Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Tips uit het Handboek voor Natuurwandelingen

In het 'Handboek voor Natuurwandelingen' geeft Koos Dijksterhuis tips om onderweg beter op de natuur te letten. Wandel.nl zet er een paar voor je op rij en roept je op om jouw mooiste natuurwandeling met ons te delen. Onder de inzenders verloten we het handboek.

Wandelen door de natuur
Wandelen door de natuur, foto: Henk Buiting

‘Wandelen is fijn, en wandelen door de natuur is het fijnst’, schrijft Koos Dijksterhuis in het begin 2018 verschenen Handboek voor Natuurwandelingen. ‘Het is ontspannend en het schijnt gezond te zijn, en na afloop heb ik het gevoel een prestatie geleverd te hebben, maar vooral: er valt zoveel te zien onderweg.’

Twaalf wandelingen

In zijn boek geeft Dijksterhuis tips om tijdens je wandeling nog meer op de natuur te kunnen letten. Hij beschrijft twaalf wandelingen door verschillende Nederlandse landschappen: van bos tot rivier en zelfs de stad. Per landschap vertelt Dijksterhuis waar je zoal op moet letten. In de stad Groningen ziet Dijksterhuis onder meer de muskusrat, bloeiende krabbenscheren en waterhoentjes.

Hert in de natuur
Foto: Marina Schrijvers

Tips om nog meer van de natuur te genieten

We zetten een paar tips uit het Handboek voor Natuurwandelingen voor je op een rij, zodat je nog meer kunt genieten van de natuur tijdens je wandeling.

  • Wie de natuur wil waarnemen, kan tijdens het wandelen beter niet te veel praten. In je eentje is het gemakkelijker om alert te zijn op bijvoorbeeld een bijzondere vogel in de lucht of een paddenstoel op de grond.
  • Blijf tijdens je wandeling af en toe stilstaan. Je ziet dan beter hoe levendig je omgeving blijkt te zijn: van fladderende vogels en ritselende muizen tot een eikel die van de boom op de grond valt.
  • Kijk tijdens het wandelen niet alleen maar voor je, maar ook regelmatig boven en onder je. Op die manier zie je meer natuur, zoals vogels in de lucht en kleine insecten op de grond.
  • Een leuke opdracht tijdens je wandeling: noteer na afloop per zintuig één opmerkelijke waarneming. Wat heb je tijdens je wandeling gehoord, gezien, gevoeld en geroken? Op die manier let je tijdens het wandelen meer op je omgeving.
  • Wil je tijdens je wandelingen vogelgeluiden leren herkennen, dan kun je volgens Dijksterhuis het beste in januari of februari beginnen. Er zijn dan nog niet zo heel veel verschillende soorten te horen (die je makkelijk kunt verwarren) en er zit nog geen blad aan de bomen waardoor je de vogels makkelijker kunt zien.
  • Neem een verrekijker mee en hang deze om je nek, klaar voor gebruik. Niets is vervelender dan een zeldzame vogel te zien, maar eerst nog je tas te moeten doorspitten op zoek naar je verrekijker. Weg is de vogel!
  • Tot slot: verstoor nooit de natuur. Betreed geen verboden gebieden, blijf op de paden en laat geen afval achter.
Afbeelding 2 | tips uit het handboek voor natuurwandelingen