Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Van stad naar natuur: rondwandeling langs Twellose landgoederen

Gebied / Regio
stad en natuur
Karakteristiek
Onverhard
Afstand
19.7km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Van de sfeervolle binnenstad van Deventer wandel je in de tocht ‘Twellose landgoederen’ naar de uiterwaarden bij de IJssel, kom je langs diverse landhuizen bij Twello en loop je via bosrijke gebieden richting de waterkant van Deventer. Met het pontje steek je de IJssel over om door het centrum naar het station te wandelen.

Startpunt
Naam
NS-station Deventer
Straat
Stationsplein 8
Postcode
7411 TG
Plaats
Deventer
Van stad naar natuur: rondwandeling langs Twellose landgoederen
Het pontje over de IJssel (Foto © Simone Vos)

Tekst en foto's: Simone Vos

Van stad naar natuur: rondwandeling langs Twellose landgoederen
De uiterwaarden van de IJssel (Foto © Simone Vos)

De stad uit

Laat het station van Deventer achter je en sla rechtsaf het Rijsterborgherpark in. Je volgt het pad langs de Buitengracht en struint door het groen in het park. Via kleine paadjes kom je uit op een doorgaande weg, die je oversteekt. Langzaamaan loop je het centrum van Deventer uit en kom je bij de Spoorbrug aan. Vanaf dit punt heb je een prachtig uitzicht op de uiterwaarden langs de IJssel.

Over de IJssel

Neem de trappen de Spoorbrug op en wandel zo de IJssel over. Aan de overkant vervolg je je weg verder het groen in, je loopt parallel aan het spoor. Langs akkers en over bospaden loop je verder. De bewoonde wereld alsmaar verder achter je latend, kom je langs mini-camping Hello Twello. Hier volg je deels het Klompenpad (oranje klompjes) dat er ook loopt.

Van stad naar natuur: rondwandeling langs Twellose landgoederen
Geniet van de natuur (Foto © Simone Vos)
Van stad naar natuur: rondwandeling langs Twellose landgoederen
Landhuis Hunderen (Foto © Simone Vos)

Landgoed Hunderen

In de omgeving van Twello, waar deze wandeling heen voert, zijn nog veel oude landhuizen en landgoederen te vinden. Het eerste landgoed dat je tegenkomt, is Landgoed Hunderen. Dit ligt langs de rand van een oude oeverwal van de IJssel en het landhuis dat erop staat, komt oorspronkelijk uit de zeventiende eeuw. Over een van de families van het huis heeft schrijver Hella Haasse een boek geschreven: ‘Heren van de thee’.

Van landhuis naar landhuis

Vanuit het landgoed Hunderen wandel je richting het volgende landhuis: Kruisvoorde (of Cruystenvoorde). Een elegant gebouw dat uit 1548 stamt. Je kunt het alleen van achter een hek bewonderen, maar het is zeker de moeite van het bekijken waard. Vervolg je weg en vergaap je aan huis Parckelaer, uit de vijftiende eeuw, met een gigantische tuin eromheen. Daarna kom je bij landhuis Burgenbosch, waarbij je via de oprijlaan over het landgoed wandelt. Langs bosrijke wandelpaden kom je uiteindelijk op een doorgaande weg uit.

Van stad naar natuur: rondwandeling langs Twellose landgoederen
Landhuis Kruisvoorde (Foto © Simone Vos)
Van stad naar natuur: rondwandeling langs Twellose landgoederen
Kapelletje bij Twello (Foto © Simone Vos)

Op naar Twello

Door het buitengebied van Twello loop je alsmaar verder. Je komt op landgoed ‘t Hartelaar uit, een particulier landgoed van 109 hectare. Je vindt hier een landhuis, schaapskooi en verschillende woonboerderijen. Dwaal rustig door het gebied en dan wandel je steeds meer richting de bebouwde kom van Twello. Langs de Sint Martinus kerk loop je naar het centrum van het dorp. Twello stamt uit de dertiende eeuw en lag vroeger op een belangrijke locatie voor de handel; tussen Nederland en Westfalen.

Keuzemoment

In de dorpskern vind je diverse restaurantjes en cafés om even te pauzeren. Als je de route eerder wilt afbreken, kun je hier de trein terugnemen richting Deventer. Wandel je verder? Dan verlaat je het centrum al snel om de natuur in te gaan. Via het politiebureau loop je het groen in. Langs verschillende watertjes en sloten, dwaal je richting de uiterwaarden. Over slingerende paadjes en langs uitgestrekte weidevelden kom je steeds verder het buitengebied in. Laat Landgoed de Fliert aan je linkerhand liggen en ga Landgoed Nieuw Bellinkhof op. Je volgt een stuk van het Klompenpad en kom uiteindelijk bij de dijk uit.

Van stad naar natuur: rondwandeling langs Twellose landgoederen
(Foto © Simone Vos)
Van stad naar natuur: rondwandeling langs Twellose landgoederen
Het Schol (Foto © Simone Vos)

Filmset

Vervolg je tocht onderlangs de dijk en wandel Landgoed Het Schol op. Het landhuis dat er staat, op een heuvel, heeft een rol gehad in de film ‘A Bridge Too Far’. Het fungeerde als het Oosterbeekse ‘Hartenstein’ in de film. Vanuit Het Schol wandel je de dijk over, naar Steenenkamer en de Bolwerksmolen die daar staat. Je loopt richting het pontje dat je weer terugbrengt naar het centrum van Deventer. De kerktoren piept hoog al boven de huizen uit.

Historisch Deventer

Eenmaal aan de overkant wandel je door het historische centrum van Deventer terug naar het station. Langs de Lebuinuskerk en door de smalle straatjes, kom je uit bij Museum de Waag en het plein erbij met vele restaurants en cafés. Strijk hier neer voor een welverdiend drankje en hapje voor je bij het station van Deventer je wandeling eindigt.

Van stad naar natuur: rondwandeling langs Twellose landgoederen
Dwalen door de binnenstad van Deventer (Foto © Simone Vos)

Praktische informatie

  • Je volgt de geelrode-markering van ‘Dagwandeling Deventer’. Op sommige plekken is de markering wit-rood, of volg je een stuk van het Klompenpad. Houd de online routekaart er goed bij, op sommige stukken ontbreekt er markering op de route
  • Als het pontje niet vaart, kun je een alternatieve route wandelen via de Wilhelminabrug
  • Parkeren: Stationsplein parkeergarage
  • Horeca tip: De Waardige Waard in Twello, Eigenwijs in Deventer

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Wandelnet. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden.

Download de wandelroute hier: 

Download de route hier

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.