Zo maak je wandelen voor kinderen extra leuk
Wandelen met (jonge) kinderen kan een grote uitdaging zijn. Met deze tips krijg jij jouw kinderen binnen een mum van tijd van de bank af, de wijde wifi-loze wildernis in.
Wandelen met (jonge) kinderen kan een grote uitdaging zijn. Met deze tips krijg jij jouw kinderen binnen een mum van tijd van de bank af, de wijde wifi-loze wildernis in.
Wandelen: jij bent er gek op, maar je (klein)kinderen beginnen al te zuchten als ze het woord horen. Hieronder vind je een aantal leuke tips om van een ‘suffe’ wandeling een spannende ontdekkingsreis te maken. Veel plezier!
Ga samen met de kinderen op zoek naar een mooie wandelroute en laat zien dat hun mening telt. Door ze te betrekken in de voorbereiding, wakker je meteen hun enthousiasme aan. Laat de kinderen tijdens de tocht de weg wijzen met een kaart of gps-toestel. Handig: zo hoeven ze nooit meer te vragen hoe ver het nog is.
Leg een rugzak voor de kinderen klaar en vraag hen die zelf in te pakken. Een flesje water en wat (gezonde) snacks zijn natuurlijk noodzakelijk, maar met leuke ‘gadgets’ als een vergrootglas, verrekijker, camera of zaklamp zullen ze zichzelf ware ontdekkingsreizigers voelen. Vergeet niet een speciaal tasje voor mooie vondsten, zoals stenen of blaadjes.
Zijn jouw kinderen dol op spannende verhalen en sprookjes? Maak van een wandeltocht een levensecht hoofdstuk uit hun favoriete boek. Ga op zoek naar grotten, sporen, holle bomen en kastelen langs de route. Tip: loop de route eerst een keer zelf, dan weet je precies wat je kunt verwachten en vertellen onderweg.
Zijn jouw kinderen echte speurneuzen, download dan de app Spoorzoeker, welk dier was hier van Staatsbosbeheer. Dit is een app voor op de telefoon waarmee jullie op een speelse manier onderweg kunnen uitzoeken bij welk dier welk spoor hoort.
Een andere leuke app van Staatsbosbeheer heet Perfect Earth Animals. In Nederland zijn meer dan 10.000 digitale dierenkaarten verspreid, die zichtbaar zijn op een kaart in de app. Als kinderen tijdens een wandeltocht minder dan vijftig meter van zo’n digitale kaart komen, wordt deze aan hun verzameling toegevoegd. Het is niet alleen leuk, maar ook leerzaam: de app geeft achtergrondinformatie over de dieren die ze hebben ‘gespot’.
Met de gratis app Vossenstreken kun je samen met kinderen (5-12 jaar) interactief op pad gaan in Brabant en de Kempen, over de grens met België. De app geeft verrassende themaroutes en opdrachten voor onderweg. Onderweg krijg je op een speelse manier informatie over het gebied en de omgeving waarin je wandelt: van planten en dieren tot het culturele erfgoed. De routes hebben een lengte van ongeveer 3 kilometer en er is altijd horeca in de buurt.
Met Geocaching combineer je het wandelen met het zoeken naar schatten. Het voegt iets extra's toe aan je wandeling en zorgt ervoor dat je op leuke, mooie en bijzondere plekken komt waar je anders niet zo snel zou komen. Schatzoeken geeft je wandeling een doel, wat het net iets leuker en spannender kan maken voor kinderen!
Vind je het lastig om een wandelroute te vinden die geschikt is voor kinderen, kijk dan eens naar deze wandeltips en struin door dit overzicht van de leukste kabouterpaden. In heel Nederland liggen leuke wandelroutes speciaal voor kinderen. Bekijk bijvoorbeeld deze site met diverse routes voor kinderen in de provincie Zeeland.
Tijdens een georganiseerde wandeltocht is er voor kinderen heel wat te kletsen en te beleven. In de Wandelagenda op onze site en in de Wandel.nl-app vind je heel veel georganiseerde wandeltochten, inclusief de startpunten en inschrijfinformatie. Daar zitten ook tochten bij die geschikt zijn voor het hele gezin. Het zoeken naar een wandeling wordt je gemakkelijk gemaakt, doordat je op provincie, wandelafstand en data kunt zoeken.