Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute NP Schiermonnikoog: Nationaal Park, duin en strand

Gebied / Regio
Friesland
Karakteristiek
Duinen
Afstand
15km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Schiermonnikoog is het kleinst bewoonde Waddeneiland van Nederland en er is maar één dorp. Auto’s zijn er niet toegestaan. Vrijwel het hele eiland bestaat uit natuur; een eldorado voor wandelaars. Vooral in het laagseizoen ademt alles er rust en ruimte. Boek een paar dagen Schier en je bent er helemaal uit.

Startpunt
Naam
informatiecentrum Het Baken
Straat
Reeweg 9
Postcode
9166 PW
Plaats
Schiermonnikoog
Wandelroute NP Schiermonnikoog Nationaal Park, Duin En Strand
Wandelroute NP Schiermonnikoog: Nationaal Park, duin en strand. (Foto: © Sietske de Vet)

Deze route leidt van de groene Waddenkust naar de weidse Noordzeekust. Je start en eindigt in het dorp, de kleinste gemeente van Nederland. Bewonder de oude eilanderhuisjes langs de smalle straten, die hier ‘streeken’ heten. Ga op de foto met de in brons gegoten monnik bij het gemeentehuis, een eerbetoon aan de monniken die het eiland als eerste bewoonden.

Door: Sietske de Vet

Westerplas

Vroeger was de Westerplas nog een kwelder met zout water, maar nadat de plas in de jaren zestig van de vorige eeuw werd afgesloten met dijken en stuifduinen, ontstond er een zoetwaterplas. En dat is bijzonder, want het eiland wordt immers omringd door zout zeewater. Drinkwaterbedrijf Vitens pompt het water uit de ondergrond op en zuivert het, zodat alle eilanders schoon drinkwater uit de kraan krijgen.

Vogelkijkhut

Vanuit de vogelkijkhut – de route komt erlangs – kun je tal van vogels spotten, van aalscholvers en lepelaars in het voorjaar tot waterrallen in het najaar. Een paradijs voor vogelliefhebbers, vergeet de verrekijker niet!

Wandelroute NP Schiermonnikoog Nationaal Park, Duin En Strand Westerplas
Westerplas. (Foto: © Sietske de Vet)
Wandelroute NP Schiermonnikoog Nationaal Park, Duin En Strand Twee Vuurtorens, Één
Twee vuurtorens, één eiland. (Foto: © Sietske de Vet)

Twee vuurtorens, één eiland

Schiermonnikoog heeft twee vuurtorens. Beide dateren uit 1853. Dankzij deze lichtbakens – één bij de kust en één meer landinwaarts – konden de schippers zich beter oriënteren. Vroeger draaiden de lichten namelijk niet rond. Vielen de lichten van beide torens samen, dan wist een schipper dat hij veilig zat, precies tussen de zandbanken in. Maar toen de zandbanken zich gingen verplaatsen, verviel het nut van twee torens. De witte Zuidertoren (nabij het informatiecentrum) is tegenwoordig een zendmast voor mobiele telefonie. De rode Noordertoren bij de Westerduinen fungeert nog wél als vuurtoren; de Kustwacht is er gehuisvest. Je ziet hem al van verre.

Bunkermuseum

Even voorbij Strandpaviljoen De Marlijn ligt Bunkermuseum Schlei, dat – hoe kan het ook anders – is gehuisvest in een bunker. Tijdens de Tweede Wereldoorlog legden de Duitsers langs de hele Europese kust een 6200 kilometerlange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall.

Wassermanbunker

Deze bunker op Schiermonnikoog maakt daar deel van uit, evenals de imposante Wassermanbunker, boven op het duin even verderop (iets van de route af). De Schlei-bunker fungeerde als communicatiecentrum: de bemanning verzamelde gegevens van radio- en radarsignalen en gaf deze door aan de Luftwaffe, die de gesignaleerde geallieerde vliegtuigen probeerde te onderscheppen. Het museum vertelt over de geschiedenis van Schiermonnikoog tijdens de Duitse bezetting.

Wandelroute NP Schiermonnikoog Nationaal Park, Duin En Strand Bunkermuseum
Uitzicht Wassermanbunker. (Foto: © Sietske de Vet)
Wandelroute NP Schiermonnikoog Nationaal Park, Duin En Strand Meer Informatie
Meer informatie. (Foto: © Sietske de Vet)

Meer informatie

De route is niet bewegwijzerd, maar je kunt wel de pdf met routekaartje downloaden. De overtocht van de boot boek je makkelijk hier. En niet onbelangrijk: auto’s zijn verboden op het eiland; reis met het OV of parkeer in Lauwersoog (betaald).

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Natuurmonumenten. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden.

Download route

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.

Praktische informatie

  • De route is te bewandelen via de GPX-route
  • Een rustpauze onderweg neem je in Schiermonnikoog-Dorp, daar zijn diverse gelegenheden. Onderweg Strandpaviljoen Paal 3, Strandpaviljoen De Marlijn en De Berkenplas
  • De dichtstbijgelegen OV-halte bij het startpunt is de veerboot Lauwersoog-Schiermonnikoog