Wandelen langs herinneringen in de Airborne Region
In de omgeving van Arnhem en Ede liggen verschillende wandelroutes die je meenemen naar de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Op deze pagina lichten we vier indrukwekkende routes voor je uit.
In de omgeving van Arnhem en Ede liggen verschillende wandelroutes die je meenemen naar de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Op deze pagina lichten we vier indrukwekkende routes voor je uit.
In de Airborne Region vind je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren, bossen, steden en dorpen. Hier liggen verschillende wandelpaden die je meenemen naar de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.
Operatie Market Garden, die plaatsvond in september 1944, was een van de grootste geallieerde operaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het militaire offensief had als doel om de bruggen bij de Maas, Waal en de Rijn in Nederland in handen te krijgen om zo een snelle opmars richting Berlijn te forceren en voor kerst een einde te maken aan de oorlog. Het was een zeer ambitieus plan dat uiteindelijk om diverse redenen mislukte.
Na succesvol de brug bij Nijmegen veroverd te hebben, slaagden de geallieerden er niet in de laatste brug bij Arnhem te veroveren, dit werd de spreekwoordelijke ‘brug te ver’. Een hevige strijd verwoestte de gehele binnenstad van Arnhem en trof de omgeving diep. De dramatische Slag om Arnhem is een zwarte bladzijde in onze geschiedenis.
Om de indrukwekkende verhalen en de slachtoffers te blijven herinneren, lichten we hier vier speciale wandelroutes uit. De routes bij Driel, Arnhem, Oosterbeek en Ede vertellen verhalen over de strijd en nemen je mee langs monumenten en belangrijke locaties uit de oorlog. Bekijk de uitgebreide routeinformatie, kom wandelen en duik in het indrukwekkende verleden van de Airborne Region.
Wandel door het mooie Betuwse landschap en stap in de voetsporen van de 1e Poolse Onafhankelijke Parachutisten Brigade die hier vocht tijdens Operatie Market Garden. Deze lang vergeten divisie, onder bevel van generaal Sosabowski, had als doel verschillende bruggen in Arnhem en Oosterbeek te bezetten en Duitse luchtafweerstellingen te vernietigen. Tijdens deze wandeling kom je langs belangrijke historische locaties in en rondom Driel zoals de landingsterreinen van de parachutisten en het hoofdkwartier van Sosabowksi.
In deze video kom je meer te weten over de wandelroute in Driel:
Deze route neemt je mee over goed begaanbare paden door een natuurgebied van bos en heide dat in alle jaargetijden prachtig is. Meer dan vijfenzeventig jaar geleden was dit gebied onder meer het toneel voor de luchtlandingen tijdens Operatie Market Garden. Bij het startpunt van de route zie je het indrukwekkende landmark ‘Vensters op het Verleden’ dat herinnert aan die gebeurtenis op 18 september 1944. Verder wandel je langs diverse monumenten en informatiepanelen die je het verhaal vertellen over de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog in dit gebied.
Bekijk hier een video over wandelen in de Dropzone Ede:
In september 1944 is de stad Arnhem het podium van zware gevechten en bombardementen tijdens de Slag om Arnhem. Wanneer de gevechten eindigen, ontvluchtten bijna 100.000 mensen hun huizen en Arnhem blijft achter als een spookstad. Deze wandeling neemt je mee langs 25 luisterplekken die het indrukwekkende verhaal vanuit drie oogpunten vertellen. Kies voor het militaire verhaal, dat van de inwoner of van een kind. Of beluister ze door elkaar en dompel je onder in het Arnhem van 1944.
In deze video krijg je een impressie van de Airborne stadswandeling Arnhem:
De perimeter was een hoefijzervormige verdedigingsline rondom Oosterbeek waarin de Britse en Poolse troepen waren teruggedrongen tijdens de Slag om Arnhem. In dit gebied hielden de geallieerden negen dagen stand onder voortdurende Duitse aanvallen. De perimeterwandeling gaat langs plekken van grote slagen, klein leed en moedige acties, langs oude landgoederen, voormalige noodhospitalen en nog steeds zichtbare sporen van de oorlog.
Bekijk hier een video over de Perimeterroute Oosterbeek:
Op Visit Arnhem vind je nog veel meer informatie over wandelen in de Airborne Region. Je kunt bijvoorbeeld op pad met een gids die gespecialiseerd is in de Slag om Arnhem. En je vindt er meer informatie over de Liberation Route Europe, een internationale herdenkingsroute. Neem een kijkje op de onderstaande site.