Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Waar kun je wandelen in stilte?

Echte stilte is zeldzaam. Tijdens een wandeling hoor je bijna altijd wel ergens voorbijrazend verkeer of pratende mensen. Waar kun je in Nederland nog wandelen in stilte, met alleen het geluid van de vogels of de wind die door de bomen ruist?

afbeelding van een bordje: stiltegebied.
Foto: © Imke Zijm, Shutterstock

Op de laatste zondag van oktober is het de Dag van de Stilte. Deze dag is in het leven geroepen om de waarde en de werking van stilte onder de aandacht te brengen bij een zo breed mogelijk publiek. Er worden door het hele land stilte-activiteiten georganiseerd. Maar je kunt ook zelf op zoek naar de stilte door een mooie wandeling te maken. Het is in Nederland nog best lastig om stille plekken te vinden. Snelwegen, drukke N-wegen, overvliegende vliegtuigen en andere mensen in de natuur verstoren al snel de rust. Daarom helpt Wandel.nl je op weg met deze wandeltips.

afbeelding van een bos.
(Foto: © Shutterstock)

Amerongse Bos, Utrecht

In boswachterij Amerongen begeef je je in een stiltegebied. In deze gebieden wordt door de provincies de stilte voor mens en dier beschermd en is het geluidsniveau onder de 40 decibel. Wie de Amerongse bossen in gaat, zal oog in oog komen te staan met flinke hoogteverschillen. Maar die leiden wel naar de mooiste plekjes! Geniet van het uitzicht dat reikt tot de Betuwe of kom even heerlijk tot rust onder De Eenzame Eik tijdens de Leemkuilwandeling van 6,7 kilometer.

Bekijk de route

Midden-Delfland, Zuid-Holland

Stilte in de Randstad? Ja zeker! Ook in de Randstad zijn genoeg stiltegebieden te vinden. Tussen Vlaardingen, Delft en Naaldwijk ligt Midden-Delfland, waar je urenlang in stilte kunt rondwandelen. Vanaf TOP Schipluiden starten diverse wandelroutes en ook via Vereniging Midden-Delfland heb je een ruime keuze uit wandeltochten in stilte.

Bekijk de routes
afbeelding van het landschap in Midden-Delfland.
(Foto: © Shutterstock)
afbeelding van een paaltje met een markering voor wandelaars in het Dwingelderveld.
(Foto: © Ronald Wilfred Jansen, Shutterstock)

Nationaal Park Dwingelderveld, Drenthe

In 2020 werd het Dwingelderveld uitgeroepen tot het stilste gebied van Nederland. De gemeten geluidwaarden liggen hier onder de 30 decibel en dat is voor Nederlandse begrippen muisstil. We hebben het hier dan wel over de afwezigheid van storende, voor de omgeving vreemde geluiden, zoals wegen. Op het Dwingelderveld overheersen de geluiden van flora en fauna. Wil je er even in stilte van genieten? Neem dan plaats op het Stiltebankje, dat bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in Ruinen staat.
Natuurmonumenten heeft meerdere gemarkeerde wandelroutes in dit gebied, variërend van 2 tot 13 kilometer.

Bekijk de routes

Asbroekerheide, Limburg

De Asbroekerheide, nabij Roggel in Midden-Limburg, werd ook genomineerd voor het Stilste gebied van Nederland en belandde in de top drie. Het bosgebied is een oud heideontginningsgebied en bestaat nu voornamelijk uit aangeplant naaldbos. Maar er is ook nog levend stuifzand te vinden bij de Kirkelsberg. De wandeling van ruim 14 kilometer voert je onder meer over de Asbroekerheide, maar laat je nog veel meer mooie plekjes zien, zoals het Leudal.

Bekijk de route
afbeelding van een zonsondergang op de heide.
(Foto: © Shutterstock)

Haaksbergerveen, Overijssel

Achter Enschede, op de grens met Duitsland, ligt het hoogveengebied Haaksbergerveen. Evenals de Asbroekerheide eindigde dit gebied in de top drie van de meest stille gebieden in Nederland. Staatsbosbeheer werkt hier aan natuurherstel om het hoogveen en natte heide te herstellen en te behouden, wat ten gunste komt van de biodiversiteit en CO2-opslag. Ontdek dit gebied met de gemarkeerde wandeling van 4,5 kilometer.

Bekijk de route

Meer weten over stiltegebieden?

Via Atlas Leefomgeving ontdek je alle stiltegebieden in Nederland.