Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen in minder bekende natuurgebieden: Oost-Nederland

Nederland is prachtig! In deze serie nemen we je mee naar nog relatief onbekende natuurgebieden in de verschillende regio’s in Nederland. In dit artikel tippen we je vijf mooie wandelgebieden in het oosten van het land.

Header | Wandelen in minder bekende natuurgebieden: Oost-Nederland
Veld vol zonnebloemen in de Achterhoek, foto: Shutterstock

Engbertsdijksvenen – Sibculo

De Engbertsdijksvenen tussen Sibculo en Kloosterhaar is een uitgestrekt hoogveengebied. Ooit bedekte dit hoogveengebied het noordoosten van Nederland. In de 15e eeuw begonnen monniken van het klooster in Sibculo met het afgraven van het veen hier in de omgeving. Van dit klooster resteren nog de waterput en kloostertuin in Sibculo.

Het overgebleven hoogveengebied is nu onderdeel van Natura 2000. Midden in de Engbertsdijksvenen ligt nog een hoogveenrestant van ongeveer vijf meter dikte in de oorspronkelijke staat. Door de maatregelen die Staatsbosbeheer heeft genomen, krijgt de natuur kans te herstellen. Geniet van de waterplassen, de zandkop en heidevegetatie en kijk vanaf het Uitkijkpunt De Pluus uit over het gebied.

Routes en parkeren

Afbeelding 1 | Wandelen in minder bekende natuurgebieden: Oost-Nederland

Springendal – Hezingen

Het Twentse landschap is knus en oer-Nederlands. Het Springendal is juist weer een romantisch landgoed op het boerenland. Een variatie van bos en akkerlanden met boerderijen, schilderachtige vijvers en smalle beekjes met watervalletjes, vlonderpaadjes, beukenlanen en heidevelden en waar de grafheuvels verraden dat hier duizenden jaren geleden al mensen woonden. Niet voor niets is dit landgoed de trots van Twente. Wie in het voorjaar dit gebied gaat verkennen kan zich vergapen aan de bloeiende orchideeën.

Routes en parkeren

Afbeelding 2 | Wandelen in minder bekende natuurgebieden: Oost-Nederland
Het Springendal, foto: Wikimedia - Anitet

Boelekeerlspad - Zelhem

Wandel door oude en nieuwe natuur, over graspaden tussen de landerijen door en zorg dat je de boelekeerl niet tegen komt. De verhalen rond deze boeman joegen in vroeger tijden kinderen angst aan en hielden ze zo weg van poelen, sloten en putten. Wie de ogen goed open houdt, komt de boelekeerl tegen… De wandelroute is een initiatief van buurtbewoners en laat je kennismaken met het afwisselende landschap dat door ruilverkaveling is ontstaan en  de gastvrije Achterhoek en één van haar legendes.

Route en parkeren

Wandelroute Boelekeerlspad Heidenhoekse Vloed – 6,4 kilometer

Landgoed Loenen – Slijk-Ewijk

In de Betuwe, aan de Waal, ligt Heerlijkheid Loenen. Dit landgoed dateert al uit de Middeleeuwen, maar het kasteel is door oorlogen en dijkdoorbraken meerdere keren weggevaagd. Een overblijfsel van één van de dijkdoorbraken is de buitendijkse Zwarte Kuil. Een kolk die is ontstaan bij de dijkdoorbraak van februari 1644.

Het huidige jachthuis dateert uit de 18e eeuw. Kenmerkend voor het landgoed is de monumentale Grote Allee, een lange rechte laan van 1,5 kilometer. Nabij het landgoed ligt Strandpark Slijk-Ewijk. Deze plas is ontstaan door zandwinning voor onder meer de aanleg van de A50 en doet nu dienst als recreatiegebied.

Twee wandelingen met allebei een eigen karakter, die ook samengevoegd kunnen worden. 

Routes en parkeren

Afbeelding 3 | Wandelen in minder bekende natuurgebieden: Oost-Nederland
Landgoed Loenen bij Slijk-Ewijk, foto: Wikimedia - Apdency

Landgoed ’t Waliën - Lochem

Wil je er een dagje op uit trekken en een fijne lange wandeling maken? Bezoek dan eens de vier landgoederen van De Graafschap. Landgoederen Velhorst, ‘t Enzerinck en ’t Waliën en natuurgebied Grote veld staan garant voor een overdosis aan natuur en cultureel erfgoed. Van het landelijke karakter van landgoed Velhorst dwaal je via het Grote Veld met haar kleine heideveldjes naar landgoed ’t Enzerinck, waar je je kunt vergapen aan de prachtige landhuizen. Dit landgoed is in Engelse landschapsstijl aangelegd en herkenbaar aan het parkbos en landbouwgronden. Afsluitend wandel je door het voormalige productiebos van ’t Waliën. Het hout dat hier vanaf halverwege de 19e eeuw werd geproduceerd werd, onder meer verscheept naar Engeland. Onderweg kun je een stop maken bij een zorgboerderij om even bij te tanken.

Route en parkeren

Wandelroute Velhorst – 18 kilometer

Afbeelding 4 | Wandelen in minder bekende natuurgebieden: Oost-Nederland
Bos bij Lochem, foto: Clemens Lettinck via Pixabay

Oproep

Ken jij nog een ander nog relatief onbekend natuurgebied in het oosten van het land? Mail je tip dan naar redactie@wandel.nl, zodat we deze kunnen toevoegen aan dit overzicht.