Vogelgeluiden herkennen tijdens je boswandeling
Vogels zien tijdens je boswandeling begint vaak met het horen van vogels. Wandel.nl vertelt je meer over veelvoorkomende bosvogels en hoe je hun zang kunt herkennen.
Vogels zien tijdens je boswandeling begint vaak met het horen van vogels. Wandel.nl vertelt je meer over veelvoorkomende bosvogels en hoe je hun zang kunt herkennen.
Vogelgeluiden en een boswandeling zijn bijna onlosmakelijk met elkaar verbonden. De zang van vogels wordt ook wel de muziek voor de wandelaar genoemd. Als je goed luistert kun je vogels herkennen aan hun roep. En de kale bomen aan het einde van de winter vergroten ook je kans om de vogels te zien. Wij vertellen je meer over zes veel voorkomende bosvogels in februari en hoe je hun zang kunt herkennen. Tip: op de website van de Vogelbescherming kun je de roep en zang van vogels beluisteren. Ook geven we je onderaan het artikel tips over hulpmiddelen voor het herkennen van vogelgeluiden
De grote bonte specht is de meest algemene specht van Nederland. Zowel het mannetje als het vrouwtje roffelt op takken om het territorium en de paarband te versterken. De zwart-witte vogel is goed te herkennen aan zijn rode ‘broek’, het mannetje heeft ook een rode vlek op het achterhoofd. Het roffelen van de specht is het meest herkenbare geluid, maar ook hun roep (‘tsjik’) is vaak te horen in met name oudere bossen. Op deze pagina van de Vogelbescherming kun je het geluid horen.
De boomkruiper heeft een bruingevlekt verenkleed met roomwitte onderzijde. Zoals de naam al zegt, klimmen boomkruipers langs een boomstam omhoog op zoek naar insecten. Met zijn staart leunt hij tegen de boom aan en met zijn korte poten met lange tenen heeft hij goed grip op de boom. De boomkruiper heeft een explosieve roep (‘tsieet’) en een hoog, versnellende zang eindigend met triller. De triller lijkt een beetje op de hoge zang van de merel. Klik hier om naar de zang en roep te luisteren.
De winterkoning is een klein, bruin vogeltje met lichte wenkbrauwstrepen. Als het je lukt om de vogel te spotten dan zie je vast en zeker de karakteristieke opgerichte staart, waarmee de vogel een opwippende beweging maakt. De winterkoning heeft een opvallende zang: luid en explosief, een combinatie van trillers en heldere klanken. Ook de roep is opvallend, een tikkend geluid dat doet denken aan het opwinden van een klok. Via deze link hoor je de roep van deze vogel.
De merel is de meest algemene en een van de bekendste vogels van ons land. De zwarte mannetjes en donkerbruine vrouwtjes zijn luidruchtige vogels. Als er gevaar in de buurt is, waarschuwen ze langdurig met hun luide alarmroep: een schel geluid met zeer hoge tonen. In het voorjaar hoor je het mannetje vaak vanaf een hoge plek een fluitend en rollend lied zingen. Je komt de merel vaak in stedelijk gebied tegen, maar wist je dat de merel van origine een bosvogel is? Klik op deze link om de roep van de merel te beluisteren.
De bosuil is de meest voorkomende uilensoort van ons land. De uil is ongeveer zo groot al een kraai en heeft een grote ronde kop en grote, brede vleugels. Er zijn drie kleurvarianten, grijs, donkerbruin en roestrood. Bosuilen zijn nachtdieren, in de late uurtjes kun je de bekende roep van het mannetje horen (“hoe…hoe-hoe-hoe-hoeeee!”). Een vrouwtjesbosuil doet niet aan spookachtige kreten en laat een wat onopvallender “ke-wik” horen, vaak als reactie op het mannetje. Hier geven we je nog een paar tips om de bosuil tegen te komen. En via deze link hoor je het geluid van de bosuil.
De gaai (ook wel Vlaamse gaai genoemd) is een beigebruine vogel, met een licht gestreepte kruin, zwart met witte vleugels met opvallend blauwe accenten en een zwarte staart. Van oorsprong is de gaai een schuwe bosvogel, maar inmiddels zie je de vogel ook volop in het stedelijk gebied. Gaaien hebben in het bos de functie van indringer-alarm; veel dieren reageren op hun alarmroep en verbergen zich dan. De roep is te herkennen aan een luide, hese schreeuw. De zang van een gaai is gevarieerd, met veel imitaties. Hier kun je de roep en zang horen.
Ben je nog geen ster in het herkennen van vogelgeluiden? Wees dan niet getreurd, er zijn meerdere hulpmiddelen op de markt die jou kunnen helpen. Zoals mijnvogelvinder.nl. Dit is een web-app voor je mobiele telefoon. De app laat zien welke vogels er recent bij jou in de buurt gezien zijn, je kunt meer informatie en de zang van vogels vinden. Ook biedt de app hulp bij herkenning via vragen over bijvoorbeeld de grootte en kleur, maar het kan ook vogels herkennen via een foto.
Er bestaan ook apps waarmee je vogelgeluiden kunt opnemen, deze app herkent de geluiden en vertelt je naar welke vogel je aan het luisteren bent. Wandelaars met zowel een Android telefoon als een Apple telefoon kunnen gebruik maken van de gratis app BirdNET. Ook de betaalde app BirdSounds Europe is een goed beoordeelde app voor zowel Apple als Android gebruikers.