Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Trage Tocht Landgoed Baest: Groote en Kleine Beerze

Gebied / Regio
Noord-Brabant
Karakteristiek
Landgoederen
Afstand
16km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Van kronkelige paadjes in de Kleine en Groote Beerze tot kaarsrechte paden van het Omleidingskanaal. Deze Trage Tocht van 16 km neemt je mee over het verrassende Landgoed Baest.

Startpunt
Naam
Parkeerplaats Natuurbegraafplaats Landgoed Baest
Straat
Doctor Jan van de Mortellaan 3
Postcode
5091 JJ
Plaats
Oost- West- en Middelbeers
Trage Tocht Landgoed Baest
Trage Tocht Landgoed Baest: Groote en Kleine Beerze. (Foto: © Simone Hein, Getty Images)

Trage Tochten zijn wandelingen van 5 tot 22 kilometer, waarbij minimaal 70% van de route uit onverharde paden bestaat. Sommige routes lopen uitsluitend door natuurgebieden, terwijl andere een mix zijn van natuur en stad. Stadse Trage Tochten vormen een uitzondering, omdat ze niet volledig 70% onverhard zijn, maar wel zoveel mogelijk onverharde paden benutten. Er zijn in Nederland meer dan 560 van deze wandelingen beschikbaar.

Kleine en Groote Beerze

De Groote Beerze is een beek in Noord-Brabant en samen met de Kleine Beerze behoren ze tot het Nature 2000 gebied Kempenland-West. Ze doorkruizen de droge Brabantse zandgronden. In de jaren '70 werd de Groote Beerze door de landbouw rechtgetrokken. Daardoor werd het oorspronkelijke karakter van de rivier afgenomen. Vanaf 2021 zijn er herstelwerkzaamheden uitgevoerd, waardoor over een lengte van 8 kilometer tussen Vessem en Middelbeers de Kleine Beerze weer door het landschap slingert. Door het herstel is de beek een stuk smaller en ondieper: hierdoor valt de beek minder vaak droog. Goed nieuws dus voor de vissen, amfibieën en waterplanten.

Trage Tocht Landgoed Baest Kleine En Groote Beerze
Kleine en Groote Beerze. (Foto: © Nationaal Archief, Wikimedia)
Trage Tocht Landgoed Baest Landgoed Baest
Landgoed Baest. (Foto: © Nationaal Archief, Wikimedia)

Landgoed Baest

Landgoed Baest behoort tot de oudste en mooiste landgoederen van Brabant. In 1997 werd het landgoed tot Rijksmonument benoemd. Het landgoed is 500 hectare groot en je vindt er bossen, lanenpatronen, weilanden en natuurlijk beide Beerze-rivieren. In het midden van het landgoed vind je Huis te Baest. Een landhuis met fraaie tuinen, bijgebouwen en een middeleeuwse nederzetting.

Kapel van de Heilige Eik

Verscholen in de bossen van Oirschot vind je de historische Kapel van de Heilige Eik. Een bijzonder verhaal schuilt achter deze kapel: de legende van Maria van de Heilige Eik. Het verhaal gaat dat een herder in het jaar 1406 een Mariabeeldje in de Beerze tegen de stroming op zag drijven. Een bijzonder tafereel, waarbij hij besloot het beeldje in een holle eik te plaatsen. Een dorpeling vond het beeldje, besloot dat de holle eik geen gepaste plaats was en bracht het beeldje naar de Sint-Petruskerk in Oirschot. De volgende dag was het beeldje daar verdwenen en stond het weer in de holle eik.

Bedevaartsplek

Dorpelingen zagen dit als aanwijzing van God om een kapel te plaatsen. Dit wonder werd in 1602 officieel erkend door de Katholieke Kerk en sindsdien is de Kapel van de Heilige Eik een drukbezochte bedevaartsplaats.

Trage Tocht Landgoed Baest Kapel Van De Heilige
Kapel van de Heilige Eik. (Foto: © Romaine, Wikimedia)

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Wandelzoekpagina. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden.

Download route

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.

Praktische informatie

  • De route is te bewandelen via een GPS-track.
  • Er is geen rustpunt onderweg.
  • De dichtstbijgelegen OV-halte bij het startpunt is bushalte Hoogdijk, Oost,- West- en Middelbeers.