Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute Drentsche Aa: Oerlandschap (van Gogh-route)

Gebied / Regio
Drentsche Aa
Karakteristiek
Bosrijk
Afstand
11km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

Ontdek de 11 km lange wandelroute 'Verblijf in het oerlandschap' die je meeneemt in de wereld van Vincent van Gogh rond Nieuw-Amsterdam/Veenoord. Volg zijn sporen, bezoek zijn huis en laat je betoveren door het landschap dat hem inspireerde.

Startpunt
Naam
Van Gogh Huis
Straat
Veilingstraat 41
Postcode
7844 NX
Plaats
Veenoord
Wandelroute Drentsche Aa Oerlandschap Van Gogh
Nationaal Park de Drentsche Aa. (Foto: © Henk Hulshof, Getty Images)

Wanneer Vincent van Gogh op 11 september 1883 in Drenthe aankomt, wordt hij gegrepen door de pracht van de omgeving. Drie maanden lang omarmt hij de charme van Hoogeveen, Nieuw-Amsterdam/Veenoord en Zweeloo. Het Drentse landschap vormt een onuitputtelijke bron van inspiratie voor Van Gogh. Van Goghs tijd in Drenthe betekent een keerpunt in zijn artistieke reis, een tijd waarin hij de grondslag legt voor de vele meesterwerken.

Wandelroute Drentsche Aa: Oerlandschap

De betoverende wandelroute 'Verblijf in oerlandschap' van 11 kilometer voert je mee in de belevingswereld van Vincent van Gogh rondom Nieuw-Amsterdam/Veenoord. In de herfst van 1883 liet Vincent zich inspireren door verhalen van collega-kunstenaars en trok naar Drenthe. Zijn reis begon op het treinstation van Hoogeveen en vervolgde per trekschuit richting Zuidoost-Drenthe. Stap in de voetsporen van deze meester en ontdek de plekken die hij bezocht, schilderde en tekende. De 'Verblijf in oerlandschap'-route onthult wat Vincent hier beleefde en leidt je door het betoverende landschap waar hij zo verliefd op werd. 

Wandelroute Drentsche Aa Oerlandschap Van Gogh
Bovenaanzicht van de Drentsche Aa. (Foto: © Fokke Baarssen, Baarssens Images)
Wandelroute Drentsche Aa Oerlandschap Van Gogh
Huis van Van Gogh. (Foto: © Richard Broekhuijzen, CC0 Images)

Wandelroute Drentsche Aa – huis van Van Gogh

Bezoek het enige permanent toegankelijke huis waar Vincent verbleef en werkte in Nederland: het Huis van Van Gogh. Voorheen bekend als Logement Scholte, verwelkomde dit huis Vincent op 2 oktober 1883 en nam afscheid van hem op 4 december. De zes uur durende tocht per trekschuit vanuit Hoogeveen eindigde direct voor de deur van dit historische logement. Hier schreef Vincent geregeld brieven aan zijn broer, waarin hij advies gaf over omgaan met werkgerelateerde stress. De bovenkamer met eigen balkon bood hem een waardevolle bron van goed licht. Precies waar Van Gogh tegenwoordig in zijn schilderijen bekend om staat.

Wandelen Van Gogh-route, De Snikke

De Snikke, een boot van 11 à 15 meter met één imposante mast, speelde een essentiële rol in het vervoer rond 1883. Getrokken door een paard, doorkruisten deze schepen de kanalen. Vincent koos voor De Snikke met als eindstation Nieuw-Amsterdam/Veenoord. Wellicht aarzelde hij over het vinden van logement verder richting de Duitse grens. Ontdek dit stukje maritieme geschiedenis!

Wandelroute Drentsche Aa Oerlandschap Van Gogh
De Snikke. (Foto: © André Zwake, Drenthe.nl)
Wandelroute Drentsche Aa Oerlandschap Van Gogh
Herfst in de Drentsche Aa. (Foto: © Fokke Baarssen, Baarssens Images)

Oerlandschap - Korte Slagen

Ontdek het betoverende natuurgebied Korte Slagen, onderdeel van het Ermerveen. Ooit werden hier lange akkers uitgebaggerd, later gebruikt voor boekweitteelt en mogelijk de inspiratie voor Van Gogh's 'Landschap met veenstammen'. Dankzij bemaling is het nu een droog stukje natuurpracht.

Stap in het oerlandschap van Drenthe, net zoals Vincent dat deed. Hij was geen gewone landschapsschilder, maar een kunstenaar die menselijke figuren tot leven bracht in zijn werken. Hij geloofde sterk in de helende kracht van de natuur op zijn artistieke ontwikkeling, geïnspireerd door de kunstenaars van Barbizon in Frankrijk.

Praktische informatie

  • Volg de bruin-witte bordjes die de routes markeren en vind extra informatie op de informatiepanelen onderweg. Op enkele plekken bieden doorkijkpanelen een blik in het verleden en heden van de omgeving.
  • De routes zijn zowel online als bij lokale Tourist Info punten verkrijgbaar. De routes zijn rolstoelvriendelijk en daarmee ook geschikt voor kinderwagens en rollators.
  • Laat je verrijken door de podcasts met aanvullende informatie. Deze podcasts vind je online terug op de website van Drenthe.nl
  • Bij station Nieuw-Amsterdam is er parkeergelegenheid, het station is uiteraard ook goed te bereiken met het openbaar vervoer

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Drenthe.nl. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Download route

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.