Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Tijd voor voorjaarsvoetstappen

Het is zover: de natuur hult zich in een kleurrijk voorjaarsjasje. Tijd om eropuit te trekken en te genieten van dit veelzijdige seizoen. Wandel.nl zet de mooiste themawandelingen in het voorjaar voor je op een rij.

Lammetjes op Texel

6x dieren op de route

Route door Boschhuizen (3 km)

Het gebied rondom Venray bestaat vooral uit dennenbos, heide en stuifzandhoekjes. Bang dat hier geen dieren te vinden zijn? Neem een kijkje aan de zuidkant van het gebied. Hier ligt een graslandje met een poel, de ideale plek voor vlinders, libellen en wellicht een paar lammetjes.

Etappe 4 van streekpad WaddenWandelen op Texel (16,2 km)

Texel is schapeneiland bij uitstek. Wist je dat er op Texel evenveel schapen als inwoners zijn? Deze lammetjesroute gaat dwars door de binnenlanden van het eiland met de Hoge Berg als letterlijk en figuurlijk hoogtepunt. Je wandelt over glooiende weilanden met typisch Texelse schapenboeten (speciale schuurtjes) en ontelbaar veel lammetjes.

Wandelroute Nationaal Park Dwingelderveld (4,7 km)

De schaapskooi van schaapskudde Ruinen is de thuishaven van zo’n 300 Drentse heideschapen. In het voorjaar krioelt het er van de lammetjes. Deze wandelroute komt langs de schaapskooi.

Wandeling door De Dellen (2 tot 5 km)

De naam van dit Geldersch Landschap is afgeleid van het woord ‘del’: een laaggelegen gebied. Een van deze routes langs heideveldjes en naaldbossen heb je grote kans om verschillende vogelsoorten, edelherten, wilde zwijnen, reeën en lammetjes tegen te komen. Horeca onderweg vind je bij Uitspanning de Schaapskooi in Heerde of restaurant de Ossenstal in Epe.

Rondje Sint-Pietersberg in Maastricht (5,2 km)

Deze groene route begint bij Fort Sint-Pieter, het fort dat diende als verdediging van de zuidelijke hoofdstad, en volgt langs bijzondere planten, vogels en vlinders, grazende schapen en een hoop Limburgse historie.

Over de bloemendijken bij Goes (4,5 km)

De dijken, poelen en kreekresten laten zien dat Zuid-Beveland veel te danken heeft aan de strijd tegen het water. Op deze route zie je verschillende planten en dieren als Zeeuwse melkschapen en koeien.

Bollenvelden in de Keukenhof
Bollenvelden in de Keukenhof

4x kleurige bollendekens

Zandhagedisroute bij Noordwijk (8 km)

Deze route biedt niet alleen bollenvelden, maar ook bloemrijke graslanden, bossen, duinen en strand. En alsof dat nog niet genoeg is, heb je tijdens deze wandeling door Nationaal Park Hollandse Duinen ook nog de kans om dieren tegen het lijf te lopen.

Groene Wissel bollenroute tussen Hillegom, Lisse en De Zilk (14 km)

Als je station Hillegom uitloopt, duurt het niet lang voordat je de eerste bloeiende bollen tegenkomt. Als je via deze Groene Wissel eenmaal Lisse bereikt hebt, kom je zelfs langs de ingang van de Keukenhof: dit lentepark is zeker een bezoekje waard en is dit jaar open van 22 maart tot 13 mei.

Wandelen door Limmen (7,3 km)

Deze route begint in Limmen, een van de oudste dorpjes van Noord-Holland en brengt je naar Stichting Hortus Bulborum. Hier kun je genieten van meer dan vierduizend voorjaarsbolgewassen.

Trage Tocht Lisse (10 km)

Wil je de drukte van de Keukenhof liever achter je laten, ga dan voor deze afwisselende route door een kasteelpark, landgoedbos, weilanden en natuurlijk langs kleurige bollenvelden. Zo’n 85 procent van de route is onverhard, voor de Bollenstreek is dat heel bijzonder.,

6x langs bloeiende fruitbomen

Groene Wissel door Leerdam (14 km)

Deze bloesemroute langs de Linge draait helemaal om de bloeiende fruitbomen onderweg.

