Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen in minder bekende natuurgebieden: Noord-Nederland

Nederland is prachtig! In deze serie nemen we je mee naar nog relatief onbekende natuurgebieden in de verschillende regio’s in Nederland. In dit artikel tippen we je vijf mooie wandelgebieden in het noorden van het land.

Header Wandelen In Minder Bekende Natuurgebieden Noord Nederland

Landgoed Eese/Steenwijkerwold – Eese

Ten noorden van Steenwijk liggen het Steenwijkerwold en landgoed De Eese. Een gevarieerd en glooiend gebied vol met wandelmogelijkheden die je terugbrengen naar het verleden. Het zeventiende-eeuwse landhuis ‘De Eese’ met bijbehorende gebouwen, zoals het jachthuis, koetshuis en de historische tuin- en parkaanleg met gracht worden geflankeerd door duizenden jaren oude grafheuvels. Eeuwenoude lanen, graslanden en akkers worden omringd door houtwallen waar flora en fauna vrij spel hebben. Vanaf de uitkijktoren heb je uitzicht over vier provincies: Overijssel, Drenthe, Friesland en Flevoland.

Routes

Oprijlaan op Landschoe De Eese
Oprijlaan op Landschoe De Eese, foto: Wikimedia - Peter van der Wielen
Monument bij Kamp Ybenheer
Monument bij Kamp Ybenheer, foto: Wikimedia - Mejala

Kampen Oranje en Ybenheer – Fochteloo

De namen van de Kampen Oranje en Ybenheer verwijzen naar een periode waarvan de sporen zijn uitgewist. In 1940 werden buiten de Randstand tientallen barakkenkampen opgericht voor verschillende doelgroepen. Zo ook de kampen Oranje en Ybenheer. In de 25 jaar dat de kampen dienst deden, zijn deze gebruikt als Jodenwerkkampen, werden NSB’ers en collaborateurs hier vastgezet en dienden de kampen als woonoord voor Zuid-Molukkers.

De kampen zijn in de jaren zestig afgebroken en de natuur kreeg de vrije hand. Maar de geschiedenis wordt niet vergeten. Middels informatieborden, die langs een wandelroute zijn geplaatst, worden de uitgewiste sporen in het landschap weer zichtbaar gemaakt.

Routes en parkeren

Wandelroute Kampen Oranje en Ybenheer – 2,5 kilometer.

Echtenerzand – Ruinen

Het Echtenerzand is nog een ongerept stukje ruig landschap in Drenthe. Je waant je terug in de tijd struinend over de heidevelden en het zandduin. Wat een contrast met het omliggende gebied, waar vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw het ruige landschap werd gebruikt voor houtproductie voor de mijnen van Limburg. Naaldbossen werden aangelegd omdat de kaarsrechte stammen perfect waren om de mijngangen mee te stutten. De naaldbomen hebben nu deels plaatsgemaakt voor loofbomen en dat zorgt voor een afwisselend landschap, waarin het prettig wandelen is.

Routes en parkeren

Wandelschoenen op een boomstronk
De Ruiten Aa bij Westerwolde
De Ruiten Aa bij Westerwolde, foto: Shutterstock

Westerwolde - Ter Borg

Ontdek het grootste heidegebied in de provincie Groningen. Tegen de Duitse grens ligt natuurgebied Westerwolde dat niet-Gronings aandoet. Slingerweggetjes, kronkelende beekjes, heidevelden, bos en akkerlanden wisselen elkaar hier af. De bossen tussen Sellingen en Ter Apel zijn zelfs meer dan 1000 jaar oud en flankeren de Ruiten Aa, een beek die door het gebied meandert.

Routes en parkeren

Wallebos – Beetsterzwaag

Bij Friesland denk je aan water en uitgestrekte akkers en weides. Maar niet in en rondom Beetsterzwaag. Hier vind je statige landgoederen met fraai aangelegde tuinen en eeuwenoude bossen. De Friese landadel heeft in voorbije eeuwen een stempel gedrukt op het dorp en de omgeving. De woeste gronden veranderden in productiebos en tegenwoordig is het een prachtig bos om doorheen te wandelen en te genieten van de statige lanen. Ontdek hier de grandeur van Friesland.

Wandelroutes

Oproep

Ken jij nog een ander nog relatief onbekend natuurgebied in het noorden van het land? Mail je tip dan naar redactie@wandel.nl, zodat we deze kunnen toevoegen aan dit overzicht.

Bos bij Beetsterzwaag
Bos bij Beetsterzwaag, foto: Wikimedia - Benjamin de Vries