Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

De 10 ultieme woestijnervaringen voor wandelaars

Fata morgana’s, eindeloze vlaktes en duinen, zinderende hitte en het zand in de schoenen. Met een beetje fantasie kun je het echte woestijngevoel in Nederland beleven. Ga met Wandel.nl op pad en ontdek de nomade in jezelf.

Soesterduinen.
Soesterduinen. (Foto: © Shutterstock)

In Nederland kennen we geen woestijn. Maar in Nederland (en ook over de grenzen met België en Duitsland) hebben we wel duinen, stranden en stuifzandvlakten die tot de verbeelding spreken. Aan de kust is het ontstaan van duinen en strand een eeuwenlang proces geweest. Door invloed van zee, wind en begroeiing is er een kustlijn ontstaan met brede zandstranden en hoge duintoppen.

Zandverstuivingen ontstonden rond 1000 na Christus doordat heidevelden werden overbegraasd en te veel werden afgeplagd. Hierdoor was de hei niet meer in staat zich te herstellen, met arme zandgronden als gevolg. De wind zorgde ervoor dat het stuifzand zich steeds verder verspreidde waardoor stuifzandvlakten ontstonden.

Deze mooie en bijzondere natuurgebieden doen soms denken aan een woestijn, waar de wind vrij spel heeft in de duinen en golfpatronen creëert in het zand. Prachtige gebieden om te wandelen!

Kootwijkerzand

Het Kootwijkerzand is het grootse stuifzandgebied in West-Europa en beslaat 700 hectare. Vanaf de uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht over de zandvlakte. Opvallend zijn de vuurdennen, die met hun blootliggende wortels bovenop de duinen staan. Je kunt hier eindeloos struinen. Staatsbosbeheer heeft een wandelroute van 16 kilometer en van 3 kilometer gemarkeerd.

Kootwijkerzand.
Kootwijkerzand. (Foto: © Shutterstock)
vrouw wandelt in Loonse- en Drunense Duinen.
Loonse- en Drunense Duinen.

Loonse- en Drunense Duinen

De Loonse- en Drunense Duinen staan ook wel bekend als de Brabantse Sahara. Dit uitgestrekte gebied van zandverstuivingen strekt zich uit over 270 hectare. In het Nationaal Park Loonse- en Drunense Duinen mag je vrij rondstruinen, maar je kunt ook voor een gemarkeerde wandelroute kiezen. Natuurmonumenten heeft acht wandelroutes uitgestippeld.

Soesterduinen

Klein, maar fijn. Vergeleken bij de voorgaande twee stuifzandgebieden zijn de Soesterduinen een stuk kleiner, maar niet minder indrukwekkend. De bomeneilanden liggen als oases verspreid tussen de stuifduinen. Vanaf de parkeerplaats aan de Foekemalaan kun je twee gemarkeerde wandelroutes volgende. De blauwe route is ongeveer 5,5 kilometer lang en de gele 3,5 kilometer. De wandelroute rondom de Soesterduinen is 12,5 kilometer.

Soesterduinen.
Soesterduinen. (Foto: © Shutterstock)

Meeuwenduinen Zeeland

De Meeuwenduinen op het Zeeuwse Schouwen-Duiveland is een prachtig jong duingebied. Op het meest westelijke deel van het eiland vind je nog jonge, kale duinen en vlakten met minimale begroeiing. Met een fel zonnetje erbij verraden alleen de zilte lucht en het gekrijs van de meeuwen, dat je niet in de woestijn bent.
Het 12 kilometerlange Boswachterspad Meeuwenduinen voert je langs de mooiste plekken van dit gebied.

Strand van Schiermonnikoog

Het strand van Schiermonnikoog is één van de breedste stranden van Europa. Met haar 18 kilometer lengte en op sommige plekken meer dan een kilometer breed bedekt het strand het westen, het noorden, tot het uiterste oostelijke punt van het eiland. Jaarlijks groeit dit strand zeven meter aan. Deze immense zandvlakte leent zich perfect voor een dagje uitwaaien. Via de wandelroute Weg van Schier wandel je kort over het strand, maar je kunt natuurlijk zelf je eigen woestijnexpeditie creëren.

Schiermonnikoog.
Schiermonnikoog. (Foto: © Shutterstock)

Bedafse Bergen

Nabij Uden vind je de Bedafse Bergen. Een klein gebied van stuifduin dat onderdeel uitmaakt van de Maashorst. Vanwege de grootte een heerlijk gebied om lekker te struinen en te dwalen. Liever toch een route volgen? Deze wandelroute omvat vier kilometer, maar onderschat hem niet!

Hulshorsterzand.
Hulshorsterzand. (Foto: © Shutterstock)

Hulshorsterzand

Alhoewel stuifduinen de oorzaak zijn van menselijk ingrijpen, waarbij de zandgronden bloot kwamen te liggen, doet Natuurmonumenten er alles aan om het open karakter van het Hulshorsterzand te behouden. Het Hulshorsterzand behoort tot de natuurgebieden Leuvenhorst en de Leuvenumse Bossen en ligt tussen Harderwijk en Nunspeet. Maak kennis met het Hulshorsterzand en de prachtige omliggende bossen en heidevelden met deze bijna 7 kilometerlange wandeling.

Lommelse Sahara, België

Net over de grens onder Eindhoven vind je de Lommelse Sahara. Een prachtig gebied vol stuifduinen waar blauwe meertjes met hun groene begroeiing als oases verspreid liggen. Er zijn twee gemarkeerde wandelingen in dit gebied van 6 en 12 kilometer.

Oudsberg en de Duinengordel, België

In het Nationaal Park Hoge Kempen ligt de grootste en hoogste stuifduin van Vlaanderen; de Oudsberg. Met haar 30 meter hoogte steekt ze haar zandkop boven het Gruitroderbos uit. Wandelen in de zogenaamde Duinengordel kan via vele kilometers aan wandelpaden. Kies voor een gemarkeerde route of bouw zelf je route middels de wandelwissels.

Sylt.
Sylt. (Shutterstock)

Sylter Sahara, Duitsland

In het uiterste puntje van Duitsland waan je je in de Sahara, tussen de enige en hoogste stuifduinen die Duitsland kent. List op het eiland Sylt is het startpunt van een wandeling zonder enige voorzieningen onderweg (neem je picknick mee), maar juist daardoor waan je je in de leegte van de woestijn. Onze wandeltip is deze bijna 20 kilometerlange wandelroute via Komoot.