Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute NP Dwingelderveld: Zwerfroute Kloosterveld

Gebied / Regio
Nationaal Park Dwingelderveld
Karakteristiek
Weilanden en boerenland
Afstand
2.7km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Aan de rand van het uitgestrekte Nationaal Park Dwingelderveld ligt de Zwerfroute Kloosterveld, een prachtige korte wandelroute die je meeneemt langs heide en het wateropvanggebied Kloosterveld.

Startpunt
Naam
Bezoekerscentrum Dwingelderveld
Straat
Benderse 22
Postcode
7963RA
Plaats
Ruinen
Wandelroute NP Dwingelderveld Zwerfroute Kloosterveld
Wandelroute NP Dwingelderveld: Zwerfroute Kloosterveld. (Foto: © Pixabay - Ribesweg)

Zin in een korte wandeling en wil je even ontsnappen aan de drukte? Dan in Zwerfroute Kloosterveld de perfecte mix van rust, natuur en historie. De route laat je kennismaken met het unieke karakter van het Dwingelderveld en de waterhuishouding, waar natuur en verleden samenkomen in een betoverend decor. De schaapskudde maakt de wandeling compleet.

Wandelroute NP Dwingelderveld Zwerfroute Kloosterveld Kloosterveld
Kloosterveld. (Foto: © Pixabay - NickyPe)

Kloosterveld

Het Kloosterveld is een bijzondere plek. De naam verwijst naar een middeleeuws klooster dat ooit in Ruinen stond. Boven het maaiveld zie je hier niets meer van terug maar in Ruinen zijn de ondergrondse gewelven en kelders bewaard gebleven.
Tegenwoordig dient het gebied Kloosterveld als wateropvang om overstromingen te voorkomen. Vooral in de winter kan het erg nat zijn op het Dwingelderveld. Het Kloosterveld verandert dan in een waar paradijs voor talloze watervogels. Wanneer het droger is ontstaat een gevarieerd landschap met heide en vennen.

Keimannetjes

De route van 2,7 kilometer start bij het Bezoekerscentrum Dwingelderveld en schampt het heidegebied van het Dwingelderveld. Volg de keimannetjes die je de weg wijzen en zwerf lekker rond. Je wandelt als het ware door de ‘achtertuin' van het bezoekerscentrum, waar de akkers door Natuurmonumenten worden ingezaaid met graan of boekweit en vele bloemen de vlinders en bijen aantrekken.
Naast sporen van de schaapskudde kun je hier ook veel andere diersporen in het zand vinden, de schaapskooi bezoeken en de uitkijktoren beklimmen. De route is daarom heel leuk om met kinderen te wandelen.

Wandelroute NP Dwingelderveld Zwerfroute Kloosterveld Keimannetjes
Bezoekerscentrum Dwingelderveld. (Foto: © Andrea van Lieshout)
Wandelroute NP Dwingelderveld Zwerfroute Kloosterveld Schaapskudde
De schaapskudde op de heide. (Foto: © Andrea van Lieshout)

Schaapskudde

Zijn ze er vandaag wel of niet? In de weekendweide of op het Kloosterveld staan regelmatig schapen van de Ruiner kudde te grazen. Als de herder vrij heeft of als er te weinig voedsel op de heide te vinden is, dan is de kans groot dat de schapen hier te vinden zijn. Als de schaapskudde op de heide is, kun je ze aan het einde van de dag weer terug zien komen naar de schaapskooi. Vanaf de uitkijktoren zie je ze van verre al aankomen.

Uitzicht vanaf de uitkijktoren

Vanaf de uitkijktoren kun je niet alleen de schaapskudde aan zien komen, maar op 10 meter hoogte heb je een fantastisch uitzicht over de uitgestrekte heide met de ontelbare vennen en pingoruïnes. Die laatste zijn overblijfselen uit de laatste ijstijd. Er ontstonden bolvormige heuvels in het landschap door het uitzetten van bevriezend grondwater. De grond werd als het ware opgetild. Door het smelten van het grondwater ontstond een ronde krater in het landschap. Kun jij de pingo’s van de vennen onderscheiden?

Wandelroute NP Dwingelderveld Zwerfroute Kloosterveld Uitzicht Vanaf De Uitkijktoren
Uitzicht vanaf de uitkijktoren. (Foto: © Andrea van Lieshout)

Praktische informatie

  • De keimannetjes wijzen je de weg, maar zwerf gerust rond.
  • Vergeet niet het Bezoekerscentrum een bezoekje te brengen! Hier kun je ook terecht voor een kopje koffie of thee.
  • Neem een verrekijker mee om vogels en wild te spotten.
  • Honden zijn aangelijnd toegestaan.
  • Het Kloosterveld kan nat zijn, dan zijn laarzen aan te raden.

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Natuurmonumenten. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden.

Download de route

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.