Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen in minder bekende natuurgebieden: West-Nederland

Nederland is prachtig! In deze serie nemen we je mee naar nog relatief onbekende natuurgebieden in de verschillende regio’s in Nederland. In dit artikel tippen we je vijf mooie wandelgebieden in het westen van het land.

Zeevang Soesterbeek
Orchideeën bij het Zwanenwater
Orchideeën bij het Zwanenwater, foto: Shutterstock

Zwanenwater – Callantsoog

Nabij Callantsoog tref je de twee grootste duinmeren van West-Europa in duingebied het Zwanenwater. Ieder seizoen biedt dit duingebied weer verrassingen. Het is een thuis voor vele vogels die hier broeden of op doortrek zijn. Door de glooiende duinen heb je prachtige uitzichten over het gebied.

De twee meren zijn in de 18e eeuw ontstaan door de stijgende grondwaterspiegel en het regenwater wat er in bleef staan. De combinatie van moerasnatuur en duin zorgen voor de nodige afwisseling tijdens je wandeling.

Van mei tot juli bloeien de duizenden orchideeën en toveren ze het duingebied om in een kleurrijke pracht. In augustus gevolgd door de bloei van de paarse struik- en dopheide.

Routes en parkeren

Tussen zonsopgang en zonsondergang is het gebied toegankelijk. Er zijn twee wandelroutes in het gebied. Leden van Natuurmonumenten en kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Niet-leden betalen €3,- per persoon voor een dagkaart. Automaten staan bij de entree van het natuurgebied.

Oranjezon
Oranjezon, foto: Wikimedia - Chris06

Natuurgebied Oranjezon – Oostkapelle

Tussen Domburg en Oostkapelle ligt het natuurgebied Oranjezon. Het voormalige waterwingebied biedt een thuis aan onder meer reeën en damherten. De geschiedenis van Oranjezon gaat terug naar de 13e eeuw toen de schorren westelijk van Vrouwenpolder werden ingedijkt en strandzand vanuit Domburg verwaaide en de eerste duinen vormde. De naam Oranjezon komt van de eerste eigenaren: de heren van Nassau, later de prinsen van Oranje.

Van weidegrond en jaaggebied op konijnen tot waterwingebied. Het menselijk gebruik heeft zijn sporen nagelaten. Door de waterwinning droogde het gebied uit, maar door het huidige natuurbeheer krijgt de natuur het weer voor het zeggen. Een gevarieerd landschap met duinen, struweel, loofbos, duinvalleien en duingrasland.

Routes en parkeren

Routes en parkeren

In het gebied zijn vier wandelroutes uitgezet, variërend van 2,5 tot 6,5 kilometer.

 

De grutto
De grutto, foto: Elsemargriet via Pixabay

Polder Noord-Kethel – Schiedam

Onder de rook van Rotterdam ligt een klein poldergebied dat een bezoekje meer dan waard is. Polder Noord-Kethel is aangemerkt als weidevogelreservaat en in dit veenweidegebied heb je kans onder meer de grutto en de kievit te spotten. Hollandser dan dit wordt het niet!

Ingeklemd tussen de steden Rotterdam, Den Haag en Delft is de bewoonde wereld nooit ver weg. Des te meer van waarde is dit stukje natuur. Tijdens het wandelen ervaar je de rust van de polder, maar blijf je altijd in contact met de skyline van Rotterdam.

Let op: tijdens het broedseizoen van 1 maart tot 1 juli is de polder niet toegankelijk. Je kunt wel delen van de onderstaande wandelroutes lopen.

Natuurgebied Hellegatsplaten
Natuurgebied Hellegatsplaten, foto: Wikimedia - Cor Lemmers

Vogelboulevard Hellegat-Ventjager – Goerree-Overflakkee

De natuur vindt altijd een weg, als het maar de kans krijgt. Na aanleg van de Philipsdam in de Haringvliet vielen de slikken en gorzen van Krammer en Volkerak droog. Een prima voedingsbodem voor planten die tegen een beetje zout kunnen, zoals zeekraal en de zeeaster. De Hellegats- en Ventjagersplaten trekken ook veel vogels aan. Daarom raden we je deze wandeling aan. Door het gebied lopen verscheidene wandelpaden en kun je vier vogelkijkhutten en een uitkijktoren bezoeken, die gezamenlijk de Vogelboulevard vormen. Wie weet spot jij een zeearend, visarend, lepelaar of flamingo!

Routes en parkeren

Start je wandeling vanaf één van de onderstaande parkeerplaatsen en struin lekker rond.

  • Vogelkijkhut Lepelaar, Bosweg 3257, Ooltgensplaat
  • Vogelkijkhut Zwartkopmeeuw, Steigerdijk 1130, Ooltgensplaat
  • Vogelkijkhut De Kluut, Bosweg 3257, Ooltgensplaat
  • Vogelkijkhut Adolfsgat, Volkerakdam 3258, Den Bommel
  • Uitkijktoren, Steigerdijk 20, Ooltgensplaat
Koeien in Zeevang
Koeien in Zeevang, foto: StudioKlick via Pixabay

Zeevang

Wie kent de verhalen van de ondeugd Dik Trom niet? En wie is niet geïntrigeerd door de geschiedenis van de Zuiderzee? Alles komt samen in Zeevang, een natuurgebied tussen Oosterhuizen in het noorden en Edam in het zuiden. Een gebied met een rijke historie en nog rijker aan weidevogels. Een landschap vol smalle graslanden, brede sloten en lintdorpen op de dijken en aan de dijk het weidse uitzicht over het IJsselmeer.

Let op: in het broedseizoen (april-juni) zijn delen van wandelroutes niet toegankelijk. De openbare wegen zijn wel open. Loop een route vanuit Oosterhuizen via Warder, de Burgemeester M.C. Kooimanweg en de Klemweg. Vanaf hier heb je een prima zicht op de weilanden.

Oproep

Ken jij nog een ander nog relatief onbekend natuurgebied in het westen van het land? Mail je tip dan naar redactie@wandel.nl, zodat we deze kunnen toevoegen aan dit overzicht.