Wandelroutes in de Achterhoek: 10 leuke tips
In het coulissenlandschap van de Achterhoek is het lekker wandelen. Paden glooien langs boerderijen en oude akkers. Lees de 10 wandeltips van Wandel.nl!
In het coulissenlandschap van de Achterhoek is het lekker wandelen. Paden glooien langs boerderijen en oude akkers. Lees de 10 wandeltips van Wandel.nl!
In het coulissenlandschap van de Achterhoek (Gelderland) is het lekker wandelen. Zand- en bospaden glooien langs boerderijen en kastelen, over oude akkers en landgoederen. En met het nog jonge markeringssysteem zet je heel simpel je eigen route uit (zie tip 1). Stippel 'm uit langs een herberg met open haard, want met de winter op de loer moet het lijf wel blijven glühen.
Routes op maat via knoop- en keuzepunten
Nog jong maar reuze handig is het wandelkeuzesysteem in de Achterhoek. Met behulp van een papieren of digitale wandelkaart volg je een kant-en-klare wandelroute of stippel je zelf een wandelroute uit. Er zijn 150 startlocaties die ruim 3000 kilometer wandelpad met elkaar verbinden.
De startpunten zijn infopanelen met route-informatie. De wandelroutes zijn in het veld met pijlen aangegeven. Bij een keuzepunt - een paal met een rood bordje voorzien van een letter en een nummer - kun je overstappen op een andere route. Deze letters en nummers staan ook op de kaart.
Routes plannen op een interactieve kaart van knooppuntwandelnetwerk Achterhoek vind je hier.
Monniken met een probleem
Net buiten Doetinchem ligt landgoed Slangenburg met kasteel Slangenburg en de Sint Willibrords-abdij. Een tekort aan stenen dwong de monniken die de abdij bouwden de stenen overal vandaan te vergaren, groot en klein. In de landschapstuin ligt kasteel Slangenburg mooi en imposant te zijn. Ook van binnen is het een beauty, met prachtige gestucte plafonds, mooie wandschilderingen en antiek meubilair.
Wandelroute Het Onland - De Slangenburg doet alle mooie plekken van het bijna 600 hectare grote landgoed aan. En dat zijn er veel. De fraai aangelegde landschapstuin bijvoorbeeld, met strakke lijnen in een geometrisch patroon. Het is een van de best bewaarde voorbeelden van Nederlandse tuinaanleg uit de 17e eeuw.
Start: TOP Restaurant ’t Onland, Rekhemseweg 175, 7004 HD Doetinchem.
De mooiste (maar niet heus), wordt er gefluisterd
Wandelzoekpagina, een van de topsites als het gaat om wandelroutes, heeft wandelroute Mooi Achterhoek verkozen tot Nederlands mooiste wandeling 2016. Een rondwandeling van 20 kilometer vanuit Ruurlo langs de Baakse Beek. De meningen zijn verdeeld, te veel verharde paden, wordt er gemopperd. Maar hoe erg is dat met de winter op komst en kans op hagel en natte sneeuw?
De lekkere lange wandeling voert door het Berkelland, en dat betekent malse weilanden met mooie vergezichten, avontuurlijke bospaadjes, de kabbelende Baakse Beek en natuurlijk het dorpje Ruurlo zelf, met station én kasteel (even van de route af) waarin binnenkort museum MORE zal worden geopend (dependance van MORE in Gorssel) met werk van Carel Willinck.
Bewegwijzering: de route is te downloaden van wandelzoekpagina.
Start: Kerkplein, Ruurlo.
Hackfort en meer heerlijks
Het landgoed Hackfort is uitgestrekt, maar het wandelen gaat door kleinschalig, oud agrarisch landschap. Ingeklemd tussen weilanden en akkers vind je nog authentieke Achterhoekse boerderijen met daken van riet en pannen. Je wandelt over imposante eikenlanen en landelijke weggetjes, licht glooiend langs bolle akkers. 'Kampen' worden die oude, met plaggen opgehoogde essen genoemd.
Wandelroute Hackfort van Natuurmonumenten voert kilometers lang over het fraaie landgoed Hackfort. Eyecatcher is kasteel Hackfort met twee stoere torens. Het koetshuis herbergt Brasserie de Keuken van Hackfort met heerlijke happen, regelrecht uit de naastgelegen moestuin, de Hof van Hackfort waar groentensoorten groeien als aardpeer, snijbiet en kardoen.
Start: Station Vorden, Stationsweg 31, 7251 EL Vorden
Alternatief: Wie met de auto reist, kan direct bij landgoed Hackfort zijn wandeling beginnen (blauwe markering, 11 of 15 km).
Start: P Natuurmonumenten bij kasteel Hackfort, Baakseweg 4, Vorden.
Door het hart van de Achterhoek
De klok tikt lekker traag in het gebied rond Winterswijk. Althans zo lijkt het. Idyllische beekjes slingeren traag door een kleinschalig landschap met hoeven, bosjes, akkers, lanen en houtwallen. Maar ook de rijke, machtige Scholtenboeren hebben hun stempel op het landschap gedrukt. Kortom, een fraai gebied dat natuurlijk ook ontdekt is door de makers van wandelroutes.
