Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute in Amsterdam: de Eilanden & Noord

Bijna elke wandelaar heeft zich wel eens ondergedompeld in het levendige centrum van onze hoofdstad. Maar wil je een keer het rauwe randje van Amsterdam ervaren? Ga dan eens op pad in Amsterdam-Noord en de Eilanden.

afbeelding van een ondergaande zon aan de kade met boten op Java-eiland Amsterdam.
Java-eiland, Amsterdam. (Foto: © Peter Dekker, Flickr)

Deze wandeling uit de stedengids time to momo Dichtbij voert je door wat ooit een werklustig havengebied was. Nu loop je op de Oostelijke Eilanden langs architectonische hoogstandjes en interessante bruggen. Eenmaal overgestoken naar Noord, ontdek je wat tegenwoordig het hipste gebied van Amsterdam is. Industrieel met een rauw randje en veel initiatieven op het gebied van kunst en horeca.

Amsterdam-Noord

Noord is het Brooklyn van Amsterdam en komt in steeds meer lijstjes voor als een van de hipste wijken ter wereld. Er is de boulevard langs het IJ, vanwaar je letterlijk van buitenaf naar de stad kunt kijken en je hoofd leeg kunt maken. Ook de horeca is hier ruim opgezet. Geen terrasjes binnen de lijnen, maar complete tuinen en stranden waar je geen last hebt van voorbijrazende trams en hordes toeristen. Waar Noord eerst echt een no-go was, trekken steeds meer hoogopgeleide Amsterdammers met jonge kinderen het IJ over om er te gaan wonen. Je woont dan buiten de drukte van de stad, maar je bent toch zo in de centrum.

Bovendien is er tegenwoordig altijd wat te doen. Overal strijken creatieve bedrijfjes en ondernemers neer, die inzien dat Noord charme heeft met een rauw randje. Prachtig, die oude scheepswerven met hun industriële uitstraling.

afbeelding van een kleurrijke caravan en schip in Amsterdam-Noord.
Amsterdam-Noord aan het IJ: kleurrijk. (Foto: © Hans Zeegers)

Java-eiland en KNSM-eiland

Ook het Java-eiland en KNSM-eiland, geroemd om de nieuwe architectonische hoogstandjes, zijn populair geworden. Deze plekken doen denken aan het moderne Rotterdam en hebben eveneens een geschiedenis van handel en scheepvaart. Hier kun je lekker uitwaaien op de kades en in alle rust de architectuur spotten.

afbeelding van mensen die met hun benen langs het water bungelen op het terras van Hannekes Boom.
Hannekes Boom. (Foto: © Hans Zeegers)

Routebeschrijving (16,6 km)

Vertrek op de Oosterdokskade (1). Ga voorbij de bibliotheek (2) links, steek de brug over en sla rechtsaf naar Hannekes Boom (3). Loop door naar Scheepskameel (4) of ga een stukje terug en vervolg de route naar links richting NEMO (5). Loop om het pand heen en sla rechtsaf bij Oosterdok (6). Volg het water tot Het Scheepvaartmuseum (7).

Ga de Kattenburgergracht in en volg deze tot de molen (8) en de brouwerij (9), of loop nog iets verder (10). Keer terug naar de brug, steek het water over en ga rechtdoor de Czaar Peterstraat in (11, 12). Net voor het viaduct kun je links voor pizza (13). Loop rechtdoor onder het viaduct door naar de Piet Heinkade. Steek over en ga na de tramhalte naar links, de trambaan over.

Je bent nu in het Rietlandpark. Loop via het Lloydplein (14) naar de Veemkade. Ga hier rechts en loop langs het water. Ga links over de brug naar het Java-eiland (15). Ga opnieuw links en wandel via de Bogortuin naar de negen bruggen (16). Loop terug door de tuin en vervolg je wandeling langs de Levantkade op het KNSM-eiland (17, 18). Ga links op het Levantplein, rechts en tweemaal links en wandel via de KNSM-laan (19) naar het Azartplein. Neem hier gratis pont 915 naar Noord.