Bloesemtocht Burenstad (10 km)

Deze route start in de historische stad Buren, dwaalt langs landweggetjes en dijken en voert je dwars door dé fruittuin van ons land. Tip: neem even een kijkje op deze site. Hier kun je zien wanneer de Betuwe precies in bloei staat.

Bloeiende fruitbomen
Bloeiende fruitbomen, foto: Günther Schneider via Pixabay

Tweedaagse wandeling door het Heuvelland (18 + 18 km)

Wandel langs het Zuid-Limburgse Gulpen en Geuldal. Tijdens deze NS-wandeling ontdek je boerendorpjes, beklim je heuvels, struin je langs rivieren en picknick je onder de bloeiende boomgaarden en tussen de koeien.

Klompenpad rond Acquoy en Rhenoy (14 km)

In de lente kun je hier smullen van een zee aan fruitbloesem langs het Rhenoijschepad. In Acquoy, een dorpje dat dateert uit 1305, kom je even helemaal tot rust. Vergeet hier niet een bezoekje te nemen aan het kerkje, ook wel de Betuwse Toren van Pisa genoemd.

Op Verkenning-route van reizigersvereniging Rover (20 km)

Met deze route maak je een mooie ronde tussen Geldermalsen, Tricht en Buren. Vanaf het station wandel je door weilanden, langs diverse fruitboomgaarden en door het historische, knusse centrum van Buren.

ANWB-wandelroute Fruit en Vlinders (9 km)

Het uitgangspunt van deze route is het Zuid-Limburgse Eijsden, met beschermd dorpsgezicht. Verwacht een wandeling langs graslanden, poelen en wilgen. Onderweg wisselen hoog- en laagstamfruitbomen elkaar af.

Pontje over het water

3x rondje met het pontje

Rondje Maas, Broekhuizen-Lottum-Arcen (8 km)

Vanaf Broekhuizen wandel je op deze route langs de Maas. Trek stevige wandelschoenen aan, want de wandeling kan nogal modderig zijn. Bij knooppunt 89 kun je de veerpont nemen naar het centrum van Arcen.

Rondje Braassemermeer (11,3 km)

Deze route begint en eindigt in Roelofarendsveen, een dorpje in de gemeente Kaag en Braassem met de bijnaam ‘de tulp van de Randstad’. Tijdens deze wandeling steek je verschillende keren met een veerpontje - die vaart het hele jaar door - het meer over.

Wandeling Waterlinie Culemborg (13,5 of 17 km)

Onderweg wandel je langs het Utrechtse uiterwaardengebied de Steenwaard en kom je forten, bunkers en ‘inundatiekanalen’ tegen. In het voorjaar steek je met de Liniepont de Lek over. De vaartijden vind je hier.

4x vogels spotten

Deze route gaat van Friesland over de grens van Groningen en neemt je mee door rietvelden en moerasbossen. Onderweg spot je niet alleen vogels, maar ook Schotse Hooglanders. Tip: bij natuurkampeerterrein De Pomp kun je van 1 april tot en met 1 november midden in de wildernis kamperen.

Eenden spotten

Groene Wissel Obdam (16 km)

De ingrediënten van deze route zijn overstapjes, hekken, koeien, schapen en weidevogels. Je ziet niet alleen verschillende soorten eenden, zoals de slobeend, bergeend en tafeleend, maar ook de grutto, kievit, scholekster en tureluur. Stevige wandelschoenen zijn een must, want onderweg langs onverharde grasdijkjes, weilanden en akkers kan het modderig zijn, vooral na regenachtige periodes.

Wandelroute bij Twee Landen pad (10,2 km)

Vanaf Bergeijk in Noord-Brabant loop je op deze route over de grens van België. Speur naar heide-, bos- en watervogels en neem even pauze met een speciaalbiertje van onze Vlaamse buren.

NS-wandeling Blauwe Kamer Rhenen (10,5 km, 11,5 km, 15 km of 17,5 km)

In het natte natuurgebied de Blauwe Kamer – een waar vogelparadijs – strijken blauwe reigers en lepelaars neer, maar ook tuinfluiters, vinken, slobeenden en aalscholvers. In de bossen van de hoger gelegen en drogere Grebbeberg kom je juist weer andere vogels tegen. Hoor de zanglijster, merel en koolmees fluiten en krijg de boomklever, pimpelmees en bonte specht in het vizier.