Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

De beste riemen en tuigen om te wandelen met je hond

Wandel jij ook zo graag met je hond? Welke hondenriem is dan het meest comfortabel voor je hond en voor jou? Of is een hondentuig beter? Wandel.nl zocht het voor je uit.

Vrouw wandelt met hond aan de riem

Snuffelen

Met een hond weet je zeker dat je regelmatig naar buiten gaat. Een hond moet nu eenmaal uitgelaten worden en heeft beweging nodig. Bij het uitlaten hoort ook snuffelen. Voor een hond is dat dè manier om te ontspannen. Snuffelen is natuurlijk gedrag. Een hond beleeft de wereld op een andere manier dan wij mensen. Waar wij onze ogen en oren gebruiken, gebruikt een hond vooral zijn neus. En met die reukcellen in de neus kan een hond veel beter ruiken dan wij. Een hond die naar hartenlust heeft kunnen snuffelen is een tevreden hond, is voldaan en rustiger in zijn gedrag. Het uitgebreid laten snuffelen tijdens het wandelen kan probleemgedrag, zoals slopen of blaffen voorkomen.
Laat jij je hond lekker z’n neus achterna lopen, of ben je iemand die het liefst zo snel mogelijk weer binnen is? Merk je dan ook dat je veelvuldig aan de riem moet trekken om je hond mee te krijgen of dat de hond jou meetrekt? Niet ontspannen voor jou, maar ook niet voor de hond!

Hond ligt op deurmat met riem in zijn bek

Soorten hondenlijnen

Als je je hond aangelijnd mee uit wandelen neemt zijn er verschillende hondenlijnen te verkrijgen bij de dierenspeciaalzaak. Maar welke lijn gebruik je in welke situatie en welke is geschikt voor jouw hond? Grofweg kun je de lijnen onderverdelen in de volgende soorten:

  • Korte hondenlijn: door de korte lijn tot 2 meter heeft de hond weinig vrijheid om rond te snuffelen. Deze lijn is vooral geschikt voor trainingen. De hond blijft dicht bij je en je kunt makkelijker controle houden. Geschikt voor: trainingen en puppy’s.
  • (Extra) lange hondenlijn: deze lijn van 5 tot 15 meter geeft de hond veel vrijheid om de wereld te ontdekken, terwijl je toch controle houdt. Geschikt voor: puberhonden en speelse honden die (nog) niet los kunnen lopen.
  • Verstelbare hondenlijn: te gebruiken als korte en als lange hondenlijn, want de lijnlengte is in te stellen. Daarmee is deze lijn geschikt als trainingslijn en als jachtlijn, waarbij de hond de vrijheid heeft rond te neuzen. Geschikt voor: alle honden, van speelse puppy tot gehoorzame loebas, van groot tot klein.
  • Flexi automatische rollijn: de meest gebruikte lijn is waarschijnlijk de rollijn, waarbij de lijn onder constante spanning staat door het rolmechaniek. Nadeel is dat trekken hierbij wordt beloond doordat de hond meer bewegingsvrijheid krijgt. Daarmee is deze lijn minder geschikt voor puppy’s, jonge honden en honden die erg trekken aan de lijn. Geschikt voor: honden die gehoorzaam aan de lijn lopen.
  • Sliplijn: de sliplijn is een lus en lijn in één. Honden die trekken, trekken de lus dus strak om de nek en daar worden ze niet rustiger van. Geschikt voor: baasjes met kennis van het product, maar over het algemeen wordt deze lijn afgeraden door experts.
  • Jogginglijn: deze lijn bevestig je om je middel zodat je je handen vrij houdt en je eigen bewegingen tijdens het hardlopen niet belemmerd worden. De lijn is vrij kort, waardoor de hond dichtbij je blijft. Rennen met de jogginglijn vraagt wel wat oefening van hond en baas. Geschikt voor: honden die graag met je mee rennen en naast je blijven lopen. Tijd voor snuffelen is er niet, dus houd er rekening mee dat je je hond op een ander moment snuffeltijd geeft.

Voordelen van het tuigje

De meeste hondenlijnen kun je met een karabijnhaak aan de halsband van de hond bevestigen, maar ook aan een tuigje. Het grote voordeel van een tuigje is dat de hond geen druk op de nek ervaart. Dit kan bij de hond namelijk tot onrustig gedrag leiden. Daarnaast kan een hond door een halsband schade in de hals oplopen. Denk aan een nekhernia of schade aan de luchtpijp, nekwervels of aderen. Dit kan pas jaren later aan het licht komen. Beter voorkomen dan genezen dus.

Wandelen met de hond aangelijnd met tuigje

Ook in tuigjes is er veel keuze, maar eigenlijk wordt door professionals maar één soort tuigje aangeraden, namelijk het Y-tuigje. Dit is een tuigje dat op het borstbeen van de hond een Y vormt. In tegenstelling tot tuigjes met een horizontale borstband biedt het Y-tuigje optimale bewegingsvrijheid voor de hond, omdat de schouders vrij kunnen bewegen. Daarnaast wordt de druk van eventueel trekken verticaal verdeeld over het borstbeen, terwijl bij een horizontale borstband het borstbeen op één plaats flink wordt belast en de spieren worden belemmerd in de beweging.

Hondje wandelt aangelijnd met tuigje door het bos

Kooptips

Als je voor jezelf (en voor de hond) bepaald hebt wat voor jullie situatie het meest ideaal is kun je overgaan tot aanschaf. Het makkelijkste is om de hond mee te nemen naar een dierenspeciaalzaak en daar verschillende opties te passen.

Misschien is jouw hond wel bang voor een tuigje of heeft de hond blokkades in de rug en kan hij een tuigje niet verdragen. In zo’n geval kun je dan beter kiezen voor een halsband en in de tussentijd eventuele fysieke problemen bij de hond oplossen.

Let bij de aanschaf goed op de pasvorm en de maat. Als je een hond hebt die nog groeit, schaf dan niet een precies-pas tuigje aan, maar eentje waar de hond nog wat in kan groeien. Het tuigje mag niet in de oksels van de voorpoten snijden, dit belemmert de bewegingen van de hond.

Wandelen maar!

Een tuigje en lijn zijn niet de oplossing voor gedragsproblemen bij honden, maar veel honden reageren wel goed op een tuigje en een (lange) lijn. Ze lopen dan van nature een stuk rustiger, omdat ze minder druk ervaren op de hals. En dat wandelt voor jou ook een stuk meer ontspannen. Daarnaast is het aanpakken van (aangeleerd) gedrag, zoals trekken aan de lijn, vooral een kwestie van trainen en heel veel oefenen. Ga samen maar heel veel wandelen en vergeet vooral niet te genieten!