Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Trage Tocht Vilsteren: Vechtdal, Grote Es en Gravenpark

Gebied / Regio
Overijssel
Karakteristiek
Bosrijk
Afstand
13km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Deze Trage Tocht laat je echt vertragen. Door het Vechtdal, Grote Es en door het Gravenpark langs de dikke eik. Een wandeling voor de liefhebber van rust en ruimte.

Startpunt
Naam
Sint-Willibrorduskerk
Straat
Vilsterseweg 12
Postcode
7734 PD
Plaats
Vilsteren
Trage Tocht Vilsteren Vechtdal,
Trage Tocht Vilsteren: Vechtdal, Grote Es en Gravenpark. (Foto: © Sjo, Getty Images Signature)

Trage Tochten bieden wandelroutes van 5 tot 22 kilometer, waarbij minimaal 70% over onverharde paden gaat. Sommige routes bevinden zich volledig in de natuur, terwijl andere delen door stedelijke gebieden lopen. De Stadse Trage Tochten vormen een uitzondering en zijn niet voor 70% onverhard, maar volgen wel zoveel mogelijk onverharde wegen. In totaal zijn er meer dan 560 Trage Tochten in Nederland.

Landgoed Vilsteren

Het lijkt misschien een openluchtmuseum, maar dat is het allerminst, dit Landgoed Vilsteren. Het is een levend landschap. Een mix van het esdorpenlandschap en het landgoederen-landschap. Het esdorp bestaat uit een kleine weide met kerk, een pastorie, een school, een handjevol boerderijen een molen en het Huis Vilsteren.

Trage Tocht Vilsteren Vechtdal, Landgoed Vilsteren
Landgoed Vilsteren. (Foto: © LennartBolks, Wikimedia)
Trage Tocht Vilsteren Vechtdal, Huis Vilsteren
Huis Vilsteren. (Foto: © Landgoed Vilsteren)

Huis Vilsteren

Het Huis Vilsteren dateert uit 1908, gebouwd door architect Eduard Cuypers in neorenaissance-stijl. Enkele generaties lang van het Huis Vilsteren een buitenverblijf, hoewel het in de volksmond ook wel 'Groot Spijker' wordt genoemd. In deze regio wordt 'spijker' uitgesproken als 'spieker', dat weer verwijst naar het Latijnse woord Spicarium, wat opslagplaats van graan betekent. Het laat zich raden dat in de tijd van de ridders hier de oogst van de boeren werd opgeslagen.

Gravenpark

Het Gravenpark is de thuisbasis van één van de dikste eiken van Nederland. Het is de dikste eik van het landgoed en waarschijnlijk ook de oudste. Vanuit het uitzichtpunt tijdens deze route heb je goed zicht op deze dikke eik. Bijzonder aan eiken zoals deze is dat hij jarenlang in een soort ruststand kan verkeren, zolang hij onder de 'vleugels' van een grotere eik staat. Hij groeit dan niet, totdat andere eiken door ouderdom of storm omslaan. Die rustperiode is terug te zien in de jaarringen, niet bijvoorbeeld door de dikte van de eik. De dikke eik is te bewonderen vanuit de Vilsterseweg.

Trage Tocht Vilsteren Vechtdal, Gravenpark
Gravenpark. (Foto: © Google Maps)

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Wandelzoekpagina. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden.

Download route

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.

Praktische informatie

  • De route is te bewandelen via een GPS-track.
  • Een rustpauze onderweg neem je bij Herberg De Klomp in Vilsteren.
  • De dichtstbijgelegen OV-halte bij het startpunt is bushalte Huize Vilsteren, Vilsteren.