Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen in Montferland: tips

In Montferland liggen heel veel mooie wandelroutes, die ook in de herfst en de winter de moeite waard zijn. Wandel.nl geeft je tips voor een dagje wandelen in dit bosrijke heuvelgebied aan de Duitse grens. Of misschien zelfs wel voor meerdere dagen wandelen.

Header | Wandelen in montferland tips

Bosrijke heuvels, uitgestrekte velden en historische dorpjes: Montferland heeft wandelaars veel te bieden. Wandel.nl zocht vier mooie wandelroutes in Montferland uit. Met tot slot een paar tips om je wandeldag compleet te maken.

Afbeelding 1 | Wandelen in montferland tips

Tip 1: Montferlandse Toppen Wandelroute

De Montferlandse Toppen Wandelroute is een kolfje naar de hand van wandelaars die flinke heuvels willen trotseren. De route van ruim 42 kilometer telt maar liefst 18 toppen, uniek voor Nederlandse begrippen. Deze heuvels zijn 200.000 jaar geleden in de ijstijd ontstaan. In de herfst heb je vanaf deze toppen grenzeloze vergezichten over de kleurrijke boomtoppen. Letterlijk, want je kijkt zo Duitsland in.

Op iedere top kun je met je smartphone een QR-code scannen, waarna je informatie krijgt te zien over de heuvel waarop je staat. Bijvoorbeeld dat de 85 meter hoge Hulzenberg vroeger dienst deed als slee- en skipiste. Wandel je de route als er sneeuw ligt (zeker een aanrader), dan waan je je nu nog steeds in een wintersportgebied. Bovenop de heuvel zorgt een hoge uitkijktoren voor een nog weidser uitzicht. Op deze pagina vind je meer informatie over de Montferlandse Toppen Wandelroute. Tevens is deze route gratis te verkrijgen in de Pancratiuskerk te ’s-Heerenberg.

Tip 2: Stadswandeling ’s-Heerenberg

Wandel je liever iets korter en langs de cultuurhistorie van Montferland? Dan is de 4 kilometer lange stadswandeling in ’s-Heerenberg een aanrader. Door oude straatjes in het centrum van het stadje wandel je door de tuinen van het voormalig klooster Gouden Handen naar Kasteel Huis Bergh, het grootste nog bestaande middeleeuwse kasteel van Nederland. Ooit was dit het stamslot van machtige heren en graven, tegenwoordig kun je rond dit kasteel mooi wandelen. 

Tips:

Huis Bergh
Huis Bergh, foto: Froukje Sevensma

Tip 3: Wandelen door de Nevelhorst

De Nevelhorst is een recreatiegebied bij Didam. Het gebied is ontstaan in de Tweede Wereldoorlog, toen er zand werd afgegraven voor de aanleg van de snelweg tussen Emmerich en Utrecht. Na de oorlog werd de plas gebruikt als natuurzwembad.

In het gebied rond de waterplas zijn twee wandelroutes uitgezet: het Nevelhorstpad van 4,5 kilometer (volg de blauwe pijlen) en het Laarzenpad van 6,5 kilometer (volg de groene pijlen). Zie je boven het water een blauwe flits? Let dan goed op, het zou zomaar een ijsvogel kunnen zijn. Goede plek om je wandeling te starten is de parkeerplaats aan het Nevelhorstpad in Didam. Via deze link kun je een folder met extra informatie bekijken.

Bergerbos

Tip 4: Wandelen langs loopgraven

In het Bergerbos ligt een bijzonder stukje geschiedenis dat nog steeds zichtbaar is. In het gebied liggen nog de loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog. Nederland was in deze oorlog neutraal, maar dit deel van het Bergherbos lag toen nog op Duits grondgebied. In 1916 en 1917 legden de Duitsers verdedigingswerken in het gebied aan. Een paar jaar geleden is een deel van de loopgraaf hersteld en hierin kun je nu een kijkje nemen. Langs de loopgraven gaat de 9 kilometer lange Erfgoedroute Bergherbos. De route is te lopen met een app. Hier vind je meer informatie over deze route. Tevens is deze route gratis te verkrijgen in de Pancratiuskerk te ’s-Heerenberg.

Leuk om te doen tijdens of na je wandeling

Duik in het verleden

Wil je meer weten over de rijke geschiedenis van ’s-Heerenberg en omstreken? Combineer je wandeling dan met een bezoek aan het Stadsmuseum Bergh. In dit kleine museum stap je in het spannende verleden van het Montferland. Oorlog, macht, geld en zelfs heksen, het komt allemaal voorbij. Rond kerst is er een expositie van kerststallen.

Bezoek een molen

In Montferland staan diverse molens. Deze kun je van de buitenkant bekijken als je er langs wandelt, maar sommige molens zijn ook van binnen te bezichtigen. Een bijzondere molen in het Montferland is De Grafelijke Korenmolen in Zeddam. Deze toren werd al in 1450 gebouwd en is daarmee één van de oudste torenmolens van Europa. Ambachtelijke molenaars malen nog regelmatig meel in deze molen. Als de wieken van de molen draaien, dan kun je er een bezoekje brengen.

Sta oog in oog met een wolharige neushoorn

Nu kun je reeën en dassen tijdens je wandeling door het Montferland tegenkomen, 200.000 jaar geleden liepen er wolharige neushoorns en mammoeten in dit gebied rond. In Bezoekerscentrum Min40celsius in Varsselder (bij Ulft, net buiten Montferland) kun je alles te weten komen over het landschap van het Montferland en de Achterhoek en van zijn vroegste bewoners. Het centrum is iedere woensdag- en zondagmiddag geopend.

Rust uit in een gezellig café of restaurant

Zeker bij koud weer is het fijn om je na afloop van je wandeling op te warmen in een gezellig café of restaurant. Daar zijn er diverse van in het Montferland. Een mooie plek om je wandeling te starten (en te eindigen) is Uitspanning ’t Peeske bij Beek. Dit restaurant dankt zijn naam aan de gelijknamige stuwvijver, ooit aangelegd voor een watermolen. Je wandelt vanaf deze locatie zo de Montferlandse bossen in.

 

Meer lezen over de natuur in Montferland?

In Magazine Wandel.nl nummer 3-2021 neemt boswachter Janine Pelgrum je mee naar de mooiste plekken in Montferland. Je kunt Magazine Wandel.nl bestellen in onze webshop. Leden van KWBN met het alles-in-1-pakket ontvangen magazine Wandel.nl vier keer per jaar.