Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute Schokland: Vluchthavenroute

Gebied / Regio
Flevoland
Karakteristiek
Natuur
Afstand
5.5km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

De wandelroute Vluchthavenroute in Schokland brengt je naar historisch belangrijke punten op dit voormalige eiland van de Zuiderzee. Een wandelroute over het verhaal van een verlaten eiland. Vol verwoestende stormen en eeuwenoude historie.

Startpunt
Naam
Parkeerplaats Lichtwachterswoning
Straat
Vluchthavenpad 8319
Postcode
8319 AD
Plaats
Schokland
Wandelroute Schokland Vluchthavenroute
Wandelen op Schokland. (Foto: © Sjo, Getty Images)

Schokland was eens een eiland in de Zuiderzee. Het was een belangrijk oriëntatiepunt voor de scheepvaart, het was één van de drukste viswateren ter wereld. Er was heerlijke vis zoals Zuiderzeeharing te vinden. Maar de Zuiderzee was regelmatig een zeer gevaarlijke binnenzee: ondiepten, dichtslibbende vaargeulen, verwoestende golven. De bewoners van Schokland ervoeren het gevaar van de Zuiderzee als geen ander. Hun eiland werd letterlijk opgeslokt door het water.

Vluchthaven, Schokland

De bewoners van Schokland werden op gezag van de overheid in 1859 bevolen om het eiland te verlaten. De strijd tegen het water was te groot en te duur. Daarnaast waren de ‘Schokkers’ erg arm. Schokland was geïsoleerd van de rest van Nederland door water, dijken en houten paalschermen. Daardoor ontstond er een tekort aan alles. Regelmatig werden er inzamelingsacties georganiseerd om de bewoners aan basisbehoeften te voorzien.

Ontruimen Schokland

In 1859 moest het eiland worden ontruimd. Het was er te gevaarlijk. 650 bewoners werden geëvacueerd, in een periode van amper 4 maanden. Nadat burgers het eiland verlieten, werd de kustverdediging onderhouden door enkele havenmeesters.

Wandelroute Schokland Vluchthavenroute Vluchthaven
Vluchthaven. (Foto: © Sjo, Getty Images Signature)
Wandelroute Schokland Vluchthavenroute Palenscherm
Palenscherm op Schokland. (Foto: © wavipicture, Getty Images)

Houten palenscherm Schokland

Aan het begin van de wandeling zie je een houten paalscherm. Het is een reconstructie van het oude paalscherm: het was een wapening tegen de verwoestende golven. De bodem van Schokland bestond vroeger vooral uit veen. Huizen gebouwd op het zachte veen zakten steeds verder weg, ondanks de vele dijken die het voormalige eiland rijk was. Het was een constante strijd tegen het water. Door de opgegraven dijken weten we dat het eiland eens veel groter is geweest dan we altijd hebben gedacht.

Veel onderhoud

Om de afslag van oevers tegen te gaan, werden houten paalschermen gebouwd die het eiland vooral aan de oostzijde beschermden. De grenen en eiken palen waren 4 tot 6 meter lang en werden vanuit Noorwegen geïmporteerd. De palen vroegen veel onderhoud: elk jaar moesten ze vervangen worden. De paalschermen die je nu ziet, zijn een reconstructie van hoe het er ooit uitgezien moet hebben.

Lichtwachterswoning, wandeling Schokland

Verderop wandel je langs de lichtwachterswoning, een rijksmonument. De lichtwachterswoning op Schokland is een zeldzaam origineel gebouw uit de eilandperiode, opgetrokken door Rijkswaterstaat in 1901. De havenmeester van Emmeloord vervulde ook de rol van 'lichtwachter' voor de vuurtoren. Dit historische gebouw, samen met het nabijgelegen misthoorngebouwtje, staat op de Rijksmonumentenlijst.

Mishoornhuisje

Naast de lichtwachterswoning staat het mishoornhuisje. In het verdiepingsloze huisje, opgetrokken uit schone baksteen, werd de misthoorn bediend. Eeuwenlang waarschuwde de misthoorn schepen vanaf de wal voor de naderende kust. Het geluid van de misthoorn leek op een loeiende koe.

Wandelroute Schokland Vluchthavenroute Lichtwachterswoning
Lichtwachterswoning en misthoorn. (Foto: © Sjoerd van der Wal, Getty Images Signature)
Wandelroute Schokland Vluchthavenroute De Gesteentetuin
De Gesteentetuin. (Foto: © Kelsey Obdeijn, WereldwijdWandelen)

Bezoekerscentrum De Gesteentetuin

In de Gesteentetuin maak je een andere reis door de tijd. Een reis die 200.000 jaar terug in de tijd gaat. In de Gesteentetuin vind je een aantal zwerfkeien die door gletsjers uit de voorlaatste ijstijd hier op Schokland zijn achtergelaten. In het Bezoekerscentrum vind je een tentoonstelling over het ontstaan van de stenen.

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Het Flevolandschap. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Download route

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan. 

Praktische informatie

  • Trek in het voor-en naseizoen hoge wandelschoenen aan, het gebied kan drassig zijn
  • De route is erg leuk om samen met kinderen te wandelen
  • Laat je vooraf informeren over de openingstijden van De Gesteentetuin