Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen door de vlinderrijkste gebieden van Nederland

De maanden juli en augustus zijn bij uitstek de maanden om vlinders te spotten. Wandel.nl zet een vijftal mooie wandelgebieden voor je op een rijtje waar je deze vrolijke fladderaars tegen kunt komen.

vlinder op een wilde korenbloem.
(Foto: © Shutterstock)
Oranjetipje. (Foto: © Sylvia Sassen, Flickr)
Oranjetipje. (Foto: © Sylvia Sassen, Flickr)

Bedreigd

Zomerse, zonnige dagen zijn bij uitstek het moment om op zoek te gaan naar dagvlinders. In Nederland komen 53 verschillende soorten dagvlinders voor. Dat zijn er aanzienlijk minder dan een jaar of twintig geleden. Al zeventien soorten zijn sinds het begin van de 20e eeuw verdwenen en van de soorten die nu nog in Nederland voorkomen, is de helft zeldzaam of zeer zeldzaam. Net als alle andere insecten hebben vlinders het moeilijk in hun voortbestaan.

Duinen van Oostvoorne – Zuid-Holland

Onder de rook van Rotterdam tref je de duinen van Oostvoorne. Dit 264 hectare grote natuurgebied biedt een thuis aan Galloway runderen en Exmoorpony’s die het gebied begrazen. Hierdoor hebben de duinen vrij spel om te stuiven. Het unieke landschap met droge en natte gebieden is een goede voedingsbodem voor een grote diversiteit aan vegetatie. En laten vlinders hier nu gek op zijn. De rupsen voeden zich met wilde planten en onkruid, terwijl vlinders zich te goed doen aan nectar van bloemen. Zeldzame vlindersoorten die zich hier laten zien zijn de kleine parelmoervlinder, het bruin blauwtje en de heivlinder.

Start vanaf het bezoekerscentrum Tenellaplas (Duinstraat 12a, Rockanje) en struin lekker door de duinen of kies voor een wandelroute. De libellenroute van 3,5 kilometer is erg vlinderrijk. Wil je een langere wandeling maken, kies dan voor de Meidoornroute van 12,5 kilometer.

Heivlinder. (Foto: © Hennie Cuper, Flickr)
Heivlinder. (Foto: © Hennie Cuper, Flickr)
Vlinder op hand
(Foto: © Bob Hilscher, Shutterstock)

Kampina – Noord-Brabant

Hier in Noord-Brabant is de tijd stil blijven staan. Natuurgebied Kampina bevat nog de elementen van hoe Brabant ooit was. Het landschap is erg afwisselend en de verschillende ecosystemen bieden een thuis aan verschillende soorten vlinders. Dwalend over de heidevelden en langs vennen kun je zomaar het heideblauwtje of het gentiaanblauwtje tegenkomen.

In het oosten bestaat het gebied uit voornamelijk gemengde bossen. Door het open karakter zijn de bossen erg vlinderrijk en een ideale omgeving voor de kleine ijsvogelvlinder, de grote weerschijnvlinder en met een beetje mazzel vind je het bont dikkopje. Natuurmonumenten heeft diverse wandelroutes uitgezet in Kampina, die vanaf verschillende punten starten.

De Groote Peel – Limburg/Noord-Brabant

Op de grens van Noord-Brabant en Limburg ligt hoogveengebied de Groote Peel. Het ontstond door afgraving van veen voor turfwinning. Het gebied heeft daardoor vele veenplassen en drassige gronden en er heeft zich een uniek ecosysteem ontwikkeld. Zo uniek dat het spiegeldikkopje alleen hier voorkomt. Hij laat zich vooral zien in juli. Maar ook andere vlinders komen hier voor, zoals de atalanta, de gehakkelde aurelia en het bont zandoogje.

Nog niet genoeg vlinders tijdens je wandeling gezien? Breng dan een bezoekje aan het vlindertuintje, vlak bij het startpunt van de wandelroutes Meerbaansblaak en Knuppelbrug. Bij het buitencentrum vind je ook meer informatie over het gebied en kun je na je wandeling ontspannen genieten van een terrasje.

De atalanta
Atalanta.

Buurserzand - Overijssel

Het Buurserzand wordt ook wel de parel van Overijssel genoemd. Dit afwisselende gebied met natte heidevelden, waterplassen, bloemrijke graslanden en loofbossen is een prima plek om vlinders te spotten. In juli en augustus bloeit tussen de heide de klokjesgentiaan. Hierop legt het gentiaanblauwtje haar eitjes. Grote kans dat je dit vlindertje in deze maanden ziet. Een andere heidevlinder is de kommavlinder. De gele wandelroute van 5,2 km gaat door de verschillende landschappen van Buurserzand en is daarmee de ideale wandelroute om veel verschillende vlindersoorten tegen te komen. Wie spot als eerste het bont dikkopje?

Noordsche Veld - Drenthe

Tussen grazende Schotse Hooglanders en geiten, die de heide van het Noordsche Veld in stand houden, vliegen heivlinders, heideblauwtjes en bruine vuurvlinders. Dit gebied ten noorden van Assen is van grote historische waarde. Zo vind je er grafheuvels, een hunebed en zijn de sporen van prehistorische akkers zichtbaar.

Het heidegebied biedt ook reptielen, zoals hagedissen en adders, een fijne woonomgeving. Wie de tijd neemt om ook de bosranden te bezoeken kan ook het bont zandoogje rond zien fladderen. Kies voor de kortere wandelroute van 6 kilometer of de route van 15 kilometer.

De bruine vuurvlinder
De bruine vuurvlinder.
Gentiaanblauwtje. (Foto: © Gertjan van Noord, Flickr)
Gentiaanblauwtje. (Foto: © Gertjan van Noord, Flickr)

Help de vlinder

Wil jij de vlinder helpen? Richt je tuin of balkon dan insectvriendelijk in, want niet alleen vlinders profiteren van een tuin vol bloemen of beschutte plekjes om te kunnen overwinteren. Van 2 t/m 4 augustus kun je ook weer meedoen met de Tuinvlindertelling! Kijk voor meer tips op de site van de Vlinderstichting.

Steun de Vlinderstichting

Ken jij nog een ander natuurgebied waarin je veel vlinders kunt zien? Mail je tip naar redactie@wandel.nl, zodat we deze kunnen toevoegen aan dit artikel.