Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute NP Dwingelderveld: Nationaal Park Dwingelderveld

Gebied / Regio
Nationaal Park Dwingelderveld
Karakteristiek
Bosrijk
Afstand
4.7km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Het Dwingelderveld is een van de mooiste natuurgebieden van Nederland en biedt eindeloze mogelijkheden voor wandelaars. De Wandelroute Nationaal Park Dwingelderveld laat je in een korte wandeling kennis maken met dit bijzondere landschap.

Startpunt
Naam
Bezoekerscentrum Dwingelderveld
Straat
Benderse 22
Postcode
7963RA
Plaats
Ruinen
Wandelroute NP Dwingelderveld Nationaal Park Dwingelderveld
Het Bezoekerscentrum Dwingelderveld (Foto: © Andrea van Lieshout)

Deze wandelroute voert je over de Ruiner Es en via de Anserdennen bossen langs vennen en de uitgestrekte heide terug naar het Bezoekerscentrum Dwingelderveld. De afwisselende wandeling is ook leuk voor kinderen en is helemaal compleet met een kort uitstapje naar de uitkijktoren en de schaapskooi.

Wandelroute NP Dwingelderveld Nationaal Park Dwingelderveld Ruiner Es
Rogge op de Ruiner Es (Foto: Pixabay - NickyPe)

Ruiner Es

Een es is oude landbouwgrond, die vroeger opgehoogd werd met schapenmest en heideplaggen voor de vruchtbaarheid van de grond. Daarom ligt de Ruiner Es een stukje hoger en heeft deze een bolvorm. Vroeger bestond dit gebied uit kleine akkers, maar door de ruilverkaveling zijn kleine akkers opgegaan in een grote velden. Een deel kwam in handen van Natuurmonumenten, waardoor hier de kleinschaligheid nog zichtbaar is. In de zomer wuift hier de rogge in de wind. Doordat er geen gebruik gemaakt wordt van kunstmest groeien en bloeien hier ook verschillende kruiden en bloemen. Dat trekt niet alleen insecten aan, maar ook diverse vogels en reeën.

Begroeide zandheuvels

Het pad zigzagt en glooit door het bos met hier en daar een open stuk heide. Een stuk bos met vele verhalen. Waar vroeger een open heidegebied was, groeit het nu dicht met grassen en bomen. Natuurmonumenten probeert hier berken en dennen te verwijderen om zo het oude landschap terug in ere te herstellen. Insecten, zoals libellen, graafwespen en vlinders, profiteren hiervan. De grillig gegroeide eiken zijn ooit aangeplant door boeren, die het hout gebruikten voor onder meer brandstof. De eiken hielden ook het stuivende zand tegen. Waar je vroeger nog de stuifzanden in de verte kon zien liggen, wandel je nu door een heuvelachtig bos: de Anserdennen.

Wandelroute NP Dwingelderveld Nationaal Park Dwingelderveld Begroeide Zandheuvels
Dood hout is een goede voedingsbodem voor paddenstoelen (Foto: © Andrea van Lieshout)
Wandelroute NP Dwingelderveld Nationaal Park Dwingelderveld Ontgonnen Gebied
Het landschap wisselt elkaar af (Foto: © Andrea van Lieshout)

Ontgonnen gebied

De graslanden op de route lijken als lapjes in het landschap gelegd te zijn. Rond 1900 werd de heide hier ontgonnen tot landbouwgronden. De boerderij, die hier ooit stond, staat er niet meer. En ook de natuur lijkt het grasland weer in zijn bezit te nemen. Het pijpenstrootje en diverse heidesoorten komen weer terug.

Onder het maaiveld

Wat doet die stuw hier in het landschap? Wat je niet ziet gebeurt onder het maaiveld. Het Dwingelderveld is het grootste aaneengesloten natte heidegebied van Noordwest-Europa. Hiervoor is de grondwaterstand heel belangrijk. Het stuw van Waterschap Drents Overijsselse Delta reguleert het grondwaterpeil, zodat ook in de toekomst dit bijzondere landschap in stand blijft.

Wandelroute NP Dwingelderveld Nationaal Park Dwingelderveld Onder Het Maaiveld
Het Dwingelderveld is het grootste natte heidegebied van Noordwest-Europa (Foto: © Andrea van Lieshout)
Wandelroute NP Dwingelderveld Nationaal Park Dwingelderveld Schaapskudde
Drents heideschaap (Foto: © Pixabay - Ribesweg)

Schaapskudde

De heide vraagt veel onderhoud. Hiervoor is de kudde Drentse heideschapen verantwoordelijk. Vanaf 1948 is deze kudde gevormd om enerzijds de heide gezond te houden en anderzijds het ras voor uitsterven te behoeden. Vanuit de schaapskooi aan de Berendse (bij de uitkijktoren) gaan de schapen iedere ochtend de heide op om zich te goed te doen aan de grassen die tussen de heidestruikjes groeien. Een bezoekje aan de in schaapskooi is de moeite waard. De oude kooi is nu de lammerkooi. Daarnaast is in 2017 een nieuwe en moderne kooi gerealiseerd, die plek biedt aan 450 schapen.

Praktische informatie

  • De route is gemarkeerd met rode pijltjes.
  • Vergeet niet het Bezoekerscentrum een bezoekje te brengen! Hier kun je ook terecht voor een kopje koffie of thee.
  • Neem een verrekijker mee om vogels en wild te spotten.
  • Honden zijn aangelijnd toegestaan.

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Natuurmonumenten. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden.

Download hier de wandelroute

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.