Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute België: Brugse Ommeland

Gebied / Regio
Brugse Ommeland
Karakteristiek
Verhard en onverhard
Afstand
12.7km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Middeleeuwse burchten met kantelen en schietgaten, statige abdijen met hoge muren, feeërieke landhuizen, strakke Engelse of Franse tuinen... Het Brugse Ommeland is rijk aan dit soort plekken. Dat schitterende lokale erfgoed en alle bijhorende verhalen ontdek je in 2024 tijdens het themajaar ‘Kastelen en Abdijen’.

Startpunt
Naam
Parkeerplaats Tillegembos
Straat
Wittemolenstraat 128
Postcode
8200
Plaats
Sint-Michiels (Brugge)
Wandelroute België Brugse ommeland: Chartreuzinnenbos wandelen
(Foto: © Eva Hopstaken)

Tekst & foto’s: Eva Hopstaken 

Drie kastelen in een route

Kan het nog mooier? Vanuit de auto, direct op de route én ook meteen het eerste kasteel van de Drie Kastelenroute te pakken. Bouwen, bijbouwen, herbouwen en verbouwen lijkt het credo bij Kasteel Tillegem. Sinds de aanleg van dit prachtige waterslot in de 14e eeuw zijn momenteel alleen de kelders nog in oorspronkelijke staat. Even binnenkijken? Dat gaat helaas niet. Als een prins of prinses op de trappen poseren of door de tuin flaneren? Geen probleem.   

Via het Tillegembos, het oudste provinciedomein van West-Vlaanderen, stappen we, nog een keer over de schouder achteromkijkend, onder de statige hoge bomen verder naar het volgende kasteel.

Wandelroute België Brugse ommeland: Kasteel Tillegem
Kasteel Tillegem, één van de drie kastelen op de route. (Foto: © Eva Hopstaken)
Wandelroute België Brugse Ommeland: Kasteel Tudor
Het 'verlaten' kasteel op domein Tudor. (Foto: © Eva Hopstaken)

Engels of Vlaams?

Op het domein Tudor houden we halt bij het gelijknamige kasteel. Door de neotudorstijl van het – verlaten – kasteel wanen we ons niet bij onze Zuiderburen, maar spontaan even in Engeland. De bijbehorende kruidentuin heeft betere tijden gekend, snel wandelen we verder. Het Chartreuzinnenbos leidt ons van het ene landgoed naar het andere. De imposante bomen doen ons spontaan denken een sprookjesbos, maar bij kasteel Beisbroek gelooft men niet in sprookjes. Hier staat iets heel anders centraal. 

Wandelroute België Brugse Ommeland: Chartreuzinnenbos route
Het Chartreuzinnenbos, de brug tussen verschillende landgoederen. (Foto: © Eva Hopstaken)

Het staat in de sterren geschreven

Kasteel is in het Brugse Ommeland een ruim begrip. Waar een ‘echt’ kasteel dienstdeed als militaire vesting, vallen veel kastelen in deze beeldschone regio onder de rook van Brugge meer in de categorie landhuis. Dat is goed terug te zien in het statige witte pand dat luistert naar de naam Kasteel Beisbroek. Een villa, maar dan wel één met iets extra’s. In dit pand huist namelijk ook sterrenwacht Cozmix. Door de enorme telescoop vangen we een glimp van de zon op. In de bijbehorende filmzaal leren we alles over de sterren en over de eerste man op de maan. 

Op het terras van het Koetsenhuis slaan we de kaart van het Brugse Ommeland open. Een rondleiding op het kasteel van Loppem, binnenkijken in de kapel van de abdij van Zevenkerken, overnachten in B&B het Poortershuys op het domein van Kasteel Rooigem, het is duidelijk dat we nog lang niet alles hebben gezien. Bij lange na niet.  

Wandelroute België Brugse Ommeland; Kasteel Beisbroek
In Kasteel Beisbroek huist ook sterrenwacht Cozmix. (Foto: © Eva Hopstaken)

Drie kastelenwandelroute praktische informatie

  • Het is ook mogelijk te starten (en te eindigen) bij startplaats Parking Zeeweg (domein Tudor). 
  • De route is bewegwijzerd. Een wandelkaart is te koop (€4,-) via de webshop van het Brugse Ommeland of via dezelfde site is de route te downloaden als GPX of PDF. 
  • Cozmix is open voor individuele bezoekers op woensdagnamiddag, vrijdagavond en zondagnamiddag. Tijdens de Belgische schoolvakanties ook op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. Entrée: € 6,- per persoon. 
  • Het Koetsenhuis, een bistro in Sint-Andries is een fijne plek om even aan te leggen voor een kop koffie, een lunch of het plaatselijke bier genaamd Tietje.