Zo heeft Wandelplatform er het geelrood gemarkeerde, 81 km lange Scholtenpad uitgezet (streekpad SP-1). Het is opgesplitst in 7 met elkaar verbonden dagetappes (17 - 24 km) plus een NS-wandeling. De dagwandelingen van het Scholtenpad waaieren vanaf Winterswijk uit naar boekenstad Bredevoort, Lievelde, Groenlo, Ratum. Kotten en 't Haken.
Start: Winterswijk - Lievelde - Kotten - 't Haken
Heuvels, boeken en hoornen pijpen
Het golvende landschap ten noorden van Aalten is een overblijfsel uit de ijstijd. Het heeft een glooiend coulisselandschap opgeleverd, waarbij het podium bestaat uit halfopen land en de coulissen gevormd worden door houtwallen en heggen. De 'acteurs' zijn landschapselementen als boerderijen en hoge bomen - al wandelend langs de coulissen verdwijnen ze en verschijnen ze weer.
Wandelroute Achterhoeks Coulisselandschap verbindt de dorpen Aalten en Bredevoort. Bijzonder aan Aalten is o.a. het Industriemuseum, over de textiel- en hoornindustrie. Tussen 1855 en 1971 werden in vier Aaltense fabrieken uit buffelhoorn pijpen, wandelstokken en knopen geslepen. Bredevoort heeft zichzelf sinds 1993 tot 'boekenstad' gebombardeerd. Voor een paar euro duik je een mooi boek op uit een boekenkast, rugzak mee dus!
Start: VVV Aalten, Markt, Aalten
Kort maar pittig
Het Bergher Bos in het zuiden van de Achterhoek hoort bij Montferland, een mooie streek met heuvelachtige bossen en kleinschalige akkers die door biologische boeren worden ontgonnen. Ook de heuvels (stuwwallen) van het Montferland zijn 200.000 jaar geleden ontstaan door opstuwing door ijs. Bovenop zo'n stuwwal ligt het Bergher Bos.
Wandelroutes Bergher Bos (een rode van 6,3 km en een blauwe van 4 km) zijn niet zo lang, maar wel lekker pittig. Op en neer over de stuwwal en - overslaan kán niet - ook nog die mooie nieuwe uitkijktoren op. Hij staat op de 85 meter hoge Hulzenberg en is januari 2016 geopend. De klim wordt beloond want het uitzicht ver: over de Veluwezoom en helemaal tot Elten.
Start: Uitspanning en informatiepunt ’t Peeske, Peeskesweg 12, 7037 CH Beek.
Pas op, kwaad volk
Wat opvalt in de streek rond Gorssel is de variatie. Er zijn de uiterwaarden van de IJssel, heidevelden en uitgestrekte bossen. Daarnaast is het gebied interessant vanwege de oude verhalen die met deze streek zijn verbonden.
Wandelroute De Drie Kieften voert over verharde wegen en paden tussen Gorssel, Harfsen en Bathmen. De Drie Kieften verwijst naar een oude herberg, die ooit het begin markeerde van een twee kilometer lange bomenlaan van de Engelse landschapstuin bij Huis Dorth. Het was een pleisterplaats voor reizigers, die vermoeid en stoffig van een zware tocht over de hei hun dorst wilden lessen. Op een dag klopte er kwaad volk aan bij de herberg…
Start: 23 TOP Bij Jansen en Jansen, Kwekerijweg 4, 7213 AX Gorssel
Tip voor kunstliefhebbers: in Gorssel vind je Museum More.
Rust, ruimte en een historische moestuin
In de Achterhoek, ten zuidoosten van Almen, vind je een landhuis met landgoed Velhorst. Rond het landhuis ligt een parktuin met vijver, beukenlanen, rododendrons en azalea's. De omgeving is een oase van ruist en ruimte. Met oude akkers langs de rivier de Berkel, authentieke boerderijen met beschilderde luiken, houtwallen, boomgaarden en bloemrijke graslanden.
Op landgoed Velhorst is een historische moestuin met boomgaard en broeihof. Wandelroute Velhorst rijgt het landgoed aan de naastgelegen natuurgebieden Grote Veld, 't Enzerinck en 't Waliën. De wandelroute is 17 km lang en gemarkeerd met witte pijltjes. In hetzelfde gebied zijn ook twee kortere wandelroutes: rondje Velhorst (1,5 uur, rode pijltjes) en de Berkelroute (1,5 uur, blauwe pijltjes). Ze vertrekken vanaf hetzelfde startpunt.
Start: P Velhorst, Lageweg, Lochem.
Bronkhorst, klein maar monumentaal
Dit is een échte boerenlandwandeling, aldus de makers van de route. Hij voert voornamelijk over graspaden langs sloten en soms over akkerranden. Het landschap is open, hier en daar beschut door bomen, heggetjes en knotwilgen. Hoogtepunt is het stadje Bronkhorst, het kleinste stadje van Nederland (al zijn er meer stadjes die dat claimen).
Halverwege Trage Tocht Steenderen ligt Bronkhorst, 155 inwoners (ongeveer) rijk. Het ontstond ooit bij het kasteel van de Heren van Bronckorst en kreeg in 1482 beperkte stadsrechten. Het kasteel is afgebroken maar via een pad over de beboste slotheuvel bereik je de plek waar het ooit stond. Bronkhorst is door Monumentenzorg flink opgeknapt, waardoor het lijkt alsof je door een openluchtmuseum wandelt.
Start: Toldijkseweg, 7221 DC Steenderen