Eenmaal daar kun je links in de Aambeeldstraat fijn aan het water zitten (20 - 22). Volg het water en loop links de Aambeeldstraat verder in en ga op het kruispunt naar links, het Gedempte Hamerkanaal op. Op het bedrijventerrein links vind je een visrestaurant (23). Loop terug en sla linksaf bij het Gedempte Hamerkanaal en ga bij het water rechtsaf. Neem de eerste links en ga na de supermarkt opnieuw naar links. Loop via de Motorwal en de Noordwal langs het water tot aan de plek waar de pont aanmeert aan het IJplein. Hier ga je rechtsaf naar de Meeuwenlaan en de eerste links, de Sixhavenweg in, die je volgt tot het water.

Steek de sluizen over, sla linksaf en loop langs het water op de Buiksloterweg. Ga nog even rechtsaf op de Ranonkelkade voor goede restaurants aan het Van der Pekplein (24, 25). Keer terug en loop langs het water door naar de Tolhuistuin (26). Vervolg de route voor het gebouw langs, steek de brug over en ga naar rechts om te schommelen op grote hoogte (27) of voor koffie (28).

Loop om de A’DAM Toren heen richting Eye (29). Loop langs het water en flaneer in het Oeverpark (30). Ga rechts de Bundlaan in en buig met de Grasweg mee naar rechts. Sla bij de Asterweg linksaf en bij de Chrysantenstraat rechtsaf. Loop aan het einde van de weg naar links, de Distelweg in tot je aan de rechterkant over het water kunt. Na de brug neem je de eerste links (31, 32). Loop verder over de Papaverweg en eindig op de NDSM-werf (33 – 37).

Download hier de routekaart
afbeelding van een buitenkunstwerk bij Tolhuistuin.
Tolhuistuin. (Foto: © Hans Zeegers)

9x Highlights onderweg

Wil je ook nog wat musea, horeca of andere highlights van de omgeving bezoeken tijdens je wandeling? Dan zijn dit 9 tips die je onderweg niet mag missen.

afbeelding van het NEMO Science Museum, een futuristisch groen gebouw achter een brug.
NEMO Science Museum. (Foto: © Marco Monster, Flickr)

NEMO Science Museum

Dit museum is het grootste wetenschapscentrum van Nederland. Op vijf etages staan wetenschappelijke en technologische doe- en denkdingen. Niet alleen leuk voor ‘wizzkids’; ook volwassenen met weinig verstand van natuurkunde en techniek kunnen hier een middag lol hebben en iets bijleren. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je licht-, water-, of windenergie opwerkt. Het dakterras, waar je ook naartoe kunt zonder het museum te bezoeken, is sowieso een te gekke plek voor een drankje.

Locatie: Oosterdok 2 (nabij Centraal Station)

Bekijk het museum

Het Scheepvaartmuseum

Een passender locatie hadden ze niet kunnen verzinnen voor de huisvesting van Het Scheepvaartmuseum: het gebouw werd vanaf 1656 gebruikt als pakhuis voor de oorlogsvloot van Amsterdam. Nu bekijk je er de verzameling schilderijen, scheepsmodellen, wapens en oude wereldkaarten. Buiten klim je aan boord van een replica van VOC-schip Amsterdam; het oorspronkelijke model stamt uit 1749.

Locatie: Kattenburgerplein 1 (Tram 26 Kattenburgerstraat)

Bekijk het museum

Java-eiland

Doet de sfeer op het Java-eiland je wellicht ergens aan denken? Juist... dit is het centrum van Amsterdam in een modern jasje. Op het kunstmatig aangelegde eiland in het IJ vestigde zich begin 20e eeuw de Stoomvaart Maatschappij Nederland, die de lijndiensten met Nederlands-Indië verzorgde. Met de dekolonisatie viel de handel vrijwel stil en raakte het eiland in verval. Lange tijd was dit het gebied van krakers, tot in de jaren 90 alles werd gesloopt. Nu staan er postmoderne grachtenhuizen, en worden er regelmatig evenementen georganiseerd.

