Wandelroutes in Flevoland: 6 tips
Flevoland is meer dan alleen een kale, vlakke polder met windmolens. Je vindt er ook avontuurlijke paadjes door bossen en langs het water. Wandel.nl geeft je inspiratie voor een mooie wandeling.
Flevoland is meer dan alleen een kale, vlakke polder met windmolens. Je vindt er ook avontuurlijke paadjes door bossen en langs het water. Wandel.nl geeft je inspiratie voor een mooie wandeling.
Flevoland bestaat uit akkers en sloten, uit strakke lijnen en een brede horizon. Wie op zoek gaat naar méér ontdekt ook de geheimen van het land, dat een halve eeuw werd gewonnen op de Zuiderzee. Door de bossen voeren avontuurlijke paadjes, de waterplassen zijn het paradijs voor miljoenen vogels en ga je struinen dan knarsen er nog schelpen onder je schoenen. Wáár precies? Lees onze tips.
Schokland is een voormalig eiland in de Zuiderzee. Omringd door dijken en houten palenschermen om zichzelf te beschermen tegen het oprukkende water. In 1859 werden de bewoners van Schokland bevolen om het eiland te verlaten: het was er te gevaarlijk geworden.
De strijd tegen het water was verloren. Nu, ruim anderhalf eeuw later is Schokland weer veilig te betreden. Sterker nog: je maakt er prachtige wandelingen door historische geschiedenis.
Wist je dat er honderden gezonken schepen te vinden zijn in Flevoland? In de tijd dat Flevoland nog niet was drooggelegd, was hier de Zuiderzee te vinden. Een ruige zee, vol gevaren. Niet alleen allerlei ziektes kon je je leven kosten, ook de onvoorspelbare zee was een grote factor.
Naar schatting liggen er 2000 tot 3000 schepen in de rijke kleibodem van Flevoland. Deze wandelroute neemt je mee langs een aantal scheepswrakken. Een rondje geschiedenis door de jongste provincie van Nederland.
Ook toen Flevoland alleen was drooggelegd en de Zuiderzee geen deel meer uitmaakte van onze gevaren, was de angst voor hoog water nog lang niet gaan liggen. Hier in het Knarbos leer je waarom. De Knardijk strekt zich uit, helemaal van oost naar zuid Flevoland.
En hoewel het aanvankelijk een buitendijk was, is het tegenwoordig een binnendijk. Een 'slapende' dijk. Mocht het water ooit toeslaan in de polders, dan houdt deze dijk verdere verwoestende gevolgen tegen. De wandelroute neemt je mee over de belangrijkste punten van de Knardijk en het Knarbos.
In Marknesse, in Noord-Flevoland, vind je één van de meest indrukwekkende bossen van Nederland. Ook omwille van de natuur, maar vooral om de bouwkundige werken die hier tentoongesteld staan.
In het Waterloopbos zijn tal van ingenieuze waterwerken te bewonderen, die in miniatuur gebouwd zijn om eerst de krachten van de natuur te ontdekken. Pas als deze testen geslaagd waren, werden de waterwerken zoals de Deltawerken en de haven van Bangkok gebouwd. Een indrukwekkende wandelroute door Flevoland.
Deze lange wandelroute over de Oostvaardersplassen laat je al het moois zien dat er te zien valt. Door natuurgebied De Driehoek met wilde grazers, langs Vogelkijkhut De Zeearend en over het Oostvaardersveld. Uiteindelijk kom je zelfs uit bij het anker van een gezonken schip.
Deze wandelroute over de Oostvaardersplassen is alleen te maken in de zomermaanden; in de wintermaanden is De Driehoek gesloten om de grazers meer ruimte te geven.
Nederland kent sinds 2016 een zevental eilanden extra: de Marker Wadden. Een groot natuurarchipel van 10.000 hectare. De Marker Wadden zijn een walhalla voor vogelliefhebbers. Evenals natuurliefhebbers. Op de Marker Wadden zijn dieren te zien die je elders in Nederland niet snel ziet.
Om de Marker Wadden te bezoeken moet je drie kwartier met de boot vanaf Lelystad. En goed om te weten: de Marker Wadden zijn slechts een klein deel per jaar open voor bezoekers.
Ken jij een mooie wandelroute, waarvan je vindt dat deze hier genoemd moet worden? Heb je deelgenomen aan een wandelevenement en wil je je ervaringen delen met andere wandelaars? Stuur je verhaal, foto’s of filmpjes naar redactie@wandel.nl. Dan staat jouw verhaal binnenkort wellicht op Wandel.nl.
Je kunt prachtig wandelen in de Oostvaardersplassen. Laat je verrassen door de diversiteit van de Oostvaardersplassen. Hier kun je genieten van vogels kijken, fietsen en uitgebreid wandelen langs rietmoerassen, door oude bossen en tussen kuddes konikpaarden.
De Hollandse Hout, het Oostvaardersbos, Kotterbos, Praambos en Oostvaardersveld zijn in principe vrij toegankelijk. De Oostvaardersplassen zelf, waar kuddes wilde dieren leven, zijn dat niet. In de wintermaanden zijn delen van De Driehoek, het Oostvaardersbos en Kotterbos afgesloten.
Volg de Wandelroute Zeearend die je door de Driehoek leidt, langs de rolstoeltoegankelijke observatiehut De Zeearend en naar het vogelkijkscherm op Wigbels Eiland. Hier geniet je van ruim 2,5 km vrij uitzicht over de prachtige Oostvaardersplassen. Vanuit observatiehut De Zeearend heb je een uitstekend zicht op de grote grazers.
In het voorjaar van 2023 telde de Oostvaardersplassen 35 broedparen van zeearenden in de Oostvaardersplassen.
In de Oostvaardersplassen zijn tal van wilde dieren te zien. In de Oostvaardersplassen kun je bijzondere vogelsoorten spotten, zoals de lepelaar, zeearend, ijsvogel en baardmannetje. Daarnaast lopen er grote grazers rond, zoals edelherten, heckrunderen en konikpaarden. Tot slot heb je kans om vossen, reeën en hazen te zien.
Kom je wilde dieren tegen; voer en aai ze absoluut niet. Komen grote grazers dichtbij, zoals Schotse Hooglanders of konikpaarden? Maak jezelf groot, ren niet weg, maak gebaren of maak herrie om ze af te schrikken. Doorkruis nooit kuddes met jonge dieren. Loop desnoods achteruit om meer afstand te nemen.