ijsvogel, de kraanvogel, daslook, ochtendmist, knalgele koolzaadvelden, klaprozen.

afbeelding van een witte vlinder op een roze bloem.
Dankbaar onderwerp voor lentefotografie: vlinders.
afbeelding van iemand die een foto maakt van iemand die een foto maakt.

Ledenvoordeel: 10% korting op een fotografiewandeling

Wil je nog veel meer leren over (wandel)fotografie? Tijdens een fotografieworkshop van Linda Verweij krijg je allerlei tips over licht, plaatsing van je onderwerp en de juiste instellingen. Je ziet ter plekke hoe je verbeteringen kunt aanbrengen. Linda heeft meer dan 12 jaar ervaring met fotografie en werkt zowel in de studio als buiten. Een fotografieworkshop of fotowandeling kan solo of in groepsverband (max. 7 personen), en je kunt meedoen met een fotocamera of met je smartphone. Ben je lid van KWbN? Dan krijg je met je Wandelvoordeelpas meer dan 10 euro korting op een fotografiewandeling!

Bekijk het ledenvoordeel