Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen in minder bekende natuurgebieden: Zuid-Nederland

Nederland is prachtig! In deze serie nemen we je mee naar nog relatief onbekende natuurgebieden in de verschillende regio’s in Nederland. In dit artikel tippen we je vijf mooie wandelgebieden in het zuiden van het land.

De Sint Jansberg
De Sint Jansberg, foto: Andrea van Lieshout

Landgoed Visdonk - Roosendaal

Schurend aan de Rucphense Bossen ligt Landgoed Visdonk. Onder de rook van Roosendaal tref je een afwisselend gebied van landbouwgronden omringd door karakteristieke houtwallen, bossen, heide en het Rozenven. De naam Visdonk komt van de woorden ‘fis’ (bunzing) en ‘donk’ (zandige ophogingen in moerasgebied). Wie weet heb je geluk en kom je deze kleine marterachtige tegen. Zo niet, dan valt er genoeg moois te zien op de verschillende wandelroutes met ieder hun eigen karakter.

Routes en parkeren

Landgoed Visdonk
Landgoed Visdonk, foto: Wikimedia - jace48
De Meinweg
De Meinweg, foto: Wikimedia - Femmark

Nationaal Park De Meinweg – Herkenbosch

Op de grens van Nederland en Duitsland, ter hoogte van Roermond, ligt Nationaal Park De Meinweg. Het park is van grote geologische en cultuurhistorische waarde. Door de erosie die de Maas en Rijn in het verleden veroorzaakt hebben, alsmede verschuivingen in het aardoppervlak, is een terrassenlandschap ontstaan met hoogteverschillen tot 50 meter. Beken, uitgestrekte bossen, heidevelden en vennetjes bieden nu een thuis aan een variëteit van flora en fauna. Zelfs de adder laat zich hier weer zien.

De naam Meinweg komt van het Keltische woord ‘gemeyne’, wat ‘gemeenschappelijk’ of ‘samen’ betekent. Was het gebied eeuwen geleden een rijk bebost gebied, door de intensieve houtkap door de omliggende dorpen, die dit gebied deelden en bestuurden, bleef er niets over dan kale heide. Het intensieve gebruik van het gebied ging door tot ver in de 20e eeuw. Pas sinds enkele tientallen jaren krijgt de natuur in De Meinweg weer de vrije hand.

Routes en parkeren

In Nationaal Park De Meinweg is de keuze uit verschillende wandelroutes aanzienlijk. Kijk voor een overzicht op de kaart en kies voor de optie ‘wandelroute’. Hier zie je ook waar je het makkelijkst kan parkeren (gratis).

 

Sint Jansberg – Plasmolen

Is dit Nederland? De stuwwal, die in de ijstijd is ontstaan, leent zich uitstekend voor het maken van uitdagende wandelkilometers. Hier wandelen is alsof je een reis door de tijd maakt. De eeuwenoude watermolen, de Bovenste Plasmolen die uit 1725 dateert, is gerestaureerd en in de zomermaanden te bezoeken. Nog verder terug in de tijd ga je met een bezoek aan de restanten van de Romeinse villa. Een kunstwerk van stalen buizen geeft een idee van de omvang van het gebouw. De oplettende wandelaar ziet in dit gebied ook de sporen van de Tweede Wereldoorlog terug.

De paden glooien omhoog en omlaag over de heuvel en door het moerasgebied onderaan de stuwwal. Onderweg kom je tal van bijzondere punten tegen, zoals de Helkuil waar kraakhelder  bronwater opborrelt, wat via de Helbeek naar beneden stroomt.

De Sint Jansberg
De Sint Jansberg, foto: Andrea van Lieshout

Vergeet ook Koningsven-De Diepen niet te bezoeken ten zuiden van de stuwwal. Dit natuurgebied in ontwikkeling is in ere hersteld tot een vochtig en venig gebied, zoals 100 jaar geleden.

Routes en parkeren

Momenteel worden de wandelroutes aangepast en verlegd. Daarom staan de routes niet op de website van Natuurmonumenten. De entrees van het gebied zijn open en ter plekke volg je de routes middels markering. Natuurmonumenten ziet in de coronatijd een toenemende drukte in dit gebied. Vermijd daarom de drukte en kies voor een moment dat het wat rustiger is.

Vanaf Eethuis De Diepen lopen twee wandelroutes richting de Sint Jansberg.

De gentiaan
De gentiaan, foto: Sushuti via Pixabay

Dal van de Roode Beek - Schinveld

Nabij Schinveld, op de grens van Nederland en Duitsland, vind je het Dal van de Roode Beek. De legende vertelt dat rond het begin van de jaartelling een lokale Germaanse stam hevig strijd voerde met de Romeinen, waardoor de beek bloedrood kleurde. Maar de oorzaak van de rode kleur van de beek is minder luguber. Het ijzerrijke water dat vanuit het venige gebied stroomt, veroorzaakt de rode kleur.

Het kleine natuurgebied is van grote waarde voor de flora en fauna. De combinatie van vochtige heide en hellingveen is de ideale voedingsbodem voor onder andere diverse soorten gentiaan en veenbes. Je kunt ook oog in oog komen te staan met de Schotse Hooglanders die hier grazen.

Routes en parkeren

Zoek je eigen weg en start vanaf de Mariabergstraat en volg de Roode Beek in zuidwaartse richting. Zo kom je in het Schutterspark ten oosten van Brunssum. Hier kun je een blotevoetenpad lopen.

Vanuit Brunssum loop je direct het Schutterspark in. Verdwalen in dit natuurgebied is nagenoeg onmogelijk: het gebied is niet zo groot en ligt ingesloten tussen het dorp Brunssum en een aantal wegen.

Het Merkske – Baarle Nassau

Zo’n idyllisch plekje waar de tijd stil is blijven staan en waar beekjes zelf hun weg zoeken en door het landschap meanderen. Vlak onder Breda, letterlijk op de grens met België, vind je Het Merkske. Doordat boeren dit beekdal ongemoeid lieten heeft Het Merkske zijn 19e-eeuwse karakter behouden. Het bekenstelsel beslaat 16 kilometer aan kronkelende beekjes en wordt omgeven door bloemrijke graslanden, heidevelden en akkers. In dit grensgebied is het heerlijk wandelen en kun je je ogen de kost geven aan de vele planten- en dierensoorten die in dit natuurgebied voorkomen.

Het Merkse | waterlelies
In Het Merkske groeien veel waterlelies, foto: Thomas B. via Pixabay

Routes en parkeren

De wandelroutes in dit gebied zijn te downloaden via Staatsbosbeheer en variëren van 4,5 tot 9,5 kilometer. Uiteraard zijn de wandelingen met elkaar te combineren. Houd er rekening mee dat een aantal routes de Belgische grens overschrijdt.

Oproep

Ken jij nog een ander nog relatief onbekend natuurgebied in het zuiden van het land? Mail je tip dan naar redactie@wandel.nl, zodat we deze kunnen toevoegen aan dit overzicht.