Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute Landgoed Oostbroek: Parkpad

Gebied / Regio
landgoed
Karakteristiek
Verhard
Afstand
1.5km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Ingesloten tussen de A28, het Utrechts Medisch Centrum en De Uithof ligt en oase van rust. Landgoed Oostbroek biedt je een gevarieerde wandeling over het landgoed, waar de tijd even heeft stilgestaan.

Startpunt
Naam
't Winkeltje van Oostbroek
Straat
Bunnikseweg 45a
Postcode
3732 HV
Plaats
De Bilt
Wandelroute Landgoed Oostbroek Parkpad
Wandelroute Landgoed Oostbroek: Parkpad. (Foto: © Andrea van Lieshout)

Op Landgoed Oostbroek vind je loofbossen met oude bomen, moeras, een boomgaard met oude fruitrassen, een kloostertuin en graslanden. De afwisselende korte wandeling zal je verrassen.

Wandelroute Landgoed Oostbroek Parkpad Landgoed Oostbroek
Het Godebaldprieel in het park van Landgoed Oostbroek. (Foto: © Andrea van Lieshout)

Landgoed Oostbroek

De geschiedenis van het landgoed gaat terug tot de 12e eeuw. De gronden bestonden uit moeras en hier stroomde de Kromme Rijn, voordat deze in 1122 werd afgedamd bij Wijk bij Duurstede. Monniken begonnen met het ontginnen van de gronden tot landbouwgrond. Aan het klooster herinneren het kunstwerk Godebaldprieel, dat lijkt op een bisschoppelijke mijter en de kloostertuin die door Utrechts Landschap wordt onderhouden. Het landhuis, dat dateert uit 1887, huisvest het kantoor van Utrechts Landschap. In die tijd werd ook het parkbos aangelegd.

Parkpad

Over het landgoed kun je een mooie korte wandeling maken. Het Parkpad is 1,5 kilometer, maar voert je door een heel afwisselend landschap. Vanaf de parkeerplaats wandel je eerst tussen de fruitbomen door voor je het landhuis op ziet doemen. Je vervolgt de route door het parkbos met loofbomen en de grootste es van Nederland. In het vroege voorjaar is de bodem bedekt met een wit tapijt van ontelbare sneeuwklokjes.

Wandelroute Landgoed Oostbroek Parkpad Parkpad
Een wit bed van sneeuwklokjes. (Foto: © Andrea van Lieshout)
Wandelroute Landgoed Oostbroek Parkpad Van Park Naar Moeras
Van park naar moeras. (Foto: © Andrea van Lieshout)

Van park naar moeras

De parktuin grenst aan moerasgebied, een aardkundig monument zelfs. Van kronkelende paadjes door het park wandel je ineens over een bruggetje langs het water met uitzichten op het achterliggende weidegebied. Hier zie je een deel van de oude stroming van de Kromme Rijn terug, voordat deze in 1122 bij Wijk bij Duurstede werd afgedamd. Deze oude rivierbedding, die in 1992 door Utrechts Landschap is hersteld, is het thuis van vele watervogels en kent een unieke biodiversiteit. De loop van de Kormme Rijn is verder te volgen via de Mathildebrug. Via deze brug loop je over het drassige moerasgebied.

Kloostertuin

Dat het maar een klein gebied is wat deze wandeling beslaat, blijkt wel als je plots op een betegeld paadje langs de kloostertuin en de twee huisgeitjes van het landgoed wandelt. De kloostertuin wordt onderhouden door vrijwilligers van Utrechts Landschap en omvat een kruidentuin, vlindertuin, en langs de muren vind je leifruitbomen terug. Vanuit de kloostertuin loop j zo het terras van ‘t Winkeltje van Oostbroek op. Hier kun je wat drinken of het winkeltje bezoeken.

Wandelroute Landgoed Oostbroek Parkpad Kloostertuin
De Kloostertuin en boomgaard. (Foto: © Andrea van Lieshout)

Praktische informatie

  • De route is gemarkeerd met rode paaltjes.
  • In 't Winkeltje van Oostbroek kun je iets eten en drinken.
  • Het park leent zich voor een gezellige picknick, neem een kleedje mee.
  • Op het landgoed tref je ook route Melkspoor van 1 kilometer. Deze route is niet rolstoeltoegankelijk en honden zijn hier niet welkom.

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit landgoed? Ga naar de website van Utrechts Landschap. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden.

Download de route

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.