Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Eerste hulp bij een hongerklop tijdens je wandeling

Wat kun je dan het beste doen als je tijdens je wandeling last krijgt van een hongerklop? Wandel.nl geeft je tips, zodat je toch nog je eindbestemming kunt bereiken. En we leggen uit hoe je een hongerklop kunt voorkomen.

man met hongerklop

Je bent al een paar uur aan het wandelen. De eerste uren verliepen prima, maar sinds een minuut of tien voelen je benen ineens een stuk zwaarder. De kracht lijkt uit je benen te vloeien. Een paar minuten later krijg je het ene been bijna niet meer voor het andere. Je hebt last van een hongerklop!

Een hongerklop, wat is dat?

Tijdens een inspanning, zoals een wandeling, verbruik je energie. Je lichaam spreekt je voorraad glucose (bloedsuiker) en vervolgens glycogeen aan. Bij een hongerklop ben je helemaal door je voorraad glucose en glycogeen heen. Je bloedsuiker is laag en je voelt je zwak en vermoeid en komt niet meer vooruit. Vooral bij wielrenners is ‘de hongerklop’ een bekend en berucht verschijnsel. We spreken ook wel van ‘de man met de hamer’ tegenkomen of ‘geparkeerd staan’. Ook als wandelaar kun je worden getroffen door een hongerklop. Met name bij langere wandeltochten, zoals een Kennedymars, ligt een hongerklop op de loer en kan ‘de man met de hamer’ zomaar ineens vanuit de struiken op je wandelroute opduiken.

waterfles met reep

Wat kun je doen als je een hongerklop hebt?

Bij een hongerklop is het zaak het tekort aan glucose in je lichaam zo snel mogelijk aan te vullen. Helaas is je te lage glucoseniveau niet direct op peil, dus het kan een tijd duren voordat je slappe gevoel is verdwenen.

Eet zo snel mogelijk een product dat veel suikers en weinig vezels bevat. Hiermee stijgt de hoeveelheid glucose het snelst. Vezelrijke producten verteren te langzaam. Geschikte producten om te nemen tijdens een hongerklop zijn: energierepen, energiegels, wit brood met jam of stroop, dextrose, sportdrank, winegums. Zorg als je een langere tocht gaat maken dat je altijd een suikerrijk product bij je hebt voor noodgevallen. Ergens iets te eten kopen kan natuurlijk ook, maar dan moet je wel het geluk hebben dat je in de buurt van een winkel of horecagelegenheid bent. Tijdens een hongerklop is een halve kilometer al heel ver.

Meer tips

Eet niet plotseling een hele grote hoeveelheid koolhydraten, want je maag kan maximaal 60 tot 80 gram koolhydraten per uur verwerken. Neem je meer koolhydraten, dan loop je het risico om maagklachten te krijgen en dan ben je nog verder van huis.

Neem een pauze, zodat je lichaam de suikers die je tot je neemt goed kan opnemen. Ga even ergens rustig zitten om weer op krachten te komen. Vaak voel je je na iets te hebben gegeten weer wat beter.

Voel je dat je weer wat meer energie hebt? Vervolg dan je tocht, maar stem je wandeltempo op je gevoel af. Ook al moet je het wandeltempo naar beneden bijstellen, je haalt dan in ieder geval je eindbestemming.

Hoe kun je een hongerklop voorkomen?

De belangrijkste tip om een hongerklop te voorkomen: neem gedurende je wandeling voldoende energie tot je. Eet regelmatig kleine hoeveelheden om je bloedsuikerniveau op een constant peil te houden. Kies voor koolhydraatrijke producten, zoals bananen, wit brood met zoet beleg en krentenbollen.

Zeker bij een langere tocht is het handig om je voeding van te voren te plannen. Wanneer eet je welke hoeveelheid? Waar zijn de rustposten en wat kun je daar krijgen? Denk hier van te voren over na, zodat je goed bent voorbereid.

Ontbijt met bananen
Ontbijt met veel koolhydraten.

Zorg ook voordat je op pad gaat voor een goed ontbijt met voldoende koolhydraten.

Vergeet niet te eten onderweg. Zeker bij georganiseerde wandeltochten kun je door de drukte of door afleiding op en langs de route vergeten om op tijd te eten. Vind je het moeilijk om op tijd te eten? Zet dan op vaste tijden, bijvoorbeeld iedere 1,5 uur, het alarm op je smartphone. Zo weet je precies dat het ‘voedertijd’ is.

Luister naar de signalen van je lichaam. Krijg je klachten die bij een hongerklop horen, dan ben je eigenlijk al te laat met eten. Maar hoe eerder je suikers tot je neemt, hoe beter. Voel je dat je benen steeds zwaarder worden? En heb je al een tijd niets gegeten? Eet dan snel een product waar veel suikers in zitten. Zo kan ‘de man met de hamer’ je net niet inhalen.