Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen door de mooiste coulisselandschappen

Het coulisselandschap dreigt te verdwijnen. Het opvallende landschap van akkers en weilanden omgeven door heggen, houtwallen en bomenrijen is kenmerkend voor de van oorsprong agrarische gebieden in ons land. Door ruilverkaveling en mechanisatie zijn echter veel van deze perceelscheidingen verdwenen. Geniet van de cultuurhistorie tijdens de wandelingen die we voor je op een rijtje hebben gezet.

Afbeelding coulisselandschap Limburg

Coulisselandschap (of: bocagelandschap) is al eeuwenoud en wordt gekenmerkt door een lapjesdeken van kleine, onregelmatige percelen met daaromheen afscheidingen die bestaan uit een mix van struiken en bomen. Het landschap lijkt wel een beetje op een toneel met coulissen, vandaar de benaming. Het levert mooie doorkijkjes op! Je vindt dit soort landschappen vooral in het noorden en oosten van ons land.

Aalten (Achterhoek, Gelderland)

Vanuit het dorpje Aalten wandel je al snel in het decor van akkers, weides, bossen en beekjes. Het afwisselende en glooiende landschap is een perfect voorbeeld van een coulisselandschap. Geniet van verborgen pareltjes die je op deze wandeling tegenkomt. Neem ook even de tijd in Bredevoort, halverwege de wandeling, om echt even de sfeer van weleer te proeven. Ben je nog niet genoeg onthaast? Bredevoort kreeg in 1993 het predicaat boekenstad en verspreid door het dorpje vind je rekken vol boeken tegen de gevels.


Tip: Wandeling Achterhoeks coulisselandschap, 14,5 kilometer.

Bekijk de route
Afbeelding Aalten
Aalten (Foto: © Vanessa Wassink)
Afbeelding coulisselandschap Vasse
Vasse, Overijssel (Foto: © Shutterstock)

Mosbeek (Overijssel)

Deze wandeling start in een ver verleden, toen er van een coulisselandschap nog geen sprake was. In de IJstijd lag noordelijk Nederland onder een dik pak landijs. In het Infocentrum IJs & Es kom je hier meer over te weten, evenals over de eerste bewoners van de streek. Watermolens, historische boerderijen, beekjes, bronnen en coulissen laten je dwalen door de tijd. Houd je ogen open en wie weet zie je een ree of een das, die net als amfibieën en vogels de beschutting van de coulissen opzoekt. Het Dal van de Mosbeek is zelfs zo speciaal dat het aangewezen is als Natura2000-gebied.

Tip: Wandeling Vasse - Bron en Esch, 6 kilometer.

Bekijk de route

Friese Wouden (Friesland)

Wie aan Friesland denkt, denkt vooral aan het vele water en uitgestrekte agrarische gronden. Maar in het zuidoosten van Friesland is door de eeuwen heen een coulisselandschap ontstaan. De zandgronden met uitgestrekte heidevelden boden een woonplek aan een gevarieerde groep bewoners, die veelal in hun eigen onderhoud voorzag. De Drenten noemen de Friese Wouden ook wel eens 'Het mooiste stukje Drenthe in Friesland’.

Tip: Rondje Friese Wouden, 13 kilometer.

Bekijk de route

Het Groene Woud (Noord-Brabant)

Het Groene Woud is een gebied tussen Den Bosch, Tilburg en Eindhoven, waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Ruig natuurgebied, zoals De Kampina, wisselt zich af met het coulisselandschap. De kleinschaligheid zorgt voor een grote variatie in het landschap. Het Wijboschbroek nabij Schijndel is zo’n gebied met populierenweides, kenmerkend voor dit gebied. De leemhoudende, natte en voedselrijke bodem van het bos is uitermate geschikt voor unieke plantengroei en een thuis voor vele vogels en amfibieën.

Tip: Vanaf de Schaapskooi Schijndel starten wandelingen van diverse afstanden (van 2 tot 9 kilometer).

Bekijk de routes
Afbeelding bos
(Foto: © Shutterstock)
Afbeelding Geuldal, Epen
Geuldal, Epen (Foto: © David Hollander, Natuurmonumenten)

Mergelland (Limburg)

Onmiskenbaar voor Limburg zijn de glooiende heuvels met de ontelbare hagen en holle wegen, die de velden, akkers en hoogstamboomgaarden van elkaar scheiden. Ook hier dreigde het coulisselandschap door rationalisatie in de landbouw te verdwijnen, totdat het cultuurhistorisch belang erkend werd en het landschap nu wordt beschermd. Vanuit Epen wandel je zo het prachtige Geuldal in. De hagen vormen het leefgebied van de zeldzame hazelmuis, die zich niet over de grond verplaatst, maar als een aapje via de takken van de struiken.

Tip: Wandeling Dwars door het Geuldal, 6 kilometer.

Bekijk de route