Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Een powerbank voor een lange wandeltocht/wandelvakantie: tips

Tijdens het wandelen is een smartphone of een GPS-apparaat handig. Met een powerbank kun je deze apparatuur tijdens een lange wandeling opladen. Wandel.nl vertelt je waar je op kunt letten als je een powerbank gaat kopen.

Header | Een powerbank voor een lange wandeltochtwandelvakantie tips

We kunnen bijna niet meer zonder: elektronische apparaten, zoals onze mobiele telefoon, GPS systeem, fototoestel en sportwatch. Zaken die ons kunnen helpen onze wandeling (nog) leuker te maken, maar waarvan de accu onderweg ook leeg kan raken. En dan? Met deze kooptips voor een powerbank heb jij altijd nog wat energie achter de hand.

wandelaar met telefoon in de bergen

Een powerbank is een externe oplaadbare batterij, waarmee je andere apparaten kunt laden op plekken waar geen netspanning is. Heel handig en vaak onmisbaar als je een lange wandeling of wandelvakantie gaat maken en je afhankelijk bent van elektronica, zoals een GPS of je smartphone.

Wat wil je opladen?

Bedenk, voordat je een powerbank aanschaft, wat je er mee wilt kunnen opladen en hoeveel energie de powerbank moet kunnen leveren. Hoe meer mAh een powerbank heeft, hoe vaker je kunt laden. Een powerbank met een capaciteit van 10.000 mAh laadt je smartphone ongeveer twee tot vijf keer op. Ga je een weekend weg en heb je meerdere apparaten bij je, kies dan voor een powerbank met een hoge capaciteit.

Naast de capaciteit is het wattage ook belangrijk. Het vermogen bepaalt namelijk hoe snel de powerbank jouw apparaat oplaadt. Een USB A poort levert vrijwel nooit meer dan 18 watt. Alleen USB C poorten leveren hogere vermogens, dankzij snelladen voor smartphones via Power Delivery (Apple/Android) of Quick Charge (Android). Niet alle smartphones hebben de mogelijkheid tot snelladen, dus onderzoek dit vooraf.

Wandelaar met tablet in bos

Uitgang

Wil je meerdere apparaten tegelijkertijd opladen? Dan is het slim om te kijken hoeveel uitgangen een powerbank heeft. Zo zijn er powerbanks met twee of drie uitgangen. Bedenk wel: hoe meer apparaten je tegelijk laadt, hoe meer dit vraagt van de capaciteit en wattage.

De meeste powerbanks zijn voorzien van een USB A uitgang, maar veel apparaten werken met een USB mini, micro of USB C uitgang. Als je meerdere apparaten tegelijk wilt opladen, bekijk dan vooraf even wat voor uitgangen er aan je kabels zitten.

Formaat

Wie een lange wandeling maakt of op wandelvakantie gaat, wil het liefst zo min mogelijk gewicht met zich meedragen en pakt de rugzak zo efficiënt mogelijk in. Een powerbank mag dus eigenlijk niet te veel ruimte in beslag nemen. Powerbanks tot zo’n 10.000 mAh kun je vaak nog in een broekzak kwijt. Heb je een powerbank met meer capaciteit, dan wordt dat al wat lastiger en zul je hem in je rugzak moeten opbergen. Als je tijdens het wandelen wilt laden, heb je dus even je apparaat niet bij de hand.

Water- en schokbestendigheid

Het is geen overbodige luxe om je powerbank te kiezen op water- en schokbestendigheid. In een rugzak is een powerbank redelijk veilig opgeborgen, maar in je broekzak kan de powerbank nog wel eens een stootje krijgen, om van een regenbui nog niet te spreken. Wel zo fijn als na een dag wandelen de powerbank nog werkt.

Powerbank opladen met panelen

Solar

Een powerbank die zichzelf oplaadt middels zonlicht geeft je onbeperkte oplaadcapaciteit. Enig nadeel: het moet wel een zonnige dag zijn wil de powerbank zich volledig kunnen opladen. Hiervoor moet je de powerbank ook in direct zonlicht met je mee kunnen nemen, bijvoorbeeld hangend aan je rugzak.

Opbergen

Het meenemen van elektronica gaat vaak gepaard met kabeltjes die in de knoop raken en niet tegen vocht kunnen. Wil je je kabels, powerbank en elektronica die je op dat moment niet gebruikt veilig opbergen? Stop ze dan in een waterdichte tas of een afsluitbaar bakje.