Locatie: Tram 7, halte Azartplein

afbeelding van een gracht op Java-eiland, met nieuwbouwhuizen.
Java-eiland. (Foto: © Elisa Goudriaan, Flickr)
afbeelding van een kunstige fontein op KNSM-eiland.
Fontein Amphitrite. KNSM-eiland. (Foto: © Ge Riviera, Flickr)

KNSM-eiland

Net als het Java-eiland was ook het KNSM-eiland tot in de jaren 50 een belangrijke locatie voor de handel en het vervoer naar Nederlands-Indië. Hier was vanaf 1903 de Koninklijke Nederlandse Stoomboot Maatschappij (KNSM) gevestigd. Nu tref je hier naast de on-Amsterdamse hoogbouw en nieuwbouw nog altijd de dokterswoningen, een loods, het douanegebouw en de kantine van de NDSM. Ook de oude beeldengroep en fontein Amphitrite hebben de tand des tijds overleefd.

Locatie: Tram 7, halte Azartplein

A'DAM LOOKOUT

Swing over the edge op honderd meter hoogte bij A'DAM LOOKOUT, bovenop de iconische A'DAM Toren, en geniet van een prachtig uitzicht over de stad Amsterdam. Mocht deze schommel iets te gewaagd voor je zijn, drink dan iets in de rooftop bar of reserveer een plekje voor een bijzonder diner bij panoramarestaurant Moon.

Locatie: Overhoeksplein 5 (Pont 901, 907 Buiksloterweg)

Bekijk dit uitkijkpunt
afbeelding van een uitkijkpunt met schommels in Amsterdam.
A'DAM LOOKOUT. (Foto: © Alan Knight, Flickr)
afbeelding van een  wit futuristisch gebouw: het Eye Filmmuseum
Eye Filmmuseum. (Foto: © Nico Kuilman, Flickr)

Eye Filmmuseum

Bij Eye Filmmuseum kun je films en tentoonstellingen bezoeken. Eye heeft de grootste filmbibliotheek van Nederland met maar liefst 46.000 films, 50.000 foto’s en 41.500 affiches. Het futuristische gebouw werd in 2012 opgeleverd.

Locatie: IJpromenade 1 (Pont 901, 907 Buiksloterweg)

Bekijk het museum

Oeverpark

Met het Oeverpark heeft Amsterdam nu eindelijk een boulevard aan het water. Je ziet hier onder meer een ‘iepen arboretum’ (een iepentuin) met meer dan dertig soorten iepen. Aan de overkant van het water ligt het imposante centraal station. De overkapping van het busstation telt wel 4.500 glasplaten.

Locatie: Oeverpark (Pont 901, 907 Buiksloterweg)

afbeelding van een moderne skyline aan het water, bij Oeverpark Amsterdam.
Oeverpark Amsterdam. (Foto: © Karun Antony, Flickr)

Hotel De Goudfazant

In deze gigantische loods zit een van de beste restaurants van Amsterdam verstopt. Bij Hotel de Goudfazant eet je een seizoensgebonden maaltijd voor een prima prijs. Binnen heerst een fijne, ongedwongen sfeer, en ’s zomers lonken de picknicktafels aan het water.

Locatie: Aambeeldstraat 10h (Pont 902 IJplein, 915 Zamenhofstraat)

Bekijk het restaurant
afbeelding van jonge mensen die een drankje drinken op het strandterras van Pllek.
Pllek, Amsterdam. (Foto: © Hans Zeegers)

Restaurant Pllek

Pllek noemt zichzelf een ‘creatieve hang-out’, waar je in het weekend terecht kunt voor yogalessen, conscious films (films die je aan het denken zetten) en detox-cocktails. Je kunt er ook een biologische sandwich gemaakt met streekproducten krijgen of van een goede, duurzame maaltijd genieten. Buiten het uit zeecontainers opgebouwde pand zit je heerlijk op het strandachtige terras.

Locatie: TT Neveritaweg 59 (Pont 903, 905, 906 NDSM)

Bekijk het restaurant

Stedengids 'time to momo Amsterdam'

Time to momo Dichtbij
De wandelroute van Amsterdam, de Eilanden & Noord, komt uit time to momo Dichtbij. In de gids vind je nog veel meer bezienswaardigheden onderweg op deze route, en ook nog een aantal andere stadswandelingen. 

Op de site van time to momo vind je nog veel meer inspiratie voor jouw stedentrips, zoals naar Nijmegen, Eindhoven, Maastricht of andere steden in binnen- en buitenland. Neem een kijkje, voordat je op pad gaat!

Bekijk de stedengidsen
afbeelding van een gids over Amsterdam en de stedengids Dichtbij.
De stedengids Amsterdam + Dichtbij.