Wandelen in de mist
Het kan plotseling opdoemen of in flarden tussen de bomen door dansen. En zo snel als het verschijnt, kan het ook verdwenen zijn. Mist. Een verraderlijk en mysterieus natuurverschijnsel. Maar zo mooi om doorheen te wandelen!
Het kan plotseling opdoemen of in flarden tussen de bomen door dansen. En zo snel als het verschijnt, kan het ook verdwenen zijn. Mist. Een verraderlijk en mysterieus natuurverschijnsel. Maar zo mooi om doorheen te wandelen!
Mist is niets meer dan vocht in de lucht. Kleine waterdruppeltjes zweven als aerosolen in de lucht. Die vorm veroorzaakt onder andere beperkt zicht. Hoe meer van die druppeltjes er in de lucht hangen, hoe slechter het zicht wordt. Zo spreken we van nevel als we 1000 meter kunnen kijken, maar van zeer dichte mist als we maar zicht tot 50 meter hebben.
Mist ontstaat als zeer vochtige lucht afkoelt of door menging van koude met warme, vochtige lucht. Denk bijvoorbeeld aan de dauw die in de ochtend als een laken over een weiland ligt, of de mist die ontstaat boven zee en het strand oprolt. De vorming van mist is afhankelijk van factoren, zoals begroeiing, bebouwing, reliëf in het landschap, de nabijheid van open water en luchtvervuiling. Mist ontstaat meestal rond zonsondergang of pas tegen zonsopkomst, als de lucht afkoelt. Daarom is de ochtend ook hét tijdstip om de wandelschoenen aan te trekken voor een wandeling door die mistige wereld.
Wist je dat de ene mist de andere niet is? Er zijn verschillende soorten mist, ieder met eigen kenmerken en gebied waar ze voorkomen. We benoemen de meest voorkomende mistvormen die je tijdens je wandeling in Nederland tegen kunt komen:
(Bron: Wikipedia)
Mist kan in het waterrijke Nederland bijna overal voorkomen, maar dit zijn toch wel onze favoriete gebieden om met mist een bezoekje te brengen!
Dit rondje Naardermeer maak je vanaf station Naarden-Bussum en staat garant voor veel plassen, moerassen, zompige weilanden, spannende vlonderpaden en vogels. Trek je laarzen of hoge wandelschoenen maar aan en ga lekker vroeg op pad voor een mistig, modderig en ruig wandelavontuur.
Voor een afwisselende wandeling door een prachtig waterrijk gebied van wilgenbossen, kreken en zompig moeras moet je op dit gedeelte van het Biesboschpad zijn. Onderweg vind je veel sporen van de bever, zoals beverburchten en afgeknaagde boomstammen.
De uiterwaarden in de mist? Dat wil je niet missen. In de landelijke omgeving van het monumentale dorp Ravenstein (tussen Nijmegen en Oss) loop je over stille asfaltweggetjes en groene graspaden langs de Maas.
Forten in de mist, dat levert mystieke plaatjes op. Deze wandeling door de Nieuwe Hollandse Waterlinie heeft het allemaal: forten, bunkers, sluizen, groen polderlandschap, wateren en een veerpont. Je loopt van station Houten-Castellum naar Culemborg.
Tussen Holten en Ommen liggen een aantal natuurgebieden waar je hele mooie heuvelachtige wandelingen in de mist kunt maken. Op de Sallandse Heuvelrug wandel je door glooiende bossen en heidevelden met een welhaast Engels uiterlijk. Het is er ruim, open en stil en bovendien soms erg mysterieus. Vooral in de winter als grijze nevels de stokoude jeneverbesstruiken omhullen.
Wandel door het bos van Stameren, langs het open veld en een deel van Zanderij Maarn. Door je wandeling te combineren met de wandelroute Stameren en Hoogmoersbergen (4,7 km) pak je nog wat extra bos en heide met mysterieuze grafheuvels mee. Een plaatje in de mist!
Wil je alles weten van de legende van de ‘Witte Wieven’? Ga dan naar de buurtschap Zwiep, waar het mythische verhaal nog steeds voortleeft. Je wandelt er aan de voet van de Lochemse berg en aan de rivier de Berkel.
Op deze 10 routes aan de Nederlandse kust kun je uitwaaien, strandjutten of lekker wandelen en struinen door de duinen. Vooral in de lente en het begin van de zomer zie je aan zee het fenomeen 'zeevlam', een plotseling opkomende mist over het nog koude zeewater.
Wil je wandelen in de mist? Dan ben je dus afhankelijk van de juiste weersomstandigheden. Met deze tips kun je optimaal genieten van